jak masz problemy z odczytywaniem malych liter to polecam okulary
Wersja do druku
jak masz problemy z odczytywaniem malych liter to polecam okulary
Właśnie kolego dobrus o to mi chodziło
tyle że kolego szajboos trzpienie siłowników pracują na zewnątrz i uszczelniacz nie jest w stanie zgarnąć wszystkich zanieczyszceń ,tyle że hydraulika koparki ma ogromną ilość pracujących i zużywających sie elementów,tyle że prawie w każdej tego typu maszynie pompa zasysa nie filtrowany olej , kolego jeśli olej w asb jest zanieczyszczony zużytymi tarczkami to oznaka że już coś sie dzieje albo asb była katowana, przecież podobne skrzynie ma każda ładowarka lub spycharka i po latach olej ma być czyściutki
Jesli interwal ustalony przez producenta Actrosa jest okreslony na 150tkm to napewno zostal zastosowany odpowiednio wytrzymaly olej jak i odpowiednio przygotowane elementy mechaniczne silnika owego actrosa.
Analogicznie producent omawianej skrzyni czyli firma ZF zaleca wymiane oleju co 60tkm- stad odpowiednio inny olej jak i reszta mechaniki wewnatrz skrzyni.
Piszesz o innych urzadzeniach hydraulicznych i "gorszych warunkach pracy" - zatem gdzie w hydraulice silowej sa tarczki i sprzegla hydrokinetyczne?
Wcale nie trudno - mozna wysunac z 15 podobnych analogii tez nie majacych wiele wspolnego z tematem i skutecznie go zamecic- ale tego tu nie chcemy
Czekam na KONKRETNE przyklady!
Czlowiek sie uczy cale zycie i skoro popelnilem jakies bledy ktore wychwyciles chetnie wyslucham argumetow jak poprawic swoje "wymadrzenia".
Taka czcionka napisane jest na forum 99% wszystkich postow - m.in sam DOKLADNIE taka "dziecinna" czcionka piszesz swoje posty
kolego BOSS jednak coś mi się wydaje że firma bmw nie zaleca wymiany oleju w skrzyniach zf przynajmniej tak jest w e65
BOSS, strasznie ciężko Ci idzie myslenie, naprawde. Z czcionką chodzilo mi o kolor. Jesli chodzi o actrossa, ktorego sie tak uczepiles to w silniku nie ma tam zadnych cudow, jest to zwykly silnik taki jak w kazdym innym aucie (chodzi mi o elementarne zasady budowy i zastosowane stopy materialow). A jak nie wiesz gdzie jeszcze poza samochodami stosuje sie sprzegla hydrokinetyczne... to sie jeszcze bardziej pogrążasz. Powiem Ci,ze ze wzgledu na swoje wlasciwosci mają one zastosowanie w bardzo wielu dziedzinach przemyslu. Poczytaj sobie google. Albo lepiej - ksiazke do Maszynoznawstwa np J.Kijewskiego dla studentow 1 roku politechniki;) Przyklady swoich bledow znajdziesz w wyszukiwarce,choćby to,ze napisales ze 3.0 i 4.0 maja calkowicie rozne sterowanie :) a ja jezdzilem moim 4.0 na kompie od 3.0 i bylo tak samo... to chyba cos nie halo prawda? tym samym kończę dyskusje na temat wymiany oleju w skrzyni - w mojej ma on zapewne juz prawie 18lat, skrzynia pracuje swietnie. wymieniac nie zamierzam, jak mi padnie z tegoż powodu zwrócę honor ;) EOT
Wklejam i mam nadzieję, że przynajmniej na tym forum ostatecznie zamknie się temat czy należy wymieniać olej w skrzyni czy nie - http://www.bimmerboard.com/forums/posts/527361
Gdyby jednak ktoś miał wątpliwości to wyjaśniam - tak, należy wymieniać jak ktoś już wcześniej napisał co 60.000 kilometrów (wraz z filtrem i magnesami) i tako rzecze producent tychże skrzyń czyli ZF. BMW może pisać co chce, ja wolę sugerować się tym co mówi firma która to wyprodukowała.
EDIT: Sprostowanie - nie producent, a pracownicy ZF w zakładzie z Dortmundu, który na co dzień naprawiają te skrzynie.
Jak ktoś to ładnie określił "longlife oil is bullshit".
kolego dobrus masz pełną racje skoro bmw mówi nie zmieniać i zf mówi nie zmieniać to jakiś kazio powie żeby zmieniać hahaha ,oczywiście jeśli będzie to fachowa wymiana dynamiczna to pewnie nie zaszkodzi ,kolega boss nie wie pewnie że każda ładowarka i każda spycharka (oprócz rosyjskich) ma sprzęgło hydrokinetyczne i skrzynie na tarczkach
Muszę przyznac że sam byłem skołowany "studiując" forum odnośnie wymiamy oleju ASB. 1,5 roku temu kupiłem 5HP19, oczywiście będąc pewnym że olej nigdy nie był wymieniany a skrzynia działa poprawine mimo prawie 250t km, sam juz nie wiedziałem czy wymienić czy jeżdzić aż "padnie". Myślałem żeby dać do ASO BMW na wymianę ale jako ze BMW nie wymienia oleju bo nie trzeba(ale oczywiście jeśli chcę to wymienią:)) to pewnie nie mają pojęcia jak to się robi więc dałem sobie spokój z ASO. Do "zwykłego mechanika" też dac się bałem bo pewny byłem ze wymieni ale jeśli po tym padnie skrzynia to napewno nie byłaby to jego wina(wymienic w końcu każdy może-nawet ja, ale właściwie to juz nie każdy:)) Natrafiłem w końcu na forum na wspomniany wcześniej serwis ZF w Dortmundzie. Tydzień temu odwiedziłem ten zakład i muszę powiedzieć że jestem bardzo zadowolony:) Olej miałem czarny, opiłków na magnesie w "normie", wymienili masę różnych "wentylków", "gumeczek", "kulek" i oczywiście olej (7,5l). Zaraz po serwisie (trwał ok.4 godz.) powrót do domu (niecałe 900km) po niemieckich i duńskich autostradach(zasadniczo wycisnąłem wszystko z mojego bądzcobądż skromnego silnika) i skrzynia chodzi jak trzeba:) Myślę że mam teraz pewność że mam dobrą skrzynię więc oczywiście olej będzie zmieniany co 60-80t km i myslę że skrzynia posłuży mi jeszcze długie lata:) Więc moje zdanie na temat oleju w ASB jest, oczywiście że trzeba wymienić tylko że jeśli nie wie się jak (i nie ma się ochoty eksperymentować ze swoją ukochaną 7er:)) to lepiej powierzyć to zadanie profesjonalistom, kosztuje to ostatecznie mniej i ma się spokój ducha podczas eksploatacji.
Nie rozumiem w ogóle tej kłótni. Jedni wolą blondynki a drudzy brunetki. Jedni będą wymieniać olej w ASB a drudzy nie będą tego robić choćby "nie wiem co".
Argumenty obu stron zostały wypisane, każdy jest dorosły i potrafi wyciągnąć wnioski. Wydaje mi się, że teraz to już tylko bicie piany...
kolego piter tylko czy po wymianie tego oleju zauważyłeś poprawe pracy skrzyni ,czy myślisz że gdybyś nie zmienił to skrzynia padła by z powodu starego oleju, czy masz teraz pewność że jeśli będziesz wymieniał olej co 60tkm to asb będzie latać 1mln km, kolego czarny olej w asb nie jest normalnym zjawiskiem przy sprawnej skrzyni normalnie eksploatowanej nawet po 300tkm olej ma być jak nowy
dokladnie, Piter zapewne Cie to nie pocieszy ale jak olej miał czarną barwę to juz jest po ptakach - sprawdzone wielokrotnie . coś w twojej skrzyni bylo/jest nie tak.
A co w przypadku gdzie wspomniany ZF zaleca wymianę przy 60tkm, producenci samochodów tacy jak Audi, Porsche, Jaguar podtrzymują te zalecenia, a BMW jako jedyna twierdzi, że oleju wymieniać nie trzeba?
BTW, dla BMW całe życie E60 i skrzyni 6HP26 to 160tkm, więc nic dziwnego, że nie zalecają wymiany oleju w skrzyni
a myślisz kolego cursor że bmw wyssało to sobie z palca przecież taka wymiana to woda na ich młyn przecież większość urzytkowników robiłoby wymiane w aso
Skrzynia działa po wymianie "trochę" lepiej. Jako że przed wymianą wszystko raczej było ok, tylko pomiędzy 2a 3 na zimno było wyczuwalne "lekkie szarpnięcie" a po wymianie owo "szarpnięcie" zostało wyeliminowane to mam nadzieję że to była wina oleju. Co do barwy oleju to na moje pytanie w serwisie czy ów "czarny olej" to o czymś świadczy usłyszałem że przy tym przebiegu to nie jest zaskoczenie więc mam nadzieję że nie jest to zwiastun "przyszłej martwicy skrzyni" ale życie pokaże... Przedmną w ciągu 3 tygodni kolejna trasa (jakieś 5t km) więc zobaczymy jak bedzie sie sprawować chodź prawdę powiedziawszy byłbym bardzo rozczarowany jeśli by mi skrzynia "zastrajkowała" w ciągu przyszłych kilkudziesięcu tysięcy km :)
A więc zostawialiby kolejne pieniądze w ASO, więc w czym problem?
Z niewymienianiem oleju w skrzyni jest jak z laniem Castrola do BMW. Jedni będą tak robić bo producent tak zaleca inni wybiorą drugie rozwiązanie z jakiegoś powodu
jędrek, dobrus czy prawidłowa wymiana olej w skrzyni zaszkodzi jej? Ja myślę, że nie, w innym przypadku wymiana oleju w silniku też miałaby mu zaszkodzić, a skoro jedno i drugie nie szkodzi w to w czym problem. Nie są to wasze pieniądze na olej i ew. robociznę, jak ktoś chce wymieniać to nikomu nie zabronicie i nie przekonacie go do swoich racji. Ja uważam, że lepiej zmienić olej jak zaleca producent i być stratnym koszt wymiany oleju, niż móc być stratnym koszt remontu skrzyni.
niech każdy robi jak uważa :cool:oby nie z takim finałem jak kolega założyciel wątku
ciekawi mnie jedna rzecz, ktos tu pisze ze auto ma nalatane 250tys i ma 16 lat i nigdy niewymieniany olej.... masz auto od nowosci???? skad wiesz kto co robił z autem, w silniku tez niezmieniaj, napewno bedzie pracowal, (od niewymieniania oleju w silniku psuje sie taka fajna rzecz, ale to dla wtajemniczonych) aha niewymieniony olej w asb w e30? bo to 1/3 wartosci auta, czlowieku 15 lat temu to auto kosztowalo troszke wiecej i wymiana oleju w skrzyni byla bardziej "oplacalna" niz teraz wiec napewno ktos ro zrobił... co za bzdury czytam, ktos spierdo.... wymiane oleju a tu jez ze "niepotrzebnie" ruszałes ja niewymienia itp.... tyle ze kazdy zaczyna wymieniac jak juz skrzynia niedomaga i tak pozniej sie dzieje,
Ciekawe po co sprzedają oleje do ASB w ASO ??? :sarcastic:
Witajcie olej się wymienia jak każdy tylko trzeba pamiętać że przy wymianie starego oleju nalezy wyciągnąć sterowanie rozebrać i porządnie umyć, po takiej czynności poskładać a dopiero wtedy zalać świerzy olej.Jeśli wymieniasz stary olej na świerzy bez mycia to masz duże prawdopodobieństwo awarii .
Jeśli chodzi o olej w silniku to nie można zapomnieć że on nie tylko smaruje i chłodzi silnik ale tak że go myje z nagaru więc siłą żeczy po pewnym przebiegu będzie czarny jak smoła i nie będzie trzymał swoich właściwości.Olej w skrzyni może się zabrudzić jedynie od tarcz ściernych a to nie to samo co w silniku mimo to powinno się go wymieniać ze względu na wiek i możliwą utratę właściwości.
Myslenie u mnie w normie- jak ktos pisze "czcionka" to rozumiem ze chodzi mu o czcionke a nie o kolor idac tym tokiem "myslenia" to moze o czyms calkiem innym piszesz jak o oleju do skrzyni???
Moze zmiana monitora na czarno-bialy Ci pomoze bo ja koloru zmieniac nie zamierzam.
Pytanie brzmialo gdzie sa stosowane a nie w jakich ksiazkach sie moze o tym pisze...
No rzeczywiscie cos nie halo- Bosch i Motronic wypuszcza dziesiatki sterownikow i jeszcze wiecej update'ow do nich coby to jako tako chodzilo a tu taki zuch-chlopak dobrus smiga na jednym sterowniku ze az milo- gratulacje dla wlasciciela a zarazem kondolencje dla katowanego silnika.
Auto twoje- skrzynia twoja - robisz tak jak uwazasz za sluszne dla twojego auta- zycze jak najdluzszej i bezawaryjnej eksploatacji.
czcionkę definiuje typ, wielkość i kolor kolego. to tez trzeba ci tlumaczyc? :)
Bosch i Motronic? wg ciebie to 2 oddzielne firmy czy jak ? :D Bosch to firma - motronic to model ukladu wtryskowego, o niczym pojecia nie masz chlopie... i jakie dziesiatki sterownikow hahaha. wymien mi chociaz 5 stosowanych w m60 :) katowany silnik :) nie no stary naprawde, dziekuje Ci za dyskusje w tym momencie bo czuje sie jakbym rozmawial z 10latkiem.
Anatol - olej w aso do asb jest np po to,ze jak ktos robi cos w skrzyni to trzeba go potem uzupelnic, o dolewkach nie wspoominajac.
Hmmm ... dziwne że bańka 20l oleju Esso jest na dolewki .... :D
aha czyli dolewac można a wymieniac to nie?????? o jasna dupa
no wlasnie dziwne, ze bańka 20l jest na wymianę, podczas ktorej wchodzi 3l :) bańki są takie duze bo sa przeznaczone dla serwisow zajmujacych sie skrzyniami ;) zeby po naprawach uzupelniac olej.
wymieniac olej można naturalnie, jesli ktos czuje taka potrzebe, ale tylko i wylacznie wymiana DYNAMICZNA a wiec wymiana calego oleju ma jakis sens. a taka dolewka 3l swiezego to jest pic na wode fotomontaz i na pewno skrzyni to nie uratuje.
Serwis olejowy ma wydłuzać żywotnosc a nie ratowac owe życie :)
Och chyba cos za mało...a olej trzeba zmieniać i tyle.W Volvo V70 po 2000 roku też firma nie zaleca zmiany oleju,który ponoć ma starczyc na całe życie skrzyni i dlatego to życie wynosi coś koło 150-200 tyś km a potem dupa.Wymieniałem skrzynie w swoim V70,które posiadałem i gość z serwisu powiedział do mnie...to cud,że ta skrzynia wytrzymała 321 tyś km...gratuluję.Tylko nie wiem od jak dawna już szarpała ona tak niesamowicie bo poduchy od silnika były pozrywane.Auto było używane przez norweską policję przez 8 lat i prawdopodobnie problem już istniał od kilku lat a zaczał sie pewnie przy około 200 tyś przebiegu.Teraz same serwis zaleca wymianę oleju w tych skrzyniach co 60-80 tyś km przyznajac,że załozenie o niwymienialności oleju w tych skrzyniach było błędne...olej trzeba wymieniać,koniec,kropka.Pozdrawiam.
Czy w każdym temacie muszą być takie przepychanki? Każdy robi co chce ze swoim autem i na tym trzeba zakończyć te wywody NIC nie wnoszące do tematu.
3litry ??? do 5hp30 dynamicznie wchodzi jakies 12-13 litrów a statycznie 6-8 robisz np 2 stattyczne i ten sam efekt
widzieliscie kiedys rozebrany silnik ktory brał olej i byl w miare nowy?? jest w srodku idealnie czysty, kazda dolewka oleju bardzo bardzo poprawia jego własciwosci, wydaje mi sie ze moze, ale podkreslam "moze" nagla wymiana oleju w calosci cos uszkodzic, to wymiana statyczna tylko poprawi prace skrzyni, ja dlugo sie wachalem ale dziwne odglosy dobiegajace ze skrzyni "namowily" mnie, zrobilem wymiane statyczną i okazalo sie z brakowalo mi 3L oleju w skrzyni a po wymianie tylko lepiej i plynniej chodzi, latem olej wymienie ponownie, tyle ze juz bez filtra. Wierze ze nawet dolewka 1L oleju do tych 12 momentalnie polepsza własciwosci oleju jak i prace skrzyni,
nikt nie wspomnial o plukaniu przy wymianie.ja wymienilem olej w skrzyni odrazu po zakupie auta.wymienilem olej w serwisie ktory zajmuje sie skrzyniami.olejj byl wymieniany metoda dynamiczna + plukanie .jest to moja druga e38 w pierwszej wymienilem olej w skrzyni dopiero potym jak zaczelo stukac przy wrzuceniu na wsteczny(dobrze znany temat szarpniecia przy wrzuceniu na R),ale oczywiscie nic to nie pomoglo.cala operacja jest bardzo droga i wynosi 1000zl w skrzyni ktora ma 728iA z 2000roku.pozdrawiam wszystkich uzytkownikow skrzyn automatycznych.