znaczna powierzchnia czynna membramy jest prawie 2razy większa
Wersja do druku
witajcie.
Moim zdaniem warto spróbować z dołożeniem na próbę samego suba zasilanego osobnym wzmacniaczem np 4 kanałowym z czego tylko dwa zmostkowane kanały ogarniały by suba odpowiednio ustawione filtry no a pozostałe dwa kanały podłączone pod głosniki z przodu po prostu dobrej klasy 13 w oryginalne miejsca. Podłączenie przednich głsników poprzez odciecie wiązki z ori wzm i podłaczenie do wzm 4 kanałowego.
Taki mam plan, gdzie u mnie subwooferem bedzie półka dsp z prawdopodobnie elipsami.
pozdro
A ja korzystajac z tematu zapytam tak, jako ze i tak bede kupowal drzwi to kupilem tez maty wygluszajace, no i przed montazem nowych drzwi wyglusze je i zaloze glosnik 16 ale ja to zrobic?
normalnie zeby gral w cale drzwi a je wygluszyc od srodka, i od obu stron tej srodkowej blachY??
co myslicie o takim zestawie? http://allegro.pl/zestaw-morel-tempo...710970086.html
ew jakies inne w tych pieniadzach??
skrzynie ktora mam w bagaju i tak bede zasilal oddzielnym monoblokiem
http://stal-car.pl/allegro_zdjecia/a...fb31f58d6d.JPG
Tylne głośniki w półce mi pierdzą i chcę je wymienić , mogę je nabyć z wersji 4,4 a mam 5,4 iL...będą pasować?
ja mam wygłuszone dzwi , i w dzwiach przód i tył głosniki 16cm , tylną półkę dsp przerobioną na 4 głosniki 16cm i w bagazniku zabudowane 2 x 30cm infinity . gra zadowalająco , podstawa to wygłuszone drzwi i ten dzwiek przy zamykaniu... :RpS_biggrin:
Może ktoś podać dokładną średnicę głośników w tylnej półce z dsp? I jaka jest ich moc? Muszę wymienić u siebie, ale nie chce nic przerabiać.
Ja u siebie nie mam DSP, ale zalozylem na przod głosniki 16 - JBL plus do tego wzmacniacz Alpine. Gra zadowalająco poprawił się bass nie ma łupania jak z tuba jest poprostu ładnej jakości dźwięk z w miare głębokim basem. Bez wzmaka nawet na tych JBLach nie było większej różnicy pozatym, że dźwięk był czystszyl. Mam jeszcze takie wrażenie, że po jakimś czasie te JBLe zaczeły grać lepiej tak jakby sie bardziej rozgrały :D
@Bartek jakie Jbl montowales ?? przejsciowke uzywales aby zamontowac 16'' nagral bys moze filmik krotki jak to gra ??
Witam.
Głośniki w półce najlepiej odłączyć.
Ja u siebie zmieniłem radio na dex-p99r, tweety na hertze i sub do bagażnika. Drzwi napędza 4-kanałowy kac-846
(96r) a suba napędza kac-823 (93r).
Zaskoczyloby was jak grają oryginały w drzwiach.
Witam, podepnę się tu z pytaniem. Jak wyciągnąć radio? Szukałem na forach i piszą, że wystarczy odkręcić te dwie śrubki i wyskoczy. Ale u mnie to nie działa. Coś blokuje, a nie chcę ciągnąć za bardzo żeby czegoś nie urwać. I drugie pytanie - nowe radio podejdzie pod instalację czy trzeba ciąć wtyczki?
Śrubki trzeba kręcić dłuuuuugo. Wtyczki do radia są "bmw" więc albo przejsciówki albo cięcie.
Też nad tym myślałem bo zostały by mi dwie końcówki pod które chciałem podłączyć 2 głośniki pod fotelami ale nie znalazłem takich 20cm w 8ohm i wysokości nie większej niż 60mm . Teraz nieustannie szukam możliwości wyciągnięcia rca z systemu dsp rzuciłem temat specowi od car audio czy jest możliwość podłączenia 2 bm24 i wyciągnięcia z niego sygnału jeżeli się uda to pod fotele wpadną aktywne subwofery pioniera z wyjątkową skutecznością http://allegro.pl/pioneer-ts-wh500a-...028854262.html Ktoś też mi powiedział że te 4szt są odpowiedzialne za echo w dsp
Kupilem dystanse z mdfu za 30 zł i głosniki JBL (napisze jakie musze sprawdzic) 16 cm. Montaz dziecinnie prosty jak masz troche zdolnosci manualnych bez problemu sobie poradzisz. Najwazniejsze to zeby zalozyc zwrotnice pod tweetery. Niestety ja u siebie zostawilem oryginalne tweetery dlatego ze nie bylo miejsca zeby zalozyc JBL-owskie, a nie chcialem nic rzezbic tylko zostawic oryg. wyglad. No i druga sprawa to wzmacniacz 4-kanalowy dlatego, zeby tylne glosniki ktore są oryginalne 13 cm podlączyć tez pod wzmaka (troche lepiej graja) Aby uzyskac taka glebie basu jaka masz w innych samochodach jest troche ciezko dlatego, ze ten glosnik musi miec jakas puche zeby ta glebia sie gdzies rozchodzila, a tam poprostu w drzwiach nie ma miejsca. Niestety nawet auta z DSP nie maja takiej super glebi jak chodzby nawet passaty na oryg audio co dla mnie jest troche dziwne, ze taka limuzyna jak na takie czasy miala tak słabe audio w porownaniu do innych aut. Napewno dźwiek sie poprawil natomiast jezeli jestes jakims melomanem również nie bedziesz jakos super zadowolony. Plus jest taki, że jak dodasz mu basu to nic nie trzeszczy. Zrob sobie nawet maly test wyciagnij glosnik wez go w reke podebnij pod wzmaka i zobacz jak sie zachowuje glosnik podpiety pod wzmaka bedziesz odrazu mogl sobie wyobrazic jak to bedzie mniej wiecej gralo. Kolejna sprawa to wygluszenie. Jak chcesz filmik podaj maila na priv to Ci wysle, ale nie wiem czy cos uslyszysz :D pozdro
Kruger u mnie w miescie jest taki ziom co w miare ogarnia temat. Firma to car conect Lublin. Mozesz spróbować zapytać. Ja kiedys wyciagałem rca natomiast nie z dsp i ze zwyklego radia na plyty w e39, ale ogarnał.
Bartek., powiedz mi jak zamontowac te dystanse? Bo nie potrafie zaobrazowac sobie w ktore otwory wkrecic ten dystans.
Druga sprawa, jezeli bede wygluszac drzwi matami to wygłuszyć tylko zewnetrzna strone drzwi czy zrobić komore zamknieta i dac teź od wewnatrz, zaslepiajac dziure w drzwiach ?
Musisz wyciagnąc ta czarna puche w ktorej jest oryginalny glosnik. Sam dystans przykrecisz w oryginalne otwory. U mnie trzeba bylo go troszeczke przyciac. Jak zdejmiesz boczek i ta puche to bedziesz wiedzial jak to zrobic. A propo wygluszenia niech wypowie sie kto kto to robil, albo wrzuc sobie w google haslo widzialem mase tematów na ten temat
Kolego, jeżeli jesteś audiofilem bądź kiedykolwiek miałeś nieoryginalny zestaw audio z przyzwoitej półki, to nigdy sprzęt fabryczny nie będzie dla Ciebie dość dobry (nawet LOGIC7). Co do producenta sprzętu car audio to polecam Rockford Fosgate. Zajmowałem dość wysokie miejsca w konkursach car audio za gówniarza :).