najlepsza opcja do e38 to wg mnie 4,4 lub 4.0 manual . 6.5s 0-100 to już jest bardzo dobry wynik. Jeszcze jakby znalezc taką bez zbędnego wypasu typu elektryczne fotele itd zeby nie ważyl 2 ton to juz wogole powinno się to odpychac milo :)
Wersja do druku
najlepsza opcja do e38 to wg mnie 4,4 lub 4.0 manual . 6.5s 0-100 to już jest bardzo dobry wynik. Jeszcze jakby znalezc taką bez zbędnego wypasu typu elektryczne fotele itd zeby nie ważyl 2 ton to juz wogole powinno się to odpychac milo :)
Zdzira850i Odpowiedział ci na pytanie co mnie śmieszy :)
Ale czy silniki V8 tak samo wieczne jak V12?
a daj tak v12 manual :-)
a tak na powaznie to skrzynia automatyczna bardzo duzo mocy "zabiera" mialem m60B30 w manualu i calkiem fajnie jezdzila kumpel ma w automacie i wrazenia sa takie jakby z zaciagnietym recznym jezdzil.... pozatym odkad mam 750 to zadne auto dlamnie niejedzie....
ta. I 740 manual dla Ciebie tez nie jedzie :)? nie wspominajac o autach typu 540 manual czy poczciwe e36 328... i tutaj moznaby wymiec jeszcze co najmniej kilkadziesiat aut czesto spotykanych na naszych drogach.. ludzie dajcie na luz, 750 to nie jest jakiś potwór jesli chodzi o osiągi. Co innego spalanie - tutaj jak najbardziej :) dzis byle 2.0 tdik po czipie ma 7 s do 100 więc nie róbmy z tego szału ;)
Szału nie robi, ale nie zapominajmy ile ten samochód waży.. Taki tdik po chipie może i ma 7 sek do setki ale na pewno już nie ciągnie powyżej setki tak jak v8 czy v12.
wszyscy macie racje:)
wiec silnik v8 czy v12 ??kazdy jak woli:) ja chcialem manuala, padlo na v8, automaty mnie nie interesowaly:)
bawaria82 nie stawiaj sobie wyboru albo V8 albo V12. Moim zdaniem powinienes rozgladac sie za i 740 i za 750. Jesli trafisz na piekny i zadbany 740 to bierz V8 jak utrafisz piekna 750 to bierz V12. Zalezy na co trafisz najpierw :) Oba silniki sa cudowne a roznia sie tylko drobiazgami. Oba to kwintesencja prawdziwego BMW! Powodzenia w szukaniu.
i mozna zakonczyc temat:) :) powodzenia w szukaniu!:)
Czy można powiedzieć, że długowieczność V8 jest taka sama jak V12?
mod edit: zakladam ze chodzilo ci o wytrzymalosc silnika względem zęba czasu a nie na wiatr...
dokładnie tak, szukaj auta w dobrym stanie, a czy to będzie V8 czy V12 to juz kwestia drugorzędna. Je osobiście nie kupiłbym tylko 725 tds i 728i raczej też nie, ale każde V8 i V12 w tej budzie już jedzie sprawnie.
Z tego co się dowiadywałem, a czytałem na ten temat trochę, to V12 jest dość skomplikowany w obsłudze. Wymaga wiele troski i jest bardziej wrażliwy na (powiedzmy) drobne zaniedbania niż V8. Z drugiej moc i kultura pracy tego silnika nie mają sobie równych. Samo wyposażenie 750 (zwłaszcza w wersji L) jest dużo ciekawsze. W V8 ciężej trafić podobnie wyposażone modele. Dowiadywałem się o V12, ponieważ coraz bardziej myślę o tym silniku (wbrew rozsądkowi ;) ). Myślami wybiegam jednak do N73B60 (e65/66), ale to już temat nie na ten dział :)
Ja z kolei słyszałem że M73 to silnik nie do zajechania jeśli tylko się o niego zadba. A skomplikowana obsługa to chyba tylko dlatego że jest mało miejsca pod maską i ciężko się dostać do pewnych elementów. Ale dla dobrego mechanika to przecież nie jest jakiś większy problem. Dla laika co by sobie chciał coś samemu pogrzebać owszem. O V8 też źle nie mówią, ale po przeczytaniu tego tematu: http://7er.pl/showthread.php/10265-m...-silnik-do-E38 już trochę inaczej sprawa wygląda. Stawiam na V12, minimalnie lepsze osiągi, zazwyczaj bogatsze wyposażenie, no i sam fakt że się posiada flagowy model e38 którym bez dwóch zdań jest 750. Jedyny minus to taki że jest zdecydowanie mniej ofert sprzedaży 750 i z trafieniem godnej uwagi sztuki może być problem.
a ja się zastanawiam czy nie zmienić V8 (730) na V12 (5.4)... ale nie chce mi się swapa robić... prędzej opchnę auto i poszukam nowego z v12
A mam jeszcze jedno pytanko. W silnikach V12 po lifcie jest Vanos?
vanos byl od 98 roku
Teraz to już sam nie wiem czy jest czy go nie ma.. Znalazłem taki temat: http://7er.pl/showthread.php/14333-e...y-i-wady/page2 tutaj jedni twierdzą że nie ma a inni że jest.
Ale wg tej tabeli http://en.wikipedia.org/wiki/VANOS nie widzę w niej silnika M73n. Więc jak w końcu jest panowie?
Myślałem, że vanosy montowali tylko w plastikowe kolektory..
W E38 V12 M73 i M73N, nie było vanosa. Był w V12 ale N73.
ale V12 po 98' ma oznaczenie M73TUB54 co oznacza że ma Vanosa
hehe no i komu tu wierzyć..? najlepiej zapytać chyba jakiegoś mechanika.
Nie ma takiej możliwości, ponieważ w M73 i M73N są takie same wałki rozrządu, co oznacza brak zmiennych faz (vanosa). W M73 i M73N nie ma zamontowanego sterowania vanosem. Tu mały artykuł o vanos-ie:
http://autokult.pl/2011/06/22/zmienn...onachium-vanos
m73n od m73 różni się tym że n ma zmienne fazy rozrządu czyli chyba Vanos
http://forums.bimmerforums.com/forum....php?t=1268692 też nie wiedzą
http://www.meeknet.co.uk/E38/bmw_e38_buying_guide.htm tutaj nic nie piszą o vanosie dla m73n, a dopisek TU wskazuje na poprawiony system kontroli (mechaniczny) cokolwiek to oznacza
tak jak pisalem wczesniej silnik oznaczony symbolem m73tub54 posiada system vanos
skoro posiada vanos i większość użytkowników o tym nie wie, to oznacza że jest on niezawodny, nie tak jak w M62
ale gdzie ten vanos?
http://www.realoem.com/bmw/showparts...35&hg=11&fg=25
Widzę ilu ludzi tyle opinii.. chyba faktycznie podjadę do mechaników bmw i ich zapytam. Oni powinni dać jednoznaczną odpowiedź.
juz dostales odpowiedz
Jaką? Jedni twierdzą że jest a drudzy że nie. Choć wg tych rysunków i tabel wynika że nie ma.
Nie na realOEM, kłamią i nie piszą, że w M73N jest vanos, żeby nas zmylić:D.
Powtarzam jeszcze raz, że w vanosie jest inny wałek i mysi posiadać system sterowania w okolicy napędu wałków rozrządu, czego w m73 i m73n nie ma!!!!!
:doh: Co za temat.
Po pierwsze to nie mówmy o osiągach w autach które mają ponad 12 lat, bo może to znacząco odbiegać od danych producenta. Po drugie to się nie uważajcie za jakichś rajdowców którzy rozróżnia czy auto jedzie sekundę do setki wolniej czy szybciej. Po co to komu? Zarabiacie na ściganiu się że jest wam to potrzebne? NIE. Więc po co dywagacje co szybciej pojedzie.
Wracając do tematu. Koszty utrzymania zależne będą w obu wariantach od stanu auta. Nie można powiedzieć że V12 będzie droższy od V8. Na jakiej podstawie? Statystyk awarii? To że jest o 4 świece więcej w V12 nie jest chyba decydującym kryterium. A że w V12 są drogie uszczelki pod katalizatory nie powinno odstraszać bo w V8 też by się znalazło jakieś elementy których wymiana daje po kieszeni. Spalanie patrząc na dane producenta jest prawie identyczne. Litr mniej na korzyść V8 w średnim spalaniu to nie jest chyba jakaś znacząca różnica. I tak nie można mówić tutaj o ekonomi.
Stronniczość użytkowników obu jednostek tym bardziej nie jest na miejscu. Ja mimo że jestem użytkownikiem V12 nie będę jakoś na siłę zachwalać tej jednostki. Bo i po co. Nie mam z tego żadnych korzyści. Decyzja o wyborze auta powinna być indywidualnym wyborem podpartym doświadczeniem innych, a nie podjętych za innych.
Wg mnie jedyne przesłanki jakie mogą przemawiać za zakupem danej jednostki to:
dla V8
- niższe koszty ubezpieczenia z racji mniejszej pojemności,
- większa możliwość uzyskania informacji na temat ewentualnych problemów z racji większej popularności tego silnika w naszym kraju,
dla V12
- lepsze wyposażenie podstawowe i ogólnie często lepiej wyposażona,
- dla zainteresowanych tematem seryjnie więcej drewna i wykończeń skórzanych,
- można trafić lepiej zachowany egzemplarz,
Co do dźwięku się nie wypowiem bo to jest każdego subiektywna ocena. Każdy silnik brzmi inaczej więc nie można ich porównać.
W pierwszych postach bawaria82 napisał że nie bardzo interesują go koszta. To weź V12 będziesz miał flagowy model 7 zapewne z niezłym wypasem. Jak trafisz na zadbany egzemplarz to na pewno nie pożałujesz. A jak masz jakieś dziwne aspiracje rajdowe to weź 740 w manualu i męcz się ze zmianą biegów. Czego byś nie wybrał E38 da Ci na pewno dużo radości.
Supermen, zrobiłeś ...Super-podsumowanie :-)
Zgadzam się z Tobą.
koszty ubezpieczenia są powyzej 2,5l takie same niezaleznie od pojemnosci. Co do spalania to ten 1l wiecej niz 740 w praktyce średnio sie sprawdza :P
Sam przymierzam się do zakupi E38 750i V12 mam fajna sztukę na oku w Radomiu :)
To baprawde kotlet mocno po terminie waznosci :)
Ale fajnie ze masz na oku ladna sztuke :)
Pzdr.