Poprostu musisz posprawdzac wszystkie wtyczki pod siedzeniami i je usztywnic(my powiazalismy je kabelbindrem)i wykasowac,bedziesz mial spokuj.
Wersja do druku
Poprostu musisz posprawdzac wszystkie wtyczki pod siedzeniami i je usztywnic(my powiazalismy je kabelbindrem)i wykasowac,bedziesz mial spokuj.
Odświeżę temat.
Zaczął mi ostatnio wyskakiwać błąd poduszki kierowcy. Błąd za to odpowiadający jest w module fotela kierowcy:
9752 short cut detonation circuit2 to ground
W wolnym tłumaczeniu wnioskuję to jako "Zwarcie na obwodzie detonacyjnym 2". Gdy błąd skasuję, pojawia się z powrotem w ciągu kilkudziesięciu kilometrów.
Mam też błąd maty:
9763 Interruption SBE1
Ten błąd wraca zaraz po skasowaniu.
Zajrzałem pod fotel. Moduł do którego przypięta jest mata ma pękniętą izolację w dwóch przewodach (niebieski i biały idące już do maty), jednak one się nie stykają i ciężko mi uwierzyć, że komputer może być aż tak czuły.
Mam taki plan, żeby odpiąć kompletnie matę i skasować błąd od poduszki i zobaczyć, czy wróci. Jeżeli nie, to zdaje się tylko emulator do czasu wymiany maty może pomóc. Co o tym sądzicie i czy ewentualnie macie pomysł, gdzie mógłbym jeszcze szukać przyczyny?
dzięki z góry :)
Jeżeli odepniesz matę ciągle będziesz miał błąd jedyne co możesz zrobić emulator podłączyć skasować błąd i jeżeli nie wróci to znaczy że mata do wymiany. Albo ncsem wyłączyć matę ale stracisz wtedy autopark. Sam to przerabialem
Lukas od maty jest błąd 9763, ale to nie on powoduje pojawienie się komunikatu "Driver airbag failure". Problemem jest losowo powracający błąd 9752 - czyli zwarcie na obwodzie i jego chcę zdiagnozować.
Mi chodzi o to żeby wykluczyć uszkodzenie maty podpinasz emulator jeżeli błąd nie wróci no to mata.
Lukas, ja wiem, że mam matę uszkodzoną na 99%. Szukam rozwiązania na pierwszy błąd.
Na początek to uruchomiłbym program ISTA D(wersja Rheingold jest do znalezienia w internecie i działa na zwykłym kablu)
Program poda Ci dokładnie o jaki obwód chodzi(nazwie element "po imieniu")
Miałem podobny problem. Szyber miał zapchane kanaliki i woda leciała po kostce (słupek prawy). W pierwszej kolejności sprawdzić należy kostkę (preparat kontakt sie przydaje).
To będzie musiało chwilkę poczekać, ale przymierzam się do Rheingold'a od jakiegoś czasu ;)
Też miałem problem z odpływami z jednorazową powodzią włącznie. Ostatnio nawet zaglądałem pod schowek, ale wilgoci przy module AirBag nie stwierdzono. Możesz doprecyzować, którą kostkę masz na myśli? Z prawej strony pod schowkiem na rękawiczki jest ich kilka. A może jakaś inna?
Mając zainstalowaną najnowszą inpę z Ediabas 7.3 to rheingold to tak na prawdę chwila zabawy.Cytat:
To będzie musiało chwilkę poczekać, ale przymierzam się do Rheingold'a od jakiegoś czasu ;)
Jedynie miejsca trzeba ok. 20GB na dysku
Powiem Ci szczerze, że nie mam pojęcia, którą INPĘ mam zainstalowaną. Na necie jest tego pełno, a nie wszystkie dają się łatwo zainstalować - daleko im do "One click installation" ;)
W jednym z tematów opisywałem instalację inpy, której używam codziennie. Poszukaj w moich postach na forum ;)
Mam uszkodzoną matę pasażera. Zakupiłem emulator maty i podłączyłem. Błąd już nie wyskakuje. Co zrobić jednak żeby auto nie krzyczało, że pasażer ma zapiąć pasy i żeby też nie świeciła się kontrolka o niezapiętych pasach ? Dostałem do emulatora maty również emulator pasów ale gdzie go wpiąć to nie mam pojęcia. Jedyną instrukcję jaką znalazłem to instrukcja do e60 ale w e66 inaczej to pod siedzeniem wygląda.
EDIT: Sytuacja opanowana. Zdejmujemy plastikową osłonę z przodu siedzenia. Wypinamy pierwszą kostkę żółto-czarną od strony kierowcy. Wypinamy kable czarny i biały idące od pasa. W ich miejsce wpinamy emulator i podłączamy całość do modułu pod siedzeniem. Wypięty przewód biały i czarny mostkujemy ze sobą. Kasujemy błędy np. ISTĄ i temat opanowany. Powiadamianie o niezapiętych pasach u pasażera wyłączone. Jeżeli ktoś zna sposób jak to zrobić za pomocą programu bez ingerencji w okablowanie to z chęcią poczytam.
Da sie . mi tak zrobili. Dam Ci znak jak w poniedzialek
Wypalcowane z LG G4
Matę odłączasz i wykodowujesz.
Komunikat o zapięciu pasów da się wykodować dla obu foteli
Tak w ogóle można gdzieś kupić matę pasażera nową w rozsądnej cenie ? Bo używka to chyba mija się z celem bo nie wiadomo czy będzie sprawna a jak będzie sprawna to pewnie też nie na długo.
ASO prawie 600zł + potrzebny jest tapicer
Jakie zadanie ma do zrobienia tapicer ? Trzeba pruć skórę żeby ją zdjąć czy tylko będzie konieczne podklejenie od spodu ? Widziałem gdzieś filmik z demontażu siedzenia żeby matę wymienić ale to chyba było e46 i nie wyglądało z tym źle no ale tu może być trudniej. Koszt maty nie tragiczny więc może bym się za to wziął w następnym sezonie.
Mata jest bodajże między skórą a pianką.
Trzeba rozdzielić jedno od drugiego, a następnie połączyć z nową matą.
W tym przypadku nie powinno być tragedii.
Gorzej jest w przypadku maty grzewczej