E tam pierdolnikiem nie przejmuj się wcale :)
Układ chłodzenia mam sprawny ,chłodnicę wyczyszczoną nowy olej w skrzyni , wtryski wskazania absolutnie w normie , więc można działać ze wzmacnianiem :)
Wersja do druku
E tam pierdolnikiem nie przejmuj się wcale :)
Układ chłodzenia mam sprawny ,chłodnicę wyczyszczoną nowy olej w skrzyni , wtryski wskazania absolutnie w normie , więc można działać ze wzmacnianiem :)
No to skrobniemy CÓŚ fajnego. :butcher:
Zajmujesz sie tym hobbystycznie czy bardzie profeska?
Łączę pasję z pracą. Generalnie zajmuję się przygotowaniem silników do sportu (głownie F3 i inne wolnossaki) oraz turbodoladoane streetwynalazki. Do tego strojenie silników, w wiekszości na sterownikach standalone oraz montaż i obsługa podczas zawodów systemów logowania i analizy danych. Do tego strojenie, w wolnym czasie, aut na seryjnych sterownikach.
Staram się zajmować tym jak najbardziej profesjonalnie. :)
Ja tez chetnie bym skorzystał z porad jak wzmocnic 3.0d 184 KM :eyebrows:
To takie pytanie.
Jeśli wyciągną bym kompa wysłał do ciebie to wykrzesał byś coś z niego?
Silnik m60b40 95 rok.
Pozdro.
Witam :) Mam takie pytanie bo widze ze kolega w temacie tuning. Jak reaguja silniki 3.0 d 218km na chip tuning? Ostatnio sprawdzalem moją 7er z drugim autem (opel vectra 2.2 dti 125km+ chip) i o dziwo ze startu nie mialem szans :O Chetnie bym "zawirusowal" swoja siodemke . pozdrawiam serdecznie:p Ps. a moze jest szansa podjechania do kolegi ? ;> kwestia gdzie :)
duży to problem i koszt z m30b30 manual pb + lpg,jak to potem sie ma do osiągów itp?
szybkie proste pytanie:) ile wyciagasz koni wiecej?:) ile nm?:> z powiedzmy m60b30? :) tak zeby bylo wiadomo czy jest sens zabawy:)
730d 218ps (w e65/66/67) daje sie zachipowac na okolo 250 ps i +100Nm w gore (co daje okolo 600Nm... duuuuuzo).
Co to silników wolnossących to do każdego trzeba podchodzić dość indywidualnie... zależy od stopnia zużycia silnika, modyfikacji dodatkowych w silniku, wersji sterownika na ktorej jeździ dany silnik.
Przykladowo wrzuce wykresik BMW 318is (w e30) i co potrafi dac chip w takim malutkim silniczku.
https://lh5.googleusercontent.com/--.../bmw_318is.bmp
250ps i 600nm..duuzo,ale czy skrzynia wytrzyma? Wyczytalem gdzies ze 500nm dla tego automatu to gorna granica. Mam do wymiany kolektor wydechowy (wedlug moich mechanikow jest troche dziwny dzwiek i osadza sie sadz co faktycznie widac) i moze przez to jest tak malo dynamiczny, jednak od poczatku bylem nastawiony na chipowanie,a oni mi to odradzili. Dlaczego? Nie podali jakiegos konkretnego powodu..powiedzieli tylko ze te silniki juz sa dosc wysilone-nastepne moje zdziwienie :o jestem laikiem,ale nie raz wydaje mi sie ze gadaja bzdury :p co Ty na to? A gdzie mozna Ciebie zastac drogi kolego ? :)
W serii ten silnik ma 500Nm. 100Nm więcej to tylko 20%. Nie wierzę, że skrzynia jest projektowana ze wspolczynnikiem bezpieczeństwa np 1.1 - przecież to śmieszne. Pękniety kolektor wydechowy bardzo zmienia dynamikę spalin w kolektorze, co nie pozostaje bez wpływu na pracę turbosprężarki. Szczególnie jest to odczualne po słabszym "spool up'ie". Jeśli mechanicy odradzają chipowanie... może mają jakiś powód, ale np. wstydzą się go ujawnić.
Co do wysilenia tego silnika... hmmm 218ps z 3 litrów... daje to nam jakies 72,3 ps z litra... czyli tyle co robiła inna szanowna krzyżacka grupa producencka w swoich tedeiczkach na "pompowytrysku" :) lat temu 9 może 10. 500Nm z 3 litrów to jakieś 166Nm z litra, czyli wartość identyczna jak w "golficzku czwóreczce" z silnikiem TDI 105ps. Dla osób, które słabo siedzą w motoryzacji różnicę pomiędzy 500Nm a 600Nm zobrazuję inaczej.
500Nm jest to wartośc którą w przybliżeniu odzwierciedla małolatka ważaca 50kg stojąca na końcu metrowej dźwigni.
600Nm jest to wartość którą w przybliżeniu odzwierciedla ta sama małolatka ważąca 50kg, ale trzymającą w rekach torby z zakupami, których sumaryczna waga wynosi 10kg, stojąca na wspomnianej wcześniej dźwigni.
I niech niech nikt mi nie powie, że skrzynie biegów w BMW można zniszczyć zakupami małolatki :P - ok, just kidding :D
Pozdrawiam
Koko
ps. Można zastać mnie w Krakowie - głównie, oraz w różnych miejsach na "występach gościnnych".
podoba mi się twoje tłumaczenie.
Rzeczywistość trzeba sprowadzać do rzeczy najprostszych, a nie komplikować ją. 50kg, metrowa rura to łatwo wyobrażalne rzeczy...
pozdrawiam
Koko
No niestety nie do konca tak jest, bo niestety automaty w BMW sa slabe i zle znosza dodatkowe obciazenia. Co wiecej 730d e65 jak sie nie myle ma 6HP26, a tam akurat magiczne 600NM bylo max momentem.
Wg mnie lepszym porownaniem byloby ugryzienie przez pszczole, jedna niewiele moze zrobic, a po chipie to tak jakby ugryzlo Cie 5 pszczol i jestes na owe uczulony ;)
Koko pomysł z wodorem już porzuciłeś?
Chwilowo raczej tak... mam masę innej roboty...
A powiedz jak wygląda zgranie i potem wgranie takiej mapy do kompa ?
To zależy od sterownika. Niektóre zapisuje i odczytuje się przez gniazdo diagnostyczne. A pozostałe trzeba rozebrać i tam się podłączać lub wylutowywać układ z mapami. Wkładać do specjalnego programatoran i przeprogramowywać. To oczywiście w skrócie.
Rozumiem , a sterownik m70 ?
Wariant drugi.
M70 - posiada 3 sterowniki odpowiedziale za pracę silnika. Każdy wymaga wyjecia i modyfikacji.
Widziałem przypdaki gdzie ktoś "spycill" tylko połówkę silnika :D w takim aucie :D
ja marze o chipie od siebie ale jak kolega nie ma hamowni to niestety ale kiepsko to widzę bo mam inny wydech i dolot :(
no niby tak ale daje radę trochu lepiej względem serii :) ale dla mnie chip bez hamowni to porażka wg mnie skąd ma tuner wiedzieć jakie mój silnik obecnie generuje parametry????? w sensie czy nie ma jakichś wad niedoborów ??? inaczej to będzie gotowiec gotowca to widziałbym w rocznym autku wtedy praktycznie silnik ma parametry fabryki jak zadbany a 20 letni silnik to już różnie bywa
Zgodzę się z Tobą, dla osoby jeżdżącej cywilym autem, dla której najważniejsza jest świadomość ile mocy ma użytkowany pojazd hamownia jest niezbędna. Daje rezultat czysto "czarne na białym" ile jest mocy. Wciskasz gaz do spodu, wyskakuje wykres i drukujemy certyfikat spycenia wózka. Ja jednak pozostaję przy zdaniu, żę dużo ważniejsza jest niż sama moc i moment (przy WOT) jest reakcja na gaz, odpoiedni skład mieszaki przy małych i średich obciązeniach, odpowiednie korekcje dla dawki i zapłonu.... ble ble ble ble ble. Nie wykresem sie jeździ. :)
Pozdrawiam
Koko
nie zrozumiałeś mnie mi nie chodzi o marszczenie sobie freda nad wykresem wiele osób namwia mnie na hamownie od 2 lat a na niej nie byłem po prostu do tego co sam napisałeś żeby zrobic dobry tuning potrzebna jest wiedza o tym gdzie silnik ma górki a gdzie dołki i jaki jest ogólny jego stan a bez hamowni d otego nie dojdziesz i tyle
Sonda szerokopasmowa i testy drogowe, robisz mapę korygując ją patrząc na wskazania AFR i da się sporo zdziałać.
Koko, tak przy okazji. Mam kilka sond szerokopasmowych z diesli bmw(z DPF), da radę to zastosować w benzyniaku do pomiaru AFR? Chciałem pobawić się DET II skoro i tak już leży, ale nie wiem czy to co mam(pytam tym bardziej, że to nówki) nada się, czy muszę kupić jakąś konkretną szerokopasmówkę bocha
Typ sondy to bodajże LSU-4.9
Hamownia pokazuje tylko charakterystykę silnika przy WOT, to bardzo szczególny zakres pracy silnika. Nie bardzo rozumiem co to "górki i dołki".
Większości osób chiptuning i strojenie kojarzy sie z hamownią i AFR'em... ale rzeczywiście sprawa jest bardziej skomplikowana, szczególnie z zapłonem.
pozdrawiam
Koko
Zdecydowal sie ktos w koncu na ten tuning e65 3.0 218km ? :> Czy nadal nikt nic nie wie jak to wyglada w praktyce ze skrzyniami ?
Mój szef chce dłubać 525d(2007 rok, fizycznie już 3.0d), gdzie jest 6HP19(a więc słabsza). Dam znać jak to się będzie zachowywać. Skrzynia nie wytrzyma to też dam znać ;)
Koko, bo już nie pamiętam czy pisałeś... ile da się wycisnąć z M62B44 06.'96?
Ze zdrowego silnika coś okolo 320-330ps lecz są pewne ale...
Pozdrawiam
Koko
- mokra wkładka KN?
- brak katów?
co tam jeszcze jest potrzebne do podniesienia mocy bez rzeźby?
sądzę, że po dobrym wydechu i mokrej wkładce w seryjnym 4,4 powinno z 310-320KM wyjść po chipie spokojnie 330KM :) dopiero co na sporcie schamował lesio swoje 340 na 312KM i 398NM bez chipa zaznaczę :)
W sumie co mi szkodzi sprawdzić. Mam uwolniony wydech, to założe wkładkę i albo odczuję większą moca lbo i nie..
Natomiast nawet DME5.2 jest chyba łatwiejszy niż dzisiejsze konstrukcje, gdzie coś zlicza fakt modyfikacji mapy albo trzeba klepać jakieś sumy kontrolne..