no tak, ale 245 sa szersze, a jeśli chodzi o wysokość to zgoda, jest to 6,25 mm mniejsza wysokość niz oryginalny rozmiar. Kupiłem je tylko dlatego bo 1/3 ceny to naprawdę okazja, a opony z tyłu u mnie nadawały się juz tylko do upalenia
Wersja do druku
no tak, ale 245 sa szersze, a jeśli chodzi o wysokość to zgoda, jest to 6,25 mm mniejsza wysokość niz oryginalny rozmiar. Kupiłem je tylko dlatego bo 1/3 ceny to naprawdę okazja, a opony z tyłu u mnie nadawały się juz tylko do upalenia
Sama szerokość a dokładniej jej faktyczna widoczność to pojęcie dość względne michelin robi opony o bardzo obłym profili a np. pirelli bardzo płaskie i tak stawiając je obok siebie michelin wygląda o dwa rozmiary mniejszy .A te 6mm to po3mm na stronę jest nie do zauważenia
No to się pośpieszyłem z tymi 225/60/16, na zimę ujdą, na lato kupię 17stki jakieś, jakiego rozmiaru optymalnego szukać ?
Masz to NAPISANE w 1. poście! Oczekujesz jakieś innej odpowiedzi? Przecież właśnie po to jest ten temat i ten post żeby tak durnych pytań nie zadawać! :faint:
No ja rozumiem, chodziło mi bardziej o to jaki rozmiar dobrać, by najsłabsza wersja silnikowa e38 2.8 nie dostawała za bardzo po tyłku, ale żeby też jakoś to wyglądało.
Wejdź na oponeo, tam masz opcję doboru opon według auta i zobacz co dawała fabryka. Na pewno będzie to miało ręce i nogi.
Po 1. to fabryka nie dawała 17", a po 2., po co wchodzić na oponeo jak w 1. poście tego wątku jest wyraźnie napisane jakie opony są zalecane na fabryczne 16"?
"Nie wyważaj drzwi otwartych na oścież"
https://www.youtube.com/watch?v=UWA7mzG-kEk
Masz jakieś problemy ze sobą???
Czym różni się ten rozmiar
Załącznik 8785
od tego z pierwszego posta???
Załącznik 8786
Naprawdę musisz ubliżać? Moderator?
Piszesz, że fabryka nie dawała 17". Pokazałem Ci, że jednak można było tak zamówić.
Wybacz, zwracam honor i przepraszam. Myślałem, że chodzi o rozmiar opon. Co do felg to nie wiedziałem, ale juz wiem.
Spoko, jednak nawet gdybym pisał o oponach, to ad personam nie jest zagrywką na poziomie, jaki powinni reprezentować moderatorzy. Ostatnio były jakieś wątki o atmosferze na forum. Zadbajmy razem, żeby było to przyjemne miejsce.
Witam
Ma ktoś może zdjęcie jak wygląda opona 225/45R19 z przodu? Najlepiej na feldze 9J ;)
czy moglibyście mi doradzić jakie opony kupić do felg 19" 9.5 i 10.5j? et22 na obu. generalnie zależy mi na naciągu, ale jakimś lekkim, żeby samochodem dało się bezpiecznie jeździć, nie myślę o zakładaniu opony 215 na 10.5j :D chcę lekki, widoczny naciąg z przodu i z tyłu, bez wariactw. i jaki profil opony żeby nie było balonów strasznych.
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/518/65...65618099_n.jpg
na czymś takim mi zależy
jak chcesz lekki naciąg to z tył 255 lub 245
Polecam --> https://tyrestretch.com/#homelist
czy miał ktoś z Was styczność z oponami 245/45R20 oraz 275/40R20 w E38? jest to popularniejszy rozmiar od odpowiednio 245/40R20 i 275/35R20
mieszczą się? przycierają?
z tego co widziałem to w E65 można takie zastosować
20 z pewnością będą pięknie wyglądały, ale jeżeli masz wątpliwości, czy przypadkiem nie będą za duże - to pewnie będą. Nie wchodziłbym więc w to.
Największe opony z jakimi miałem styczność to 19stki, a i tak ich cena opiewała w przedziale od 600 - 700 zł w górę.
Zresztą sprawdź sobie jeszcze na http://www.oponeo.pl/opony/zimowe/255/50/r19
Najlepiej skontaktować się z nimi telefonicznie, bądź przez mail, aby się określili.
Kupiłem koła do e38 w zeszłym roku 245/45/20 przód tył 275/40/20 i przyjechałem na nich z Kwidzyna do siebie(moje stare jechały na kanapie)to nie wiem o co tu chodzi albo opony jakieś z innego świata albo...mam je do tej pory w garażu bo kiepski bieżnik był i zmieniłem na 245/40/20.Zgłupiałem.
Kruger32 zwracam honory poleciałem do garażu a tam 245/40/20 nie wiem co mi się usrało z tymi 245/45/20.
postanowiłem, że chcę 225/40/19 na przód i 245/40/19 na tył, ale tu taka kwestia, że słyszałem sprzeczne opinie, a mianowicie, że przednie opony muszą mieć większy profil jeśli są różne szerokości, ile w tym prawdy? niektórzy piszą, że faktycznie różny profil musi być, niektórzy, że to bzdura... i dla pewności tu piszę, bo jestem zwolennikiem tego, że nie muszą w tym przypadku, ale no.
jeśli mam rację i nie muszą to 225/40/19 i 245/40/19 będą chyba ok? ;)
czyżby zbliżały się te felgi, o których na sporcie wspominałeś w temacie swoim? :D
@mariusz730 wydaje mi się, że nie muszą mieć różnych profili, myślę, że przy tych wymiarach jakie podałeś będzie ok, bo sam takich do siebie szukam na identyczne szerokości felg. ale niech ktoś, kto ma 100% pewności jeszcze potwierdzi.
Nie bedą przy 19 calach poprawny rozmiar 245/45/19 i 275/40/19 pamiętaj profil to procent szerokości opony 225/40 jest za niska wpisz sobie w gogla kalkulator opon w niego wpisz sobie chciane rozmiary przyrównaj do wzorcowego rozmiaru i wszystko w temacie przód i tył musi mieć prawie identyczny obwód max kilka procent różnicy a te co podałeś mają za dużą różnice obwodu w dodatku są prawie 4cm niższe od poprawnej wysokości ok 700mm
275/35/20
Teraz zauważyłem że chodzi o e38
Warto również zaznaczyć, że nie wszystkie modele opon do tego naciągu się nadają - Toyo 215/35/18 ładnie się naciągnęły na feldze 8J, Yokohama Parada w tych samych rozmiarach praktycznie żadnego naciągu nie było.
EDIT: Znam niestety kilka przypadków z E46 gdzie naciągi spowodowały "spadnięcie" opony z felgi, u mnie Toyo na obrzeżach całkowicie popękały więc szczerze mówiąc zastanawiam się czy w E38 to dobry pomysł ;)
9.5 i 10.5j będzie.
co do tego, że nie każda opona się nadaje to zdaję sobie sprawę, czytałem, że hankooki są podobno dobre. pękanie dziwna sprawa szczerze, w każdym razie ja planuję lekki ten naciąg mieć, żeby było bezpiecznie przy okazji, ale to muszę ogarnąć opony najpierw...
Mi się wydaje, że sam rozmiar w sumie nie jest aż tak bardzo istotny jak odpowiednia jakość opony. Według mnie już lepiej kupić np. 15 zamiast 16 ale lepszej marki. Sezon temu znalazłem sobie tutaj Pierlli https://www.pirelli.com/tyres/pl-pl/...n-your-car/bmw (nietanie rzecz jasna) ale myślę, że jeszcze przez bardzo długo mi posłużą :) Przynajmniej spokój będzie :D
Panowie, mam felgi Keskin KT7 z e39. Rozmiary felg to 18", przód 8.5j et15, tył 9.5j et20. Jakie opony dobrać do tego?
wracając do "za dużych" opon 20" w E38
http://www.nfhost.pl/images.php?img=i195b07qnj.jpg
http://www.nfhost.pl/images.php?img=i196b85s9v.jpg
Witam, kupiłem felgi 19 9 cali ET 24 i 10 cali ET 24 słoneczka z oponami w klasycznych rozmiarach , które bez problemu powinny pasować do E38 czyli 245 na 45 przód i tył 275 na 40 i okazało się że niestety na przodzie opona opiera się o osłonę sprężyny...przyznam że zgłupiałem bo nie powinno tak być...zawieszenie seryjne nic nie było grzebane...jedynie amortyzatory były wyciągane i regenerowane..da się coś z tym zrobić żeby weszły te opony czy po prostu muszę kupić w innym rozmiarze...czego wolałbym już uniknąć ze względu na koszty.....
Nie masz skrzywionej sprężyny, amorki dobrze zregenerowane nie siadły?
Może masz któryś wahacz wywalony i koło się złożyło?