Ja zamawiałem w czescidobmw.pl i kosztował równe 300zł (ORI BMW) przesyłka kurierem 17zł. zawsze to taniej:) U mnie termostat działał(a przynajmniej temp były w normie) tylko czujnik padł.
Wersja do druku
ja nawet powiem że musi osiągnąć wyższą temperaturę
w teście zagarów możesz sprawdzać dokładną temperaturę
tak tylko przy ciśnieniu 2 bar tylko patrzec który wąż pęknie a może chłodnica może nagrzewnica hehehe
znawcy powiedzą ze jak węże twarde to usczelka
http://allegro.pl/bmw-e30-e32-e34-e3...965772716.html
mod edit: edytuj posty, pisanie posta pod postem jest niedozwolone
no więc morał taki korek przy 2 barach wyp.....li wode z bloku i głowicy bo przecież tam sie pierwsze zagotuje i zamiast termostatu kupi cały motor :wave:
do 2 barów. wiecej korek wywali nadmiar jesli jest sprawny. gotuje przy 120 ale to chyba widac na wskazówce . zagotuje jak odkrecisz korek i rozprężysz układ. a tak dokładniej to układ pracuje ponizej 2 barów ale widze ze szkoda czasu na ta dyskusję , od termostatu do silnika ,
Wsadziłem odpaliłem pojeździłem efekt - Węże twarde, włącznie z tym za termostatem. Wszystkie gorące ten za termostatem tylko delikatnie ciepły. Temperatura wg. testu 07 108-109 stopni. Czyli jeśli się nie mylę to termostat nie otwiera?
jak długo pojeżdziłeś to myśle że jest ok gdyby nie otwierał to po kilku minutach by zagotował a wlałeś wode czy płyn
Jeździłem jakieś 10 minut. Wydaje mi się, że się nie otworzył, węże, wszystkie był bardzo twarde, temp na test 7, 108-109 stopni, tylko nie wiem dlaczego cały czas kręci mi się wiatrak od klimy kiedy jest wszelki nawiew wyłączony, kiedyś ktoś ponoć za zablokował i kręci się cały czas, czy coś takiego jest możliwe? Ale co z tym termostatem? W układzie była woda z delikatną ilością płynu bo gdzieś miałem taką miksturę na dolewkę ale to 20% płyn 80 woda.
kolego nie kombinuj już wlej płyn ,poodpowietrzaj i obserwuj temperature w czasie jazdy jeśli termostat sie ni otworzy to w ciągu kilku minut będzie pełny zegar nie lej wody bo nie dojdziesz końca ładu
A nie powinno być tak że przy tych 108-109 stopniach wąż za termostatem nie powinien być tak samo gorący jak ten idący do chłodnicy ? Wydaje mi się, że nie otwiera a jest ciepły bo mała stróżka leci przez dziurkę z kulką, która jest przy termostacie. Przydał by się ktoś z takim samym silnikiem, wszystkie węże, są twarda, na tyle że trzeba użyć nieco siły żeby je nieco ugnieść rozumiem 2 bary ale może więcej?
kolego zrozum że woda przy 109 wrze i wtedy zakłuca sie obieg wlej płyn i odpowietrz układ termostat jeśli jest uszkodzony to w 90% pozostaje w poz. otwartej
A jak leży wskazówka na wskaźniku...jesli stoi prosto i nie odchyla sie w prawo to jest OK...
a co jeżeli wskazówka będzie skakała od środka w lewą stronę??Ja miałem taki przypadek w e46 i okazało się że też padł termostat!!I pytanie czy jeżeli termostat padł i wskazówka schodzi na lewo,a nie na prawo,czy wtedy może przegrzać silnik??To różnie bywa gdy jest padnięty termo!!
tak jak pisałem wcześniej w większości przypadków uszkodzony termostat nie domyka sie a silnik sie nie dogrzewa
tak,tak wiem tylko powiedz jeżeli wskazówka będzie mu wchodziła n (-) a w rzeczywistości temperatura bedzie ponad 100stopni to co wtedy??jest taka możliwość zeby tak się właśnie działo??
temperatura pracy tego silnika jak sie nie myle to ok.105 stopni
tak wiem,ale chodzi mi o to jeżeli temp.pokazuje na (-)a w rzeczywistości temp.jest o wiele,wiele większa!!Może tak być??
Temperatura robocza pracy silnika m62 to 108stopni.U mnie w upały kiedy dochodzi do 109stopni termostat sie otwiera i spada na 100-104 stopnie.Tyle w temacie.
Kolego mariuszu, a jak to wygląda u ciebie. Dolny wąż od chłodnicy, czyli ten z lewej strony patrząc od pompy wody masz gorący czy tylko ciepły? Bo jeśli u ciebie jest tak gorący jak pozostałe to mój leży, jeśli chłodniejszy to u mnie działa, oraz jak twarde są u ciebie węże do chłodnicy.
Jeszcze nie macałem po wężach kiedy termostat się otwiera, ale na logike to chyba jasne ze kiedy termostat otworzy duży obieg wszystkie węże będą miały jednakową temperaturę.
U mnie pokazuje 108-109 a termostat nadal nie otwiera - dla tego pytam.
W taki wypadku jeżeli termostat przy 109 stopniach nie otwiera sie "to wiedz, że coś sie dzieje" :D.A tak na powaznie to przy 109 stopniach powinien się otworzyć, ale mogę się mylić.EDIT:Dzwoniłem do mojego speca od BMW i powiedział ze na 99% po otwarciu termostatu wszystkie węże powinny mieć taka sama temperaturę.
kolego Piotr trzeba było dłużej poczekać bo jeżeli faktycznie sie ni otworzy to temperatura będzie wzrastać być maże że zgaśiłeś motor w momencie gdy właśnie zaczoł sie otwierać i końiecznie wlej płyn a nie wode korek nie musi być dokręcony
kolego Mariusz termostat jest aktywny cały czas nie tylko w czasie upałów
no właśnie tak jak pisze kolega KOSSARO po kilku minutach byłby pełny zegar
na 100% otwiera się !! może pompa nie pcha wody ?
Najpierw niech kolega Piotr zaleje normalny płyn, odpowietrzy, pojeździ-da ostro w palnik,obserwuje temperature cieczy.I dopiero w tedy mozna dyskutować czy termostat działa czy nie.Takie moje zdanie
i tu sie zgadzam kolego Mariusz
Pompa jest nowa, zmieniana jakieś 2 miesiące temu - Boje się trochę tak jeździć bo już mi raz rozerwało zbiorniczek wyrównawczy, termostat nie puszczał, ciśnienie rosło i bum! Nie dosłownie ale coś w ten deseń.
kolego a może kompresja idzie do wody
Tylko, że bez termostatu wszystko było w porządku.
Kupiłem nowego zakichańca, otwiera się jest jak trala, węże twarde, ale dość miękkie dolny letni, górny gorący i tak ma być!
Płyn wymieniony na jakiś tani z marketu ale wlane 5 l koncentratu. Jeszcze gdzieś jest mały wyciek w tylnej części i delikatnie pokapuje ale zaraz pojadę na kanał i się to dokręci, tylko jeszcze dobrze odpowietrzyć bo czasem z jednej strefy leci ciepło z drugiej zimno i na odwrót i powinno być dobrze. Jest też nowy zbiorniczek i korek, na wszelki wypadek kupiłem 3 sztuki. Teraz pora na zmianę wszystkich filtrów oraz olejów, tarcz i piast z przodu, potem coś przy lakierze, na wiosnę skrzynia a na koniec ładne felgi i będzie jak nowy!
i tak ma byc:smile:
Teraz mam inny problem - gdzieś w okolicach tył silnika bardziej po stronie kierowcy pojawia się wyciek płynu, czasem kapie czasem nie, czasem przy podkręceniu go wyżej pojawia się bardzo mocno stróżka a czasem nie, ale zwykle tak. Czy to może być spowodowane zbyt dużą ilością płynu w układzie czy gdzieś jest jakaś nieszczelność, niedokręcona opaska? Sprawdziłem wszystkie węże i trójniki w okolicach elektrozaworów ale nie zauważyłem aby coś gdzieś lało albo jakiś plam. Skrzynia chyba też jest chłodzona cieczą i ma swoją chłodnice, czy może to być problem gdzieś tam? Miał ktoś podobny przypadek?