Dwa miesiące temu i wczoraj jak wkładałem kluczyk do stacyjki, to pojawiła się na chwilę kontrolka "bateryjka, a na jej tle kluczyk". Kluczyk mam z CA, co to oznacza, czy do wymiany jest bateria czy akumulatorek ?
Wersja do druku
Różnica chyba jest bo tak jak napisał Greg38 "Pilot z bateria to pilot z CA. I bateria odpowiada tylko za CA. Akumulatorek za zasilanie klucza dlatego zapytałem co mam do wymiany.
Ostatnio chciałem sprawdzić zapasowy kluczyk którego jeszcze po zakupie auta nie używałem, wkładam do stacyjki i zong!, całkowicie martwy, szybko zamówiłem akumulatorek i wymieniłem, ale nadal jest martwy wiec albo jednak kasują sie te kluczyki bez zasilania albo moj pilot poprostu nie działał, to ostatnie dziś sprawdze dzwoniąc do poprzedniego właściciela.
Pewnie się rozkodowal!
Skąd jesteś! Pisz na Pw
Pilot mi coraz słabiej reaguje. Możecie mi powiedzieć, czy jak mi komunikat nie wyskakuje, to będzie to bateria? Pilota mam zwykłego, bez CA.
A jaki komunikat masz na myśli?
To troche kombinacji jest żeby to zmienić.
Tam siedzi akumulatorek i ten kupny na inaczej blaszki wyprowadzone i kabelkiem musisz sobie poradzić.
Wg mnie lepiej chinola ryżowego za 60zł kupić, on ma wymienne zwykłe baterie, tylko sobie go dopisać do auta.
damned1, w Fordzie np. wyskakiwał mi komunikat, że bateria pilota jest słaba. W BMW jest podobnie, z tego, co czytam w powyższych wypowiedziach. Zastanawia mnie tylko, czy taka opcja nie jest tylko przy Comfort Access.
LogiHuś, nie wiedziałem o tych chińczykach. Jak to kosztuje nawet stówkę, to nie będę się bawił. Zaraz poszukam. Dzięki za dobrego tipsa ;)
No to z takim komunikatem się nigdy nie spotkałem w aucie bez CA.
60zł tylko dopisz kodowanie do cennika.
Minimum 4 stówki. Kluczyk mie jest plug and play
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
Kto 400zł bierze za dopisanie kluczyka do cas?
No u mnie w Łodzi to 800zl z kluczem. Na necie ceny od 650zł ale ktoś mi kiedyś napisał 400zł. A co masz taniej?
Samemu tego nie da rady zrobić?
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Co dopisać samemu kluczyk? No chłopaki prosze Was.
Przecież kupujac pusty klucz nie wkładasz go do byle jakiegi auta i odpalasz.
Jeśli masz klucz ktory nie działa prawidlowo ale transponder jest sprawny to możesz go przelutować do pustego. 100% pewnosci nie mam bo tego jeszcze nie robiłem.
W środku przedliftowej siedzi PCF7942
Do przypisania można użyć AK300, VVDI z przystwka oraz BMW Multi Tools
Kluczyk dzisiaj to jak kłódka, którą można przeciąć - żadne zabezpieczenie. Trzeba mieć tylko odpowiednie "szczypce".
Bardziej chodzi o zrobienie klona, jak np. na poniższym filmiku:
https://youtu.be/YIRTQuCvEak
Są dostępne tańsze urządzenia (za ok. 40 euro), dzięki którym można taki klon kluczyka zrobić.
Myślałem jednak bardziej, że za pomocą np. ISTA można jakoś włączyć funkcję kodowania kluczyka.
Kolega wymieniał już akumulatorek w swoim e46 i pisze mi właśnie, że się rozkodował, ale trzeba tam jakieś hocki-klocki zrobić według procedury (bez kompa) i klucz odzyskuje moc sprawczą. Przypuszczam jednak, że możliwe, że w takim przypadku rozkodowuje się tylko immobiliser.
W Passacie B7 z kolei jak odpowiednio szybko się wymienia baterię, to pilot się nie rozkodowuje.
EDIT:
Z pierwszej ręki mam info, że w e65 wymiana akumulatorka nie rozkodowuje kluczyka. Zamówię i dam znać.
W BMW nie można kopiować kluczy bo sa tak zwane rooling code.
Klucze tworzy sie na podstawie odczytu EWS lub CAS a w nowszych FEM
Za 40euro idzie kupic tylko urzadzenie do odczytu i zapisu EWS. Czyli auta takie jak e46 e39
Masz pewnie na mysli AK90. Tam można tylko odczytać VIN i przebieg z CAS