A napinacz łańcucha ?
Wersja do druku
A napinacz łańcucha ?
Witam
Posiadam BMW e65 745i z 2004 z 235 tyś przebiegu.
Mam taki sam problem ze stukaniem jak autor tego wątku tylko u mnie to się objawiło w tym tygodniu po wymianie oleju , na początku myślałem że to alternator ale po zdjęciu paska nic nie ucichło - zauważyłem że rano przez jakieś 2-3 minuty jest cicho a później słychać te denerwujące stukanie.
Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być nie chce pruć połowy silnika :mad:
Sebek sory ze tak pozno pisze ,ale powiem ci szczerze ze to nie lancuch.znow jest to samo stuka tak samo, powiedzieli mi ze niby lancuch,ale poprostu cos pogrzebali i nie zrobili:( eh ale mam teraz gorszy temat..Padla uszczelka pod glowica, nie daj boze glowice. Do wymiany popychacz ,wiec pewnie wszytkie wymienie (/stawiaja ze to popychacz )Jakas cewka tez poleci bo jesl blad, wszytkie uszczelki odmy itd wiec mam koszta . Teraz mam powaznego mechanika ktory wie co i jak i na pewno dam znac co tak puka. Kolego to nie alternator, moze masz to co, trzeba bedzie otworzyc.
Jak Twój mechanik nie da rady to daj do Kordelasińskiego on zna temat e65/66.
Moja właśnie tam stoi z problemem który wcześniej opisywałem : http://7er.pl/showthread.php/26661-ustawienia-vanosa . Zobaczymy co z tego wyjdzie:Cry:
Wszystko jest do zrobienia tylko w takich przypadkach najgorsze jest to że już trzeba coś po kimś poprawiać a do końca nie wiadomo co poprzednik tak naprawdę na grzebał...
No ewentualnie poprawią po sobie bo już z tym byłem u nich i parę dni było OK, ale wróciło to zgrzytanie przy niskich obrotach. Ale pocieszające jest ich pozytywne podejście, a nie rozkładanie rąk, no i widzę że mają dojście do dobrych używanych części. Zobaczymy jak będzie po wszystkim. Bo oprócz silnika zleciłem ogarnięcie zawieszenia. Jak będzie po wszystkim to opiszę co i jak.:D
No to faktycznie jak wróciło to muszą szukać, czasem jest tak że w aucie oprócz tego co się robi jest uszkodzone coś innego i naprawa jednego wpływa negatywnie na drugie może u Ciebie jest podobnie.. Wielu z nas robiło tam uszczelniacze i z tego co wiem nigdy nie było z tym kłopotu ani nic po drodze nie wyszło..
Ja już auto oddałem do mechanika i po rozebraniu okazuje się że łańcuch w idealnym stanie napinacze również więc podjęliśmy decyzję o wymianie wszystkich 16 popychaczy zaworowych od strony kierowcy. :icon_mad:
Części zamówione, mam nadzieje że po tym zabiegu auto wróci do stanu sprzed stukania.
Dam znać jak poszło po wymianie.
Słuszałem stukanie popychaczy w wielu autach ale to mi wygląda jakby któryś popychacz ożył i walił młotkiem o silnik bo chce iść sie wysikac i na piwo....
koledzy podzielę się z wami moją smutną historią - tak jak pisałem poprzednio stukający odgłos od strony kierowcy to jednak nie popychacze a po rozebraniu i zdjęciu głowicy okazało się że mam luz na 5 cylindrze :mad:
totalnie się można załamać bo nie dość że koszty kosmiczne to od groma roboty z tym. :Cry:
Już myślałem nad zakupem używanego silnika ale to zawsze kupowanie kota w worku nigdy nie wiadomo na co się trafi i jak długo pochodzi dlatego chcę zrobić remont kompleksowo bo samochód ma mi posłużyć trochę lat.
Zwracam się do was z pytaniem - bo chcę dać głowicę do zrobienia kupić nowy tłok itd. czy ktoś może w w przybliżeniu napisać jaki jest koszt kompletu uszczelek na cały silnik oraz jaki jest koszt sławnych uszczelniaczy zaworowych oraz rurki - u mnie to akurat nie zawodziło ale jak już robić to raz a porządnie bo nie chciałbym aby po kilku tyś okazało się że puściła rurka lub uszczelniacze nie trzymają.
Czy ktoś z was robił taki remont jak ja i ma jakieś porady co do tego.
O k.... . Zastanow sie jednak nad silnikiem . Koszt samych uszczelek i czesci to ponad 10 tys zl . A gdzie robocizna , a silnik spokojnie znajdziesz w dobrym stanie .
Możesz opisać jaki to luz i na czym on jest ?? dziwna sprawa .Pierścienie szlak trafił ? bo raczej nie tłok ,czy ten luz to mierzyłeś czymś ?.Warto by zastanowić się co go spowodowało wydaje mi się że coś musi być nie tak ? brak smarowania ? .Czy na tym cylindrze miałeś niskie ciśnienie?. Ja osobiście bym nie kombinował tylko drugi motor, dobra negocjacja ceny i wio.
Kolego powiem ci niebawem jakie koszta. Jestem na etapie kupna wszystkich uszczelek, uszczelniaczy, do tego wszystkie popychacze odmy itd itp.. Mam dos duze znajomości jeśli chodzi o części wiec jak na razie nie ma tragedii. Czekam tylko za wieściami czy bede musiał kupic głowice, czy da sie pospawać,lub czy jest z nia ok. NIe wiem ile nowe tłoki, ale to chyba bedzie dosc duzy wydatek. Niebawem bede pisac na profilu co wymieniłem i co zrobili, oraz ceny części firmy. !0 tys chyba troche za duzo, moim zdaniem. Trzeba mocno szukac cos sie moze zjadzie taniej, a motor za 10 tys juz kupisz bez problemu .
znam gościa co robił remont tej jednostki i po 6 miechach wyrzucił silnik nawet u fachowca który to jemu odradzał, nie wiem jak u ciebie ale zdecydował się na napylanie cylindrów gdzieś w poznaniu i niestety to już nie są wstanie zrobić jak w fabryce.
Cylindry w BMw nie są pokryte nikasilem.
a czym są pokryte?
KUR... juz mnie wykańcza moja e65.. Mam na 99% to samo co kolega jarobmw, masakra jakas .. Panowie szukam nowego sinika jakies rady ? znacie kogs co ma moze takie silniki ? Auto stoi i nie wiem co mam robic
Możesz trafić w najgorszym wypadku na silnik który będzie miał wszystkie bolączki n62. Koszt motoru to około 5-6 tys + ewentualne naprawy typu uszczelniacze i robi się 10k... Jak kupowałem swoją to nie było tak nagłośnione o uszczelniaczach , rurce itd itd jak teraz bym szukał auta to już bym się nie zdecydował ;)
to co ? nie robic tylko sprzedac ;(Kurcze naprwde lubie to auto jezdzi mi sie super , ale co robic dalej nie wiem
Ciężko coś doradzić, najprościej i chyba najrozsądniej będzie naprawić Twój silnik. Sprzedaż z pukającym motorem -zapomnij chyba że interesuje Cię kwota 15-20 tys. i o klienta może być ciężko-takie realia...
Chyba moje:mad:
Szkoda gadać. Silnik w proszku. Te wszystkie "płacze" w postach wyżej to zbierz razem i to właśnie jest mój silnik. Ale mówił "szeryf" że naprawi i da gwarancje. Więc robią a ja szukam banku co by go obrabować:(
Ciekawi mnie koszt remontu bo nie spotkałem się jeszcze z nikim kto by taką operację przeprowadził na silniku n62, pewne jest tylko to że tanio nie będzie ;/.
około 20 tankowań :D
na PW masz
8 tys okolo ? Jesli tak to i tak malo .
nie nie ja nie ma auta u kordylasa, ale machanika mam bardzo kumatego. Ogólnie ktos od kordylasa ma do mojego mechanika wjechać i zbadać co i jak, ale jesli chodzi o koszta to co tu mówić...Same tłoki oczywiście nowe 1000zł sztuka a gdzie reszta. Ja dzis siedzę i szukam silnika albo sam doł. Mi jeszcze doszły oczywiście wszystkie uszczelki bo szczeliło pod głowica, jedynie głowica cała
No i dzis pojechalem i kupilem nowe serce do e65 .. Silnik z 2004 roku z 645 115 tysi udokumentowany z gwarancja .. Mam nadzieje ze teraz sie troszke naciesze tym wielorybem