I ja dorzucę swoje :p co w takim razie myślicie o tym egzemplarzu http://otomoto.pl/bmw-735-100-orygin...C23641563.html
Wersja do druku
I ja dorzucę swoje :p co w takim razie myślicie o tym egzemplarzu http://otomoto.pl/bmw-735-100-orygin...C23641563.html
Olej to Mobil1 10w40 albo 5w40 (zmieniał mechanik, muszę zobaczyć na kartkę, wiem że jest taki jaki był zalany od przeszło 250tyś km, przy okazji dokręcał pompę oleju bo śruby leżały w misce.) Uszczelki pod pokrywy zaworów kosztowały po 77zł za sztukę jak dobrze pamiętam, ponadto Victor Reinz z tego co się orientuję robi dobre uszczelki, jedne z lepszych…
Co do uszczelek pod pokrywami… Jak zaczyna się pocić, to trzeba zrobić, wiadomo… A podobno LPG ten skutek przyspiesza, taką opinię dostałem od kolegów z forum 7er.
Gaz nie strzela, nie przejechałem 20000km na rozbitych tulejach, ale sądząc po poprzednim przebiegu jaki zrobiłem na tulejach, to tutaj pewnie za jakiś czas też będą do wymiany. Klima nie jest padnięta, tylko elektrozawór. A to ogromna różnica.
kolego szalony w zasadzie nie czytałem opisu z tamtej aukcji bo w opisie każdy pisze co chce patrzyłem tylko na zdjęcia także dobrze, że wyłapałeś te rzeczy bo faktycznie zmiana kabli WN w M60 jest mało realna natomiast co jakis czas któras cewke trzbea zmienić koszt około 130zł sztuka
co do uszczelek dekli jak dałes 350zl za kompelt to Cie ktos po prostu nieźle zdymał bez urazy avecezare jak VR mam za około 120-130zł i to dobra firma jade na nich 2 rok i nic się z nimi nie dzieje
akurat jazda 20 000km na wybitych tulejach z tyłu to porazka dla reszty zaeiszenia i samej budy
Dzuda nikt nie robi z 740 zapitalacza bo to stare rechło chodziło o fakt, że od 735 jest znacząco szybsze i taki jest fakt ( zresztą ostatnio byłem na spocie w poznaniu wyścigowym wieczorkiem to było 330i x 2szt i to seryjne nie dało rady 740 a było zdrowe i w zasadzie nawet inny kolektor wydechowy miało chyba baranowy dopiero 2 sztuka 330i z krósztym dyfrem i tuningiem za wartość całej mojej fury bo elelemnty eisenmanna i schidemana, oraz progoram mnie zdymało ) także 740 jak nawet na dzisijesze stadardy da rade wielu nowym autkom po za oczywiście nowym 740 :)
natomiast wracając do meritum mi to auto pachnie złomem i tyle powody: rdza + kupa usterek + lpg ( a ponoć z oszczedności z lpg zostaje na usuwanie usterek ??? ) a dopiero na miejscu może wyjść reszta kwiatków skoro tyle jest ich na mailu od razu
co do tej 735i jak widze fioletowa skóre to jakoś mnie to nie przekonuje
Jak to kurba jest ? Dorzucenie np. 3 tysięcy do starego samochodu to jak pierdnięcie, zwłaszcza, że wszyscy chcą 'tylko części dobrej jakości'. Nie zrobi to z owego samochodu egzemplarza modelowego, za to znacząco podniesie jego wartość, bynajmniej nie rynkową.
Zatem kupi taki jeden albo drugi pan BMW 740 od najeźdźcy, założy holokaust, pojeździ, wytłucze, wymieni cośtam, jeszcze pojeździ, sprzedaje. I co niby ? ma przed tą sprzedażą wszystko naprawić, a potem sprzedać szanownym kupująco-wybrzydzającym za 7 tysięcy złotych ???? Każdy chciałby dobre i uszanowane, ale za pracę włożoną w utrzymanie w dobrym stanie trzeba płacić. A tu niestety płacić nikt nie chce. Ciekawe czemu... Może to nie tylko sprzedający chce zawsze dymać kupującego, hę ?
Rdza ? kurba, ale fajnie, na forum saaaaaame piękne sztuki, zero rdzy, ori lak dookoła...
No cóż, powinien zatem taki sprzedający pomalować jeszcze samochód przed sprzedażą... Ale zaraz, czemu to auto było malowane ?!? No, bo ma 20 lat i zawsze cośtam się mogło zdarzyć po drodze. Eeeee, Panie, mój kolega to kupił takie same, tylko jak nowe za piątkę.
@Norbert08
Widzisz, na forach internetowych często jest tak, że każdy chce doradzić, ale z reguły nic z tego nie wychodzi. Jasne, że jest lipa, jeśli nie można znaleźć pomocy gdzie indziej, ale trzeba próbować jakoś to obejść. Jedź, zobacz, posłuchaj, przejedź się. i jak masz jaja, to decyzję podejmij sam. Za pieniądze rzędu 7 - 10k każde auto tego typu będzie miało masę rzeczy do zrobienia. Ciesz się, że wiesz o nich zanim wybierzesz się w drogę, a nie zastajesz na miejscu, po przejechaniu 1/10 budżetu na zakup. Chłop brzmi realnie. Wiesz mniej więcej czego się spodziewać.
740 jest średnio dwa razy droższa w usuwaniu usterek silnikowo - skrzyniowych od trupa w klocku, który pomimo tego, że jest wolniejszy i starszy, jest tym, co silnikowo BMW udało się najlepiej. No, może jeszcze V12.
V12 sie akurat średnio udało patrząc osiągi/moc a naprawy V12 powalaja na kolana :)))
M30 to fakt super tani silnik ale główna wada to to, że wiekszość jest w okropnym stanie dobita do granic mozliwości niestety no i wpindala w zasadzie tle co wieksze od niego i mocniejsze V8 z racji starszej konstrukcji naotmiast w serii M30 ma super dźwięk na niskich obrotach
dokąłdnie za auto w przedziale 7-10k będzie sporo spraw do zrobienia bo skoro auta za 15 koła tez wymagaja wkładu tylko mniejszego to nie ma sie co oszukiwac , że ktos kto nic przy aucie nie robił ma super sztuke a ktos kto robił na dobrych częsiach za 7 koła nie odda bo zwyaczjnie co roku dokłada pare koła i woli z tym autem zostac jak oddać za bezcen zwłaszcza, że w przypadku e-32 jest w tej miłej fazie, że mając teraz piekne e-32 i chcąc je sprzedać warto poczekac rok dwa az ostatnie trupy sie dojada i ceny zaczna iść w góre w nieczech już to widac ja swoje auto w stanie dobrym kupiłem za 2300 euro dzisiaj w tej cenie jest zdecydowanie mniejszy wybór albo auta w gorszym stanie w reichu ładne e-32 ida powoli w ceny 4-5k euro i nie będa taniec wbrew temu że polaczkowie by chcieli bo już ubywa tych aut a nie przybywa
No, tylko powiedz mi jeszcze, kiedy trzeba to V12 zacząć naprawiać... Nie mówię o ściganiu się E32 VS E30, Turbo JDM, czy zakładaniu gazu drugiej generacji, tylko o normalnej eksploatacji - takiej, do jakiej ten samochód został stworzony.
Osiągi ? Jaka niby różnica między M60 ?
Dobra, pali więcej od V8.
http://otomoto.pl/bmw-740-740i-C22695372.html
Rozmawialem z tym panem i tam jest tez pare rzeczy do roboty : maska,oznaki korozji w niektorych miejscach,opony do wymiany i chyba olej z tego co pamietam + ze nie zagazowany
http://otomoto.pl/bmw-740-C23679973.html
tutaj wszystko dokladnie opisane,dostalem jeszcze wiadomosc,mianowicie :Kwestia LPG… Jedni mówią że każde auto to złom na LPG, moja e32 ma zrobione 150000km na LPG i nie widać oznak zużycia silnika z tegoż właśnie powodu. Pod warunkiem, że pocące się dekle to nie wina gazu.
co oznaczaja pocace sie dekle ??????????
Jednak chyba nawet Banol,lub Xsilver kiedyś na forum wklejał obrazek z zakresem mocy 3.0 V8 i 3,5. No i jednak to M30 (mimo że ma 7KM mniej) ma lepsze osiągi. Nie pali więcej a konstrukcja na pewno trwalsza. Musisz sam to przyznać. Do 740-stki to wiem doskonale że nie ma co porównywać.Jednak dodatkowe 75KM robi różnice ;)!! I takie porównania nie mają sensu. To tak jak by porównać Twoje 740 czy E38 4.0 z E65 750 (też ok 80KM różnicy) Wiesz co mam na myśli...
Z tym faktem który opisałeś za zachodnią granicą zgadzam się z Tobą w 100% :zywiec:
Pocące się dekle to znaczy że delikatnie wycieka olej spod klawiatury... czyt pokrywy zaworów
Pocące się dekle to znaczy że delikatnie wycieka olej spod klawiatury... czyt pokrywy zaworów[/QUOTE]
Ale to powazna usterka czy bez problemu do zrobioenia ????
Usterka nie jest poważna, natomiast tak jak napisał avecezarave wiąże się z wydatkiem rzędu 300zł i odstawieniem auta do kogoś, kto ma pojęcie o bmw. Wiem , bo u siebie je wymieniałem (były stwardniałe ze starości). Moim skromnym zdaniem powinieneś dać sobie spokój z tym egzemplarzem.Lepiej dłużej szukać niż dołożyć drugą wartość auta - musisz zdać sobie sprawę, że ten egzemplarz ma prawie "pół bańki" na zegarze i pomimo ogromnej trwałości e32 , pewne elementy na pewno wymagają natychmiastowej ingerencji (czytaj wymiany) a jak zapewne zdążyłeś się zorientować "graty" do M60 do tanich nie należą. Poza tym LPG- z całym szacunkiem dla forumowiczów , którzy mają kuchenkę w swoich 7- jeśli stać cię na konia, to stać cię też na bata...Zerknij kolego na tę srebrną 735 w manualu (link w moim poprzednim poście).Pozdro
powiem krótko jak kupisz gówno to malinki z tego nie będzie tylko stracisz kupę forsy jak kupiszładne i trochę dołożysz będzie cieszzyc oko
dzuda wiadmo chodziło mi o porównanie 735 vs 740 jak w tytule wiadomo, że 730 nie jest lepsze w osiągach od 735 a nawet pewnie minimalnie słabsze z racji mniejszej pojemności i 15 NM mniej osiaganych wyżej do tego
No w niemczech tak własnie jest śledze tam mobile już 3 latka i sukcesywnie e32 drożeje od około roku półtora
kolego od v12 nie pindol mi tu znajomy miał V12 o ile V8 lubi forse to V12 ją pożera i tyle chyba, że wisi Ci, że masz V12 co żre jak V16 a jeździ jak 3,5 nie wierzysz proste porównanie:
Przepływka M60 : 400-500zł oryginał bosh M70: 2000zł i są dwie i co wierzysz, że przepływki sa wieczne skorio działają na zasadzie wypalającego się z wiekiem drutu??? to własnie dlatego wiekszość 750 nie jedzie bo ksozt przepływek to w sumie 4000zl a 99% 20 letnich przepływek nie zapewni 100% mocy
kable WN koszt około 1500zł plus świece i mamy 1700zł w tej cenie to ja mam 8 cewek i 8 ćwiec i zostaje jeszcze 500zł
chcesz na prawde liczyć dalej????????????? i różnica w spalniu to średnio 3-5 litrów przy obecnej cenie PB............
co do dekli pwoiedziałem płacenie 300zł za uszczelki dekli to paranoja uszczelki to 130zł i średnio ogarnięty szympans zrobi to sam podobnie jak zmieni świece w V8 ja komplet cewek i świec zmieniam w 2h na spokojnie z borwarkiem w dłoni znajomy MECHANIK a nie amator komplet kalbi WN i świec w V12 zmienia cały dzień ile zapąłcisz więcej na serwisie za dodatkowe 6h roboty???? 200-300zł????????????? i na konec stosuenk mocy z litra:
M60B40: 71,5KM/ litr M70B50: 60KM/litr jakies pytanka?????
Chcesz piękny silnik V12 ???? Kup merca S600 W140 6,0 V12 4 zawory na garnek i 408KM i 69KM/litr wciągnie zarowno 740 jak i 750 i wypluje z tyłu 0-200 w 25s tymczasem najzdrowsze przerabiane 740/750 to 25s to jest hektarna drodze 5sekund wg mnie silnik M70 był super naprawdę ale w latach 1986-1992 a nie potem potem powinien dostać 4 zawory i ieć z 350KM i wtedy byłby sens go kupować bo po co mam karmić litr więcej dla tej samej mocy?????????
Zdzira850I zgodzę się z tym co piszesz.Wszystko zależy od tego, do czego ma służyć auto. Nie popadajmy ze skrajności w skrajność, V12 to rzeczywiście droga maszyna w utrzymaniu i basta."Locha" S600 też potrafi wciągnąć z kopytami (miałem S500 i robiłem układ wtryskowy więc wydaje mi się że dalszy komentarz zbędny). Co do uszczelek pokrywy to mnie kosztowało to 200zł graty plus 100 robocizna, przy czym jak to określiłeś nie robił tego średnio ogarnięty szympans bo mógłby narobić niespodzianek,pomimo prostoty wykonania. Należy pamiętać że są to wiekowe auta i choćby miały 10000cm3 pojemności i 700kucy to wszystko ma kiedyś swój kres a reanimacja wymaga wielu wyrzeczeń. A przy opcji którą podałeś dla przykładu(koszt przepływek w 750) kończy się entuzjazm i zapał do dalszych modyfikacji auta a zaczyna czysta kalkulacja. Dlatego poradziłem koledze żeby nie rzucał się na M60 tylko dlatego że to M60 i przeliczył koszta doprowadzenia jej później do stanu hobbystycznego. Generalnie, mnie wisi ile moje M60B30 ma do setki, jak szybko pojedzie i kogo odjade ze świateł.Kultura pracy owszem, jak to V8 ale uwielbiałbym moje auto nawet gdyby było to R6 i skrzynia manual.Jestem realistą i ujme to tak-lepiej zdrowe 730R6 niż podrutowane i zagazowane 750V12
Hej kolego ale jesteś cięty na M70, jak Kaczyński na resztę świata.
Po pierwsze takich rad możesz udzielać jak M70 pojeździsz, a nie usłyszysz od kolegi jakie to było straszne.
Ja mam to auto od nowości, na przestrzeni 25 prawie lat uważam, że auto poza usterkami geriatrycznymi jest zupełnie bezawaryjne.
Przewody Janmora, na których jeździ każdy kto ma zdrowy rozsądek oraz M70,kosztują 350 PLN i są również dobre jak Beru/Bosch. I nie pisz mi, że to druciarstwo, bo akurat jestem elektronikiem i długo monitorowałem jak się zachowują, również z pomiarem energii dostarczanej do świecy. Nawet koledzy w niemieckiego forum do M70 w e32 i e31 kupują nasze Janmory HR14.
Przepływomierze mam oryginalne, wielokrotnie sprawdzane zarówno miernikiem podczas jazdy jak i live data na kompie, działają bezproblemowo, drut się wypala tylko raz jak gasisz samochód kolego, bo się nagrzewa do kilkuset stopni. Od wielu lat mam przepływkę kupioną na zapas i tylko leży.
Uszczelki pokryw dekli zaworów oraz kolektorów ssących wymieniałem tylko raz.
Zawias oraz elementy kierownicze tylko raz na Lema, oryginał bez luzów wytrzymał 270 tyś, przednie wahacze zarówno dolne i górne mam nadal oryginalne zero zużycia, auto prawie od nowości w Polsce.
Kiedyś pisali bzdury, że tarcze i klocki się szybko zużywają, bo auto ciężkie, w tej chwili mam trzeci komplet od nowości przez 300 tyś i 25 lat.
Rozpisujesz się tak bardzo o osiągach tych aut, ale normalny kierowca nie wykorzystuje takich mocy, ponieważ jeździ spokojnie, opanowany i przewidujący, inaczej kończy jak to BMW z Kutna, na dachu. Ja raz w roku sprawdzam, czy jeszcze działa kick down z ciekawości, a też wszystkich wyprzedzam na drodze. Następna sprawa, moje M70 na tempomacie 120-140 schodzi do 11-12 litrów bez żadnego problemu, dokładnie tyle samo spali M60, może litr różnicy. W mieście jest większa różnica, ale chyba nikt nie będzie jeździł takim autem po mieście, bo to mija się z celem. Dla przykładu moja Lancia Ypsilon 1.4 16V na tempomacie z podobnymi prędkościami spala od 7 do 8 litrów, to jest tylko 30% mniej. Nie mierzmy samochodów miarą spalanego paliwa, bo to forum nie miałoby racji bytu.
Można by jeszcze więcej pisać, ale nie mam czasu. Ten silnik jest ciekawy ze względu na to, że ma V12 i to jest podstawowa sprawa, której nie ma M60. V8 miałem wiele, dużo lepsze uważam są amerykańskie, dają wiele frajdy z jazdy, są brutalne i niezniszczalne, nie można tego powiedzieć o silnikach BMW. Jak mieszkałem w Stanach kupiłem Cadillaca Deville 4.9 z 95 roku. Tak jak w dupę dostało to auto to mało powiedzieć, auto kupiłem dwuletnie z przebiegiem prawie 80 tyś km, dobiłem do 300 tyś km i raz wymieniłem przewody, a ze trzy razy świece. Poza tym ZERO usterki i zero kosztów serwisu(pomijam rzeczy eksploatacyjne, jakieś oleje, klocki itd, ale to nie są usterki), auto jeździło codziennie świątek piątek. W zawieszeniu nic, mimo, że tył pneumatyczny, a w Stanach nie ma tylko dróg jak stół jak pokazują na filmach, Nowy York, czy chociażby New Jersey poza autostradami, to dziura na dziurze. Nie zmienia to faktu, że stając przed wyborem między M60, a M70 kupujący musi zadać sobie pytanie, czy chce mieć V12, czy V8. Jeżeli jest mu obojętne to sugeruje M60, dużo nowocześniejszy silnik.
Na koniec jeszcze jedna uwaga, piszesz z punktu widzenia osoby, która liczy każdą złotówke, a sam jeździsz kilkunastoletnim BMW, czy to się wzajemnie nie wyklucza?
"..V8 miałem wiele, dużo lepsze uważam są amerykańskie.." - niestety racja , i choć nie zabrzmi to mile to wytrzymałością moje obecne auto nie dorównuje byłemu camaro 3gen 5.0. Praktycznie bezproblemowe.Pozdrawiam
a co takiego fajnego jest w amerykańskim V8 po za dźwiekiem ???? bez urazy bo sam także lubię mscle cars ale z odpowiedniej epoki ( 1966-1971 ) i takie camaro 5.0 chleje 50% więcej jak 740 czy 750 i jeździ niestety słabiej amerykańce są dobre 0-150 i potem kicha absolutna
nie chodzi kogo objedziesz ze swiateł podałem prosty przykład merca, który swj silnik zrobił jak należy odpwienia pojemność i moc a w bw moim zdaniem silniki sa zbyt małe w e-32 maks v8 to 4,0 a v12 to raptem islnik 5,0 uważam po prostu, że mercedes swoje silniki lepiej pojemnościowow i mocow orzplanował i mam do tego prawo troche opbiektywizmu bo piszecie obydwoje jakby to Wasze 750 i 730 to były najlepsze auta i pępek świata są inne wozy i czasem trzeba uznać ich wyższość
ten kolega to jest bliski klega i troche tym 750 jeździł do tego jako mechanik troche pojęcia tez chyba miał
ale jeżeli ważasz, że V12 jest taki tani w eksploatacji ttrol to ok masz także do tego prawo
nie licze każdej złotówki ale też zarabiam jak przeciętny polak i musze sie liczyć z pieniędzmi jeżeli wy nie to pozostaje mi tylko pogratulować i cieszyć się , że taki bieds jak ja w porównaniu z wami bogaczami nie ma czego tutaj szukać dziwi mnie tylko fakt, że skoro wy nie liczycie się z pieniędzmi to nie poswacie jakimś F01 760i gdzie V12 jest jak ma być i do tego biturbo tylko jakimiś zabytkami e-32 bo to fajne autka ale jako powoli klasyki a nie wozy na co dzień
a odnosie tez mojego skąpstwa to moje auto kupiłem drogo na swój rocznik w niemczech i sporo włożyłem także moze licze forsę ale mojemu autku jej nie żałuję za jego wartość zakupu i wkłąd może kupić z 4-5 e-32 w stanie igła albo 3-4 takie jak te z oleśnicy
Hej, gdzie wyczytałeś, że poruszam się e32. Mam jeszcze parę aut, a na co dzień auto zapewnia mi firma. Nie stać mnie na F01, nie będę tego ukrywał, wolałbym sobie dom nad morzem wybudować za te pieniądze. Nie uważam się za bogacza, aczkolwiek niczego mi nie brakuje. Nie uważam również e32 za pępek świata, nie wiem gdzie to wyczytałeś. Cieszę się, że szanujesz swoje e32, nie odbieraj mojego komentarza osobiście, po prostu nie wytrzymałem ja kolejny raz niesłusznie ktoś wiesza psy na M70.
Ale ma 2 cyl więcej,nowszy i mocniejszy silnik a i tak ze słabszymi osiągami.... no nic na to nie poradzę ale to są fakty że 3.0 V8 218KM ma słabsze osiągi od 3,5 R6 211KM gdzie sam zauważyłeś te silniki to już rzadkość w dobrym stanie.
Co do sporu między M60 a M70 to powinniście dać sobie "siana"! Te silniki też ciężko porównać.
Jednak nie obraź się Zdzira,ale jeśli Ttrol ma auto 25 lat a Ty 3 czy 4 to chyba więcej na temat tego silnika może powiedzieć...
A tak na marginesie wróćmy do tematu "E32 735 Manual VS 740 Automat - co wybrać ?"
pozdro ALL :zywiec:
hehehe widze,ze dyskusja idzie juz w iina strone
Dzis caly dzien na telefonie i mailu siedzialem aby jak najlepsza decyzje podjac !!!!!!!!!
Idzie wiosna,dzialka,wyjazdy wiec dobrze by bylo zmienic srodek transportu
Szukam dalej,ktos mi jeszcze podpowiedzial zeby kupic 730 v8 manual i wsadzic 4.0
Czas ochlonac i podjac dobra decyzje bo zamierzam tym samochodem troche pojezdzic
A przy okazji co do tej http://otomoto.pl/bmw-735-100-orygin...C23641563.html
stan ok ale srodek mnie nie zadowala
Środek znajdziesz w lepszym stanie,czarny za max 1t zl
Zdzira, za mało znaków zapytania i kropek dałeś. Haha, i wogóle tak się napiąłeś, że litery miejscami pozamieniałeś. Bez kitu, uwielbiam takie fazy.
'troche opbiektywizmu bo piszecie obydwoje' (obydwaj... kto tu ma damski nick... ) 'jakby to Wasze 750 i 730 to były najlepsze auta i pępek świata są inne wozy i czasem trzeba uznać ich wyższość'
No widzisz... BMW się pomyliło... Robiło równocześnie M60/M70, M62/M73... Dopiero Ty, Zdzira 850I wraz ze swoimi kolegami i znajomymi nie amatorami, oraz obliczeniami, udowodniłeś, że to bzdura. Podobnie jak i Small Block, wuja jeździ, tylko poli i hałasuje. Za to ten szum wiskozy M60...
Dobra, idę dalej dłubać przy V12. Ty oszczędzaj na serwisie. Pożegnał.
Uszczelki zakupilem w ASO BMW wychodząc z założenia iż skoro od nowości tyle wytrzymały to przy mojej jeździe pewnie mnie przeżyją. :-) Owszem zawsze można kupić coś taniej ale czy warto oszczędzać za każdą cenę? Idąc tym tokiem rozumowania to można i kupić nowe świece Iskra do M60 bo kiedyś na takich jeździłem w maluchu i były dobre. To oczywiście żart. Każdy robi co chce i jak chce. Wydaje mi się że lepiej postepować nie mogę uszczelniając silnik na częściach zamiennych z ASO? Ale to tylko moje zdanie. Koniec OT
To 735 ze Szczecina genialne - atramentowy środek i brak klimy, a to wszystko za jedyne 8 tysi.
Jakby ktoś nie wiedział to zdaniem sprzedajcego:
" W tym czasie wymieniłem bardzo wiele elementów;
Kompletne przednie zawieszenie:
- wachacz przód "
Na kompletne zawieszenie przednie w 735i składa sie więc JEDEN wachacz.
..co takiego fajnego jest w amerykańskim V8 po za dźwiekiem ?.. No więc wyobraź sobie że jednak jest. Miałem nie jednego USA i wiem co mówię(a co to takiego to nie miejsce i czas na wyjaśnianie).Życzę Ci tak dobrego i niezawodnego auta jakim było moje Camaro.Spalanie wcale nie jest większe od BMW(to stereotyp) , i właśnie te z epoki ( 1966-1971 ) potrafią wpompować. Zdzira850I zbyt osobiście wszystko odbierasz bo absolutnie żaden z nas nie napisał że M60 i M70 sa najlepsze.Po prostu swoja dyskusją staramy się pomóc koledze z W-wa w wyborze auta i wiadomym jest że ostateczna decyzja należy do niego.Zatem nie jest to kłótnia a wymiana poglądów..Pozdrawiam wszystkich
Też wrzucę OT, miałem przyjemność podróżować parę razy Explorerem 5.0 V8 i silnik był godny polecenia a jego właściciel przez 2.5 roku jego posiadania nie dołożył ani centa.
Heh...wszyscy robicie tu niezły OT...aż dziw bierze, że nikt tego nie ukróci...:p
Ale korzystając z okazji, iż temacik zeszedł nieco w inną stronę, to zaprezentuję coś czego można by słuchać w nieskończoność...
Taki dźwięk dla mnie to czysta poezja...a jak ktoś ma sub w domu, to już jest mała namiastka prawdziwego mucle car'a...:D
http://www.youtube.com/watch?v=HZDyF...ure=plpp_video
Wracając do tematu, żeby nie było...to jako posiadacz E32 3.0 R6 188KM z manualem uważam, że do tak ciężkiego autka potrzebne jest minimum 4.0 v8...i raczej w automacie, choć jeszcze nie jeździłem takim...ale jeżdżąc ze skrzynią manualną, czuć lekki niedosyt...może spowodowany brakiem mocy...ale raczej wydaje mi się, że jednak brak komfortu, który dawałaby ASB...w tak prestiżowej przecież limuzynie...:cool:
Jak by kolega bardzo potrzebował mocy to polecam przeglądnąć ten film (do końca) http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=...ture=endscreen
Myślę że b35 też by dało radę;)
A co powiecie o tym aucie :
http://otomoto.pl/bmw-735-e32-kremow...C23773356.html
Z tego co pamiętam to jest to auto kogoś z forum..na pewno było prezentowane w galerii
Tak owszem to autko nalezy do 7er
Jasna dupa ale Wy przeżywacie ten serwis????? I do mnie te banialuki piszecie kupiłem jedno z droższych e32 na tym forum i pewnie w tym kraju w serwis wpompowałem niemało chcecie powalczyć na kwoty??????? Chodzi mi o fakt, żę V12 jest bardziej środkożerne od V8 podobbnie jak V8 jest bardziej środkożerne od R6 a te od R4 i tyle koniec kropka
Avecezare nie oszczędzam na serwisie swojego auta ale za pewne rzeczy nie widze sensu przepłacać o auto trzeba dbać ale tez nie można się dać robić w balona w aso też czasem kupuję ale to co się tam opłaca kupować nie oszukujumy się 99% częsci w aso to częsci innych producentów z dobitym logo BMW i dołożona marżąą 100% za ten zabieg chyba, że sądzisz, że bmw robi uszczelki pod dekle samo?????
Aha kolego Banol tak dla mnie robienie silnik V12 w czasach kiedy już civic miał technologię 4 zaworów na garnek jest troche do tyłu nie uwarzasz??????
Z tym uwaRZaniem przez RZ w ostatnim akcentowanym wyrazie nacechowanym na zaczepke dałbyś sobie spokój.
Nie mam wątpliwości, że Banol uważa swoje 2 zawory na cylinder za jedyne słuszne, a na japońską wydmuszke 16V z prasowanego ryżu leje z góry podobnie jak ja.
Co lepsze, 2 wentylowe głowy w niczym nie przeszkadzały niemieckim konstruktorom, aby tym samym silnikiem V12 M70 napędzić e32 w longu od 0-100 km/h w 6.9 sekund, od 0-200 km/h w 24.8 sekundy. To samo auto z tą jednostką przebywało pierwsze 1000 m ze startu zatrzymanego w 26.4 sekundy, rozpędzając się do 275 km/h.
A to wszystko przy spalaniu 8.8 l/100 km przy 90 km/h i 10.7 l/100 km przy 120 km/h. :D
Na penisa mu więc 4 zawory na cylinder, skoro robi to przy dwóch.
Tak, tak, nam też przykro że żadne e32 740i tego nie potrafi. :D
Heheh,to było piękne :D
wojna pomiedzy włascicielami 740 a 750 nigdy sie nie skonczy, takze autorowi tematu radze: kup 730 albo 735 bedziesz stał z boku i z usmiechem czytał te walki
np:
http://otomoto.pl/bmw-730-3-0-v8-man...C23755834.html do opłat
albo to forumowe :)
http://moto.allegro.pl/bmw-e32-730-v...255336555.html
Witam wszystkich
Wiec juz po zawodach
Kupione E32 735 manula :)
Wiecej o autku napisze pozniej oraz fkleje foty
Czeka mnie kosmetyka w srodku i pare drobiazgow do wymiany
Przynajmniej zapomni kto to mechanik :D
Czekam cały czas na opis, fotki i dalsze plany związane z autem, no bo to w końcu Grześkowa (stare_dobre_bmw) fura :)
Witam
No wiec w sobote zostala wyprana tapicerka ( welury ) wraz z bagaznikiem . Oczywiscie sprzetem do tego przystosowanym i srodkami . Z pomoca szfagra prawie caly dzien :)
O niebo lepiej . Wlasnie dzis zostaly wyslane pieniazki za zestaw : http://lederzentrum.pl/ calosc 370 zl
No i dzis badz jutro skladam zamowinie na drobiazgi typu :
wycieraczki,swiece,przewody,sonda,kopulka,filtry,t arcze,klocki,szczeki,podpora walu,plyn hamulcowy
w zeszlym tygodniu kupilem w salonie bmw gumki i wieszaki do tlumika
Majowka zapowiada sie obficie pracujaca :)
Po tym wszystkim bede dalej rzezbil napewno na zime bedzie robiony calkowicie lakier
Porobie kilka fot z majowki i wkleje
A zaczalem wymieniac tuleje lozyska skrzyni biegow ale musze sie dostac pod spod wiec to juz tez na dzialeczce ogarne