No o gitara, widziałem markery, które mają dwa ledy świecące w przeciwnych kierunkach, dlatego się zasugerowałem.
W takim razie znalazłem takie oto:
http://allegro.pl/led-marker-cree-25...599198604.html
Czy one dadzą radę ?
Wersja do druku
No o gitara, widziałem markery, które mają dwa ledy świecące w przeciwnych kierunkach, dlatego się zasugerowałem.
W takim razie znalazłem takie oto:
http://allegro.pl/led-marker-cree-25...599198604.html
Czy one dadzą radę ?
te so fajne . Sam moze samowie sobie na wyplate :)
chyba zadzwonie i sie zapytam o h7 led, wedlug mnie fajnie by to wygladalo, led na oryginalnych dziennych, kasa nie duza a jest szansa na dobry efect, a wsumie one i tak gorsze byc nie moga od zwyklych:smile:.
http://sklep.motohid.pl/
bo z tymi mocnymi markerami do boje sie zeby nie stopic czegos, musze zdjac zderzak (e65 lift) a co sie dzieje z postojowkami wtedy?
ciagle beda na tym sakramenckim blasku:D? jesli tak to troche to dziwne
Ostatnio bawiłem się w tym temacie w E66, jeśli chodzi o te 10W miałem w zamiarze zamontować takie ale... no właśnie ale gość odradził mi je, powiedział wprost: świeca mocno ale zakłada Pan na własną odpowiedzialność gdyż wytwarzają wysoka temp. a maja słabe odprowadzenie tej temp. i może coś nie ciekawego stać się z reflektorem, dlatego zamontowałem 5W, świecą o niebo lepiej od ori i słabszych markerów. W dodatku wypolerowałem lampy co jeszcze mocniej poprawiło widzialność ringów i ogólny wygląd lamp :cool:
Przeglądając temat mam pytanko do posiadaczy E65/E66 czy na kloszu reflektora jest wytłoczona jakaś homologacja na światła do jazdy dziennej?
W E38 sam mam dodane ringi i sidemarkery, więc wiem że naginam przepisy, ale policja chyba już przyzwyczajona do widoku ringów i raczej nie odróżniają fabryki od ręcznej roboty.:)
Nie w E66, bo po zmianie różnica kolosalna
a ja zamówiłem te markery 25w.co mi tam zobacze jak to wygląda.dodam że teraz mam założone te 5w co na jasno swieci wiec powiem wam jaka jest różnica.A co temperatury to ja muśle że ze tam soczewka i ksenon robi taką temp. w lampie że już nic sie nie stanie.Tym bardziej że te markery to tylko diody i dodatkowo mają alu obudowe do odprowadzenia ciepła.
Zamówiłeś Kolego te z linka, który podałem wyżej ?
Daj znać, czy świecą jasno w dzień.
pzdr
PS. Cholercia, a z drugiej strony, czy nie lepiej kupić mocne żarówki ledowe z trzonkiem BA9S, bo takie mocowanie jest w ringach, które mają kilka ledów od czoła ? Nie będzie taniej ?
Próbowałem te o których kolego jaro_alfa piszesz, mizerny efekt nie wiem dlaczego... miały 3 duże diody SMD, marker dużo mocniej świeci, i też jestem ciekaw jak te 25W świecą i jak się sprawdzą na dłuższą metę. Ja nie ryzykowałem bo samochód ojca to po pierwsze, a po drugie w razie komplikacji lampa troszkę droga :D
Dzięki za info, nie będę w takim razie rzeźbił z ledami i czekam na jakieś rewelacje od chłopaków.
wiec powiem tak...założyłem te 25w z aukcji i aż takiej rewelki to nie ma.Zaje fajnie to świeci jak jest szaro albo ponuro na dworzu.Do jazdy w dzień to raczej odpada.Poprostu te ringi co mamy to już więcej światła nie przepuszczą.I jeszcze trzeba robić otworki na kabelki w dekielku od żerówki na ringi,bo te moduły sie nie mieszczą do środka.WIADOMO ŻE POTEM TRZEBA DOBRZE TO OBROBIĆ KLEJEM ZEBY WODA I WILGOĆ NIE INGEROWAŁA W LAMPE:cool:Wg.mnie to fajna sprawa ale nie do jazdy w dzień.
różnica jest ale czy taka duża ??? może ze 20% świecą jaćniej od 5w.Ja nie załuje ale żeby nie było na mnie potem że zachwalałem.Ja do jazdy dziennej założyłem okrągłe ledy te takie 4xslim czy coś takiego w miejsce po halogenach,a stare halogeny zostawiłem pod nadkolami wpięte w instalacje żeby błędu nie wywalało mi.I problem jazdy na dziennych światełkach mam z głowy:D
A ja wam cos powiem o ledach
Nie jestem jakim tam specjalistą od lampek led ale wiem bo współpracuje z duzą firmą z Krakowa co sprzedają różne oświetlenie ,zapytacie co do tego mają lampy z galerii do beemek ? fachura od tych zabawek na integracyjnej oświecał mnie ze one tzn lampy awaryjne takie specjalistyczne to podobne jak w autach wysokich marek ledy i są one zasilane prądowo a nie napieciowo jak te tradycyjne ledy ???? A ze żeśmy się integrowali to do końca nie połapałem i tak oto wpadłem na pomysł modyfikacji bolidu co i czy co z tego wyjdzie nie wiem ale wiem ze te ledy z awaryjek swiecą tak samo
Normalnie nie odzywam się nie pytany, ale pewnych rzeczy nie moge zdzierżeć...
KAŻDY led w układzie warszawskim , nato i reszcie świata JEST ZASILANY PRĄDOWO.
robi się tak z jednej ważnej przyczyny - napięcie przewodzenia (czytaj świecenia) LEDa zmienia się w zależności od warunków (temperatury)
dioda do momnetu osiągnięcia tgo progu - napięcia przewodzenia - nie swieci. potem wystarczy nawet niewielki przyrost napięcia, a prąd gwałtownie narasta - dioda pięknie świeci. Następne narosty napięcia powodują jeszcze większy prąd, rośnie temepratura diody, ona i tak już nie świeci jaśniej. Nie sposób nad tym zapanować inaczej jak stabilizując prąd.
czyli nieważne jakie są warunki, temperatura , wiek diody, jaki się nam trafił egzemplarz, nasz zasilacz jest tak policzony aby wymusić np 700mA prądu. Onacza to że dioda zawsze świeci ze stałą jasnością.
INNA sprawa to że taka prawodłowo zasilona dioda (mowa o diodach dużej mocy > 1W) będzie się grzała i MUSI mieć radiator.
Zasilacz nie wie że dioda się przegrzewa (jesli nie ma radiatora) i dalej pcha te xxxmA prądu , temerpatura dalej rośnie i za niedługo mamy kuku. na początku przebarwienie, potem jasność w dół, na końcu "ciemność widzę".
PODSUMOWUJĄC: nigdy nie podłączamy diody pod akumulator bezpośrednio - zawsze przez zasilacz PRĄDOWY (ew. przez rezystor który właśnie ogranicza prąd - ale to rozwiązanie dobre do mikro diodek - takich jak w podświetlaniu przycisków)
no to żeście mnie teraz oświecili bardziej niż led za co dziękuje ,,w sumie ? tak jak świeca tez jest w tym jakaś dziwna magia co nie? ,jeszcze raz dzięki ,zdrowych wesołych życzę.
Podłączam się do tego nieszczęśliwego tematu. Obecnie jeżdżę na długich ileś tam procent mocy i robią jako drl, ale patrzeć już na to dłużej nie mogę, nawet moja żona, która nie zauważa różnic pomiędzy G11 a e65 mówi, że te nasze światła to jakieś żółte i postarzają auto. Teraz jest dostępne coś takiego:
http://allegro.pl/led-angel-eyes-mar...891172807.html
ma ktoś może z tym doświadczenia, może to wydoli żeby jeździć jako dzienne?
Co myślicie?
Ringi w E65 nie są przystosowane do bycia światłami dziennymi. Zwiększając moc markerów nie zwiększysz jasności ringów. Jedyne co się stanie to z dużym prawdopodobieństwem wypalisz gniazda markerów i będziesz miał lampy do wymiany. Temat wałkowany wiele razy. Wiele osób sobie powypalało te gniazda, a i tak zawsze się jakiś nowy śmiałek trafia, co stwierdzi, że jemu się uda ;)
Najprostszym sposobem na "utylizację" żółtych świateł długich świecących na ... ileś % to dokupienie i założenie listew led i ustawienie ich jako dzienne.
najtaniej, najbezpieczniej i bez nadmiernych komplikacji.
Jednak ja osobiście uważam jazdę na tych żółtych jako najlepszy sposób.
Dlaczego?
- xenon się "oszczędza"
- światła samoczynnie zmieniają się przy wzejdzie do tunelu, garażu czy wjeżdżając powoli w mrok nocy :)
- jak raz ustawisz pokrętło na krańcową lewa stronę masz spokój na wieki i nie musisz pamiętać o światłach - wyłączanie, włączanie itd
- oryginalność - nie masz dokładanych ledów co dla niektórych jest ... wiocha, profanacja itd
- poza tym ledy czy stricte dzienne no średnio pasują do tego auta bo jest z innej epoki
Ale wybór masz TY :)
Jest też inna opcja.
LED H7, takie po ok. 50zł/szt na allegro(może nieco mniej).
E60 i E65 z ksenonem zawsze miała bi-xenon, a więc sam ksenon realizuje też światło drogowe(przesłona otwiera się), więc wewnętrzna lampa nie jest aż tak konieczna
Czyli jak zadam LED H7 to zamienię tę żarówkę która teraz obecnie robi jako długie ustawione na ileś tam procent? Jeżeli tak to czy po wymianie nie pojawi się jakiś komunikat i czy po zmianie procent mocy wszystko jest ok, tzn. czy ona będzie świecić na biało?
Wydaje mi się że niestety nie każda e65 ma bixenon, ba, nie każda miała xenon :)
Ale jeśli idzie tam wepchać H7 to tez sam tak zrobię :)
Można zrobic dzienne na halogenach tych na dole? Czy sa za nisko? W główna lampe troche strach jakieś dziadostwo z Allegro albo ebuy wkładać.
W E65 i E60 były 3 możliwości lamp przednichCytat:
Wydaje mi się że niestety nie każda e65 ma bixenon, ba, nie każda miała xenon :)
1. Halogen - bez soczewki(nie jestem pewny poliftu, e60 po lifcie miała już soczewkę)
2. Bixenon - czyli każdy standardowy xenon w tych modelach to właśnie bixenon
3. Bixenon skrętny - jak w punkcie 2. tylko jeszcze soczewka jest skrętna. Wygląd lampy w E65 zupełnie inny, na forum są zdjęcia jak dobrze kojarzę
Nie wiem czy są ledy z tzw. Can-Bus, czyli zwykły rezystorem symulującym opór żarówki.
Mając dostęp do NCSExpert po prostu wykodowuje sprawdzanie tych żarówek i nie ma problemów z ledami.
Kilka sztuk E60 z takim H7 led jeździ już kilka lat i nic się dzieje
Nawet w poliftowym LM2 nie kojarzę takich opcji kodowania.Cytat:
Można zrobic dzienne na halogenach tych na dole? Czy sa za nisko? W główna lampe troche strach jakieś dziadostwo z Allegro albo ebuy wkładać.
W E90 jak najbardziej jest to możłiwe
W E65 Halogen czy Bixenon ma soczewke, ba nawet taką samą, HELLA CLASSIC.
Halogen ma mocowanie na H7 i nie ma przesłony w projektorze, oraz nie posiada dalszej części ringów do żarówki. Postojówki ma realizowane poprzez W5W.
Samemu przerabiałem takie lampy na bixenon, wiązka pasuje P&P, miejsce na przetwornice jest uszykowane. Zmieniamy projektory np ja hella evox-r, dodajemy 1 pin do przesłony xenonu(ciągniemy wiązke do LM, jak ktoś chce to można zmostkować z "długimi".
Halogenowy reflektor ma wybitą homologację na H7, D2S w preLCI.
Jako dzienne wtedy możemy zapodać ringi SMD, z układem który je wyłączy jak zapalą się mijania.
Homologacje DRL można sobie wkleić do środka, dla świętego spokoju. Policja może się przyczepić, ale nie bardzo ma jak, Postojówki mamy na W5W, DRL na ringach SMD, mijania normalne. Mowa o reflektorze halogenowym, który ma postojówki na W5W.
Zobacz jak u mnie mialem w e65.mega do dziś to wyglada
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka