Uszczelkę wymieniłem na nową koszt ok.90zł w serwisie. Olej wcześniej był zalewany w Niemczech 0W30 full syntetyk więc dlatego taka decyzja
Wersja do druku
Uszczelkę wymieniłem na nową koszt ok.90zł w serwisie. Olej wcześniej był zalewany w Niemczech 0W30 full syntetyk więc dlatego taka decyzja
to ładnie :) czy ktos mi pomoze w zwiazku z zapytaniem??
Cytat:
Zamieszczone przez RockR
Ja sporo na ten temat gadałem z Krzywym i po jego zapewnieniach też przeszedłem na pełny syntetyk silnik jest cichszy ( szklanki ) w sumie to dopiero ok 1000 km od wymiany ale narazie jest OK Przy okazjii dzięki [shadow=yellow:bd302635b0]Krzywy[/shadow:bd302635b0] ;)
przeszedlem na full syntetyk przy 175000km a teraz mam 348000km.
Uszczelke nalezy wymiec pod miska, byla zmiana uszczelki w czasie produkcji!!!
No właśnie? :D o co kaman z ta uszczelka??
chcialbym pociagnac watek wymiany roznych gatunkow olejów czy zasmiece forum jezeli zaloze taki temat?? Jets o czym dyskutować...
greg, może twój silnik był "czyściutki" wzglednie bez tych osadow różnych, albo moze nagary to jakiś mit ktory niepotrzebnie powielam...?
czarek - czy za zgodą krzywego udostępniłbyś treści tych wszystkich PW ???
też przeszedłem na syntetyk z półsyntetyku, wlałem castrol edge sport 0w40 i wszystko jak najbardziej jest w porządku, potem zrobiłem odmę i uszczelki zaworowych. nie bierze oleju wszystko ok.
Panowie głupie pytanie... ale przy montażu dajecie jeszcze sylikon na tą uszczelkę miski olejowej?? Czy sama uszczelka
Najlepiej jak w przypadku filtra oleju, świeży olej na uszczelkę.
Najlepiej umyć i odtłuścić miejsca styku powierzchni z uszczelką - benzyna ekstrakcyjna. W moim przypadku ( po kotroli pompy oleju) uszczelkę potraktowałem obustronnie wąskim paskiem silikonu - na pewno nie zaszkodzi.Cytat:
Zamieszczone przez neon
A ja jestem zdania ze należy położyć tak jak jest. Nowa uszczelka na oczyszczone powierzchnie. Metalowa uszczelka ma gumowy kołnierz i on spełnia swoje zadanie, ale każdy robi jak uważa za stosowne :)
Zgadzam się i wiem jak wygląda nowa metalowa uszczelka ;)Cytat:
Zamieszczone przez sylwek7
Wąski pasek silikonu położyłem tylko ,,w razie wu'' ... a jak to bywa często - rzeczywistość weryfikuje różne przypadki.
Gwoli statystyk ...pompa w moim M62 miała śrubki na miejscu, żadna nie miała luzu kwalifikującego do dokręcenia.
I dobrze, ponieważ M62 nie ma problemu z odkręcaniem się. M60 już tak :) co nie oznacza że nie ma co zaglądać. Nie zaszkodziCytat:
Zamieszczone przez ciah
Jeżeli chodzi o uszczelki wszelkiego rodzaju to to moim zdaniem kupiona podróba w sklepie na pewno nie będzie trzymać tak jak oryginał, wiec ja bym dał starą na sylikon
MOD: Na forum piszemy małymi literami!
Ja już pytałem paru mechaników i mówili daj "troche sylikonu na uszczelke".
A większość mówiła daj sam silikon po co masz wydawać na uszczelke stówe....
A ,że chce zrobić to dobrze i mieć spokój na dłużej wiec wolałem zapytać ludzi (z forum) co maja większe pojęcie niż mechanik robiący e38 góra raz na rok.
Twierdzisz, że Elring, który jest stosowany na pierwszy montaż w wielu autach, to podróbka?Cytat:
JEŻELI CHODZI O USZCZELKI WSZELKIEGO RODZAJU TO TO MOIM ZDANIEM KUPIONA PODRÓBA W SKLEPIE NA PEWNO NIE BĘDZIE TRZYMAĆ TAK JAK ORYGINAŁ, WIEC JA BYM DAŁ STARĄ NA SYLIKON
O markach Topran/Hans pries nie rozmawiamy, z tego to tylko katalog jest dobry :P
U mnie 2 sruby luzem, nastepna juz sie odkrecala. M60 - 1994.
4 śruby w misce w moim m60 się znalazły. To się nazywa w porę interwencja.
2 wieksze i 6 mniejszych srub w misce, pompa trzymala sie na 2 gwinty, masakra
no JACEKK. Byłes naprawdę bliski tragedii :) Tylko chwalić ze zajrzałeś! Brawo :]
rok czasu jak mam to auto zabieralem sie za to, ale nigdy nie bylo czasu, w niedziele przeczytalem ten temat i od niedzieli do wtorku-do kiedy moj mechanior mial czas spac nie moglem
ps
nie mam polskich liter bo mam angielskiego windowsa, prosze mi bledow nie wypominac
Więc tak
4 śruby pływały w oleju jedna ta większa co przykręcona jest nią pompa oleju (od strony pasażera) pompa luźno latała :/ luz na łańcuszku .... wole nie mówić.
Oprócz 4 śrub pływających w oleju następne 3 były odkręcone prawie do połowy.
Luz ustawiony, uszczelka założona. ;)
neon - i Ty daj na mszę bo katastrofa był a juz blisko... ;)
Chyba tak zrobie ... :) A swoją drogą dobrze ,że opisałeś jak ten luz na łańcuszku zmniejszyć. Bo już prawie można było zdjąć łańcuszek palcami ;)Cytat:
Zamieszczone przez sylwek7
Nie ma problemu :)Cytat:
Zamieszczone przez neon
Super że się przydało
Czy miskę można zdjąć bez podnoszenia silnika? Koniecznie muszę zagładnac na ta pompę.
TAKCytat:
Zamieszczone przez rodzinabmw
Przymierzając sie do tego tematu znalazłem to może komuś sie przyda :)
Małe pytanie zrzuciłem właśnie miskę dwie śruby były odkręcone ale martwi mnie inna rzeczy tj. łańcuchu ponieważ jest na nim luz tak że odchodzi półtora palca od pionu. Mam coś z tym robić czy tak ma być?
x-factor było o tym jaki ma być luz i jak się reguluje naciąg. Chyba nawet w tym temcie - sam opisywałem ;)
spokojnej lektury
sorry i dzięki :D
Witam!!!od pewnego czasu moja 7-er wydawała dziwny odgłos na wolnych obrotach,cos w stylu zacierajacego sie łozyska,zreszta sam nie wiem czego trudno to okreslić,nie mogłem w kazdym razie tego zlokalizować,a od paru dni zauwazyłem ze kontrolka od cisnienia gasnie jakos tak pozniej tzn 15-20 sek od odpalenia lub szybciej jak sie dodało gazu.i dopiero wtedy uswiadomiłem sobie co to moze być!!!napewno sie "bijaaacz" :-) odkręciła, uszczelka juz zamówiona a w czwartek wieczorem mam zaklepanego mechaniora,przy okazji wymiana drązka srodkowego i węży od wspomy.ciekawe czy moje podejrzenia sie potwierdza?,pozdrawiam
ja jestem po zabiegu skrecenia pompy na klei auto 260tys km przejechane ale po zdjeciu miski pompa nie byla poluzowana ale dla swietego spokoju rozkrecona i skrecona pozadnie ;D
Dziś i ja sprawdzałem pompę przy wymianie oleju, jedna śruba wykręcona na około 1,5cm, dwie lekko poluzowane.
Zdjęcia są nie moje ale mysle ze pomogą przynajmniej mi zobrazować sytuacje.
Czy regulacji łańcucha pompy oleju dokonuje się np imbusem 8mm po odkreceniu śruby zaznaczonej czerwona strzałką?
czy dobrze rozumuje? Wkladam imbusa w otworek po wykręconej śrubie i krece az się zmniejszy luz a poźniej zakręcam śrubą?
Czy nasadka 10mm poprzykręcam 3 śruby mocujące pompe oraz te które znajdują się z tyłu?
pytam gdyz nie chciałbym żeby w środku roboty zabrakło mi narzedzi:)
u mnie też jedna śruba leżała w misce i pare było poluzowanych przy przebiegu 234tys,zakupiłem uszczelke w serwisie ale i tak użyłem starej i nawet się nic nie poci,była w idealnym stanie,miałem gdzieś zdjęcie regulacji łańcucha i dokładnie było pokazane że właśnie imbusem się reguluje łańcuch
mam już to zdjęcie regulacji tylko nie wiem jak je umieścić na forum-proszę o porady na przyszłośc
Zdjęcia mozesz wstawić wstawić na http://imageshack.us/
i poźniej podaj linki do nich na forum:)
koledzy spojżcie na te śruby:
http://allegro.pl/sruba-szesciokatna...112129306.html
lub
http://allegro.pl/sruba-nierdzewna-d...101421425.html
Czy nadawały by się do przykręcenia pompy oleju? na realoem jest to sruba nr 7 http://www.realoem.com/bmw/showparts...33&hg=11&fg=30
M8x45 na allegro chcę kupić jakiś zamiennik zanim odkręcę miskę oleju, tak na wszelki wypadek jak by te 3 które trzymają pompę były w jakis sposob uszkodzone.
Ważne, żeby wymiar podany w ETK zgadzał się. Dobrze jest też kupić śruby o jakieś przyzwoitej twardości(np. 8.8).
Polecam też użyć klej/szczeliwo do śrub. Wkręcone śruby w ten sposób same na pewno nie poluzują się ;)