szkoda gadac chlopaki by chcieli instalacje zeby im ktos za darmo zalozyl i jeszcze do pelna butle zatankowal hehe
Wersja do druku
szkoda gadac chlopaki by chcieli instalacje zeby im ktos za darmo zalozyl i jeszcze do pelna butle zatankowal hehe
a pozniej przz takich delikwentow wlasnie jest zszargana opinia o instalacjach gazowych lub kwesta ze BMW nie lubi gazu haha ;)
Na szczeście znalazłem fajnego gaziarza z doświadczeniem ... firma ogólnie od 10 lat prosperuje i ma dużo fajnych autek na swoim koncie... Do tristeza ... Jest to firma cito auto-gaz najlepiej jak tam pojedziesz : grabiszyńska 163 ... Chłopaki mają nakoncie dużo 7 z silnikiem v8 oraz kilka z v12 ze stajni mercedesa i bmw ... :) ogólnie cała instalacja wyniesie mnie 3800 zł czyli bardzo znośnie do tego dają dobry reduktor kme gols jakieś dobre wtryskiwacze bo chciałem takie żeby w razie jak mi jeden pujdzie nie wymieniać od razu całej listwy ... butle 70 l bo wieksza mi nie potrzebna bede miał dwa osobne filtry :) ogólnie ma to wygladać dobrze jak bedzie w rzeczywistości sie okaże... bede przy nich siedział i obserwował zeby nic nie z--bali :) Pozdrawiam i zostawiam jeszcze numer:071-724-59-87
Rzezbienie w g....e zawsze konczy sie komplikacjami... i wydatkiem wiekszym jak przy "normalnym" trybie :DCytat:
Zamieszczone przez trolu
Hmm Grabiszyńska toć to na mej ulicy! ;) Chyba się ustawie z nimi z zastrzeżeniem że jak mają mi spieprzyć to cała instalka łącznie z butlą zostanie siłą wciśnięta do pewnego miejsca w ciele montażysty ;D
Czyż ja to nie widziałem twojej 7er na strzeżonym parkingu niedaleko cito :>?? :P:P do tristeza ... Apropos tego gazownika przy grabiszyńskiej to powiedz, miałeś do czynienia z jakimiś opiniami na ich temat ??
No nie raczej nie stawiam na strzeżonym :D Słuchaj a ten gazownik to nie przypadkiem na terenie Fadromy? Jak tak, to ja kiedyś u niego byłem na ragulacji jak miałem Renault 19. Tak mi wyregulował że dalej auto paliło jak smok, ale za to prawie nie chciało jeździć ;D ;D
Witam panowie. Dołacze się do tematu z tego względu że wkrótce będę zakładał LPG do swojego samochodu. Miałem duży dylemat, którego gazownika wybrać. Jednak chyba zdecyduje się na gościa w Dąbrowie k. Wielunia. Byłem u gościa i wstępnie rozmawiałem. Naprawde zna się na rzeczy. Potwierdził również że Olejus serwisuje instalke u niego.
Pełny koszt założenia 3600-3700zł. do silnika 3.0 V8 ;) ;)
Zakłada tylko instalki Zavoli :D :D
Jak w temacie :P:P Założyłem LPG jak na razie nic mi nie przeszkadza praktycznie tego nie czuje... gdyby nie te zielone diody które mam zamontowane po lewej stronie deski rozdzielczej :P:P Troszeczke nie pasują do ogólnej kolorystyki podświetlenia deski ale daje rade :) Z montazu również jestem zadowolony ... Ale co będzie dalej to czas pokaże ... jak na razie musze przejechać ze 300 km a potem na regulacje :) Pozdrawiam
Dodam jeszcze że instalki kompletnie nie widać laik nawet po otworzeniu maski się nie zorientuje :P:P Obudowa silnika nie naruszona, wszystkie błotniki nienaruszony gdyż zamontowali wlew koło baku :) Ogólnie wszystko wygląda bardzo profesjonalnie ale cieszyc jak na razie to się nie ma z czego bo wszystko może sie zdarzyć :)
Cytat:
Zamieszczone przez MastaKleszcz
Ale wiesz wogole w koncu co to za instalacja ? Czy jest to MIX roznotematyczny ?
Jakiej firmy jest sterownik ? Czy pobiera dane z komputera wtrysku benzyny - czy moze byl mapowany ?
Szczerze mowiac dziwie sie tobie - ze dales sie namowic na jakis wynalazek - jak na dzien dzisiejszy najrozsadniejszym wyborem jest Stag 300 - poniewaz jest skonstruowany na tej samej zasadzie co Prins VSI - lub Prins VSI ktory jest "lekko" drozszy.
Ciekaw jestem ile V8 i V12 tak na prawde zalozyl ten warsztat (na sekwencji).
Zycze ci szczerze aby ten zestaw nie sprawil problemow w twoim aucie. Ja nacialem sie juz raz we Wroclawiu na parciarzy - i wlasnie nie jestem pewien czy nie bylo to na Grabiszynskiej - po dwoch dniach montazu - kazalem im wyrzucic ten smietnik spod maski - pokryc koszta noclegu i mojego czasu - i zalozylem (wtedy do e32 v8 M60) Prinsa VSI.
Miedzy wszystkimi instalacjami IV generacji (wtrysk sekwencyjny) sa bardzo duze roznice, a silnik V8 z e38 jest wymagajaca jednostka.
Z tego powodu wtrysk gazu - i czasowe zapotrzebowanie silnika na paliwo - musi byc - jak najblizej dobrane (symulowane) do pracy silnika na benzynie.
Otrzymanie takich parametrow jest mozliwe tylko wtedy jezeli - przy wtrysku gazu - sa brane pod uwage - dane komputera wtrysku benzyny - podczas calego cyklu pracy silnika - we wszystkich zakresach.
Jezeli te zapotrzebowanie nie zostanie w niektorych przedzialach obciazenia silnika odpowiednio - pokryte - zaczna sie problemy.
Dlatego wlasnie - wszystkie instalacje ktore sa mapowane do twojego auta - znaczy - ilosc wtrysku gazu - na stale zaprogramowana do danego przedzialu obciazenia silnika - mozesz wyrzucic do smietnika. Takie mapy nie maja nic do czynienia z prawdziwy zapotrzebowaniem silnika. A wlasciwe zapotrzebowanie - jest obliczane jedynie przez komputer samochodu.
Tak jak mowilem - z tego co sie orientuje - jedynymi instalacjami ktore wspolpracuja - ciagle - z komputerem wtrysku benzyny jest Prins VSI, Stag 300 - i chyba jeszcze BRC Sequent 24 (lecz tutaj nie jestem pewny). Wspolpraca ta polega na przejmowaniu sygnalu komputera wtrysku benzyny - ktory wychodzi do wtryskow benzyny (ktore sa odlaczone) i przejmowane przez komputer wtrysku gazu - ktory po lekkiej (wczesniejszej) korekcie - podaje sygnal do wtryskow benzyny.
Osobiscie polecilbym dla Staga 300 warsztat z Lubania - poniewaz goscie montuja te instalacje dwa dni w tygodniu w Niemczech - a tam instalacje musza przejsc przez odbior techniczny TÜV - i spelniac wszystkie normy emisji spalin.
Zeby spelnic te warunki - i zapewnic klientowi bezawaryjna jazde - montowane sa nie bez powodu - TYLKO - Stag 300 do aut z norma spalin do Euro2 i Prins VSI do aut z norma spalin do Euro4.
No ale wybor nalezy do klienta .....
Zycze ci dlugiej bezawaryjnej jazdy i pozdrawiam - Sebek.
...Amen :D :D :D :D
luban robi furore ;)
Sterownik firmy ZENIT, reduktor kme gold, Wtrysk gazu jest mapowany na podstawie wtrysku benzyny... zenit jest budowany na podzespołach i procesorach firmy motorola a stag 300 na tajwańskich pierdułkach... pierwsze 500 km musze na zmiane robić na gazie i na benzynie w celu regulacji dokładnej, z tego co wyczytałem i z tego co mi powiedział gazownik sterownik ten jest dużo bardziej zaawansowany technologicznie ... Do tego mam jeszcze 1 filtr na każde 4 wtryskiwacze ... Wtryskiwacze już nie pamietam jakiej firmy ale wiem że jesli któryś nich się popsuje nie trzeba wymieniać całej listwy tylko jeden ...Mam nadzieje że nieb edzie problemów... Chciałem staga ale koleś mi odradził ... Byłem u trzech gazowników i wszystkich pytałem się o staga i o zenita... Wszyscy definitywnie stwierdzili że zenit lepszy a wiec wybrałem zenita... Chyba że ktoś na forum lepiej się zna od fachowców ??
Juz znalazlem - Zenit to flagowy sterownik firmy AG Autogaz Centrum - wyglada na to ze zasada dzialania jest taka sama jak w Stagu 300 - lub jest to wogole ten sam sterownik pod inna nazwa - biorac pod uwage ze sterownik STAGA wychodzi tez np. pod nazwa VEKTOR itd.
Polecane wtryski i parowniki - to wszystko to samo.
ZENIT:
http://www.agcentrum.com.pl/?d=28&PH...17965394ecb978
STAG 300:
http://www.ac.com.pl/autogaz/stag300/
W efekcie koncowym - kazdy warsztat bedzie polecal produkty firmy z ktora ma podpisana umowe handlowa.
W tym wszystkim STAG ma jeden wielki PLUS - uzyskal europejska norme ECE R115 (ktorej nie posiada nawet PRINS) i umozliwia to tym samym wpisanie tej instalacji w kazdym kraju europejskim do papierow samochodu.
Moje biedne auto ;( ;( ;( ;( ;( ;( :faint: :razz:
Dzisiaj byłem w servisie gazu bo coś mi parowało z maski :P:P Okazało się że jeden z drugim mądry nie dokręcili dobrze węża z płynem chłodzącym... Teraz wszystko dobrze choć dużo płyny mi ubyło ... Musiałem uzupełnić :) Przy okazji zmapowali mi coś tam ... i uaktualnili oprogramowanie :) w tej chwili mam oprogramowanie z przed kilku dni :) Szczerze mowiac na początku myślałem tylko o stagu ale dużo poczytałem pogadałem z gaziarzami i wyszło tak jak wyszło :) Teraz tylko obserwować i liczyć zaoszczędzoną kase :)
Nie wiem co masz do tajwańskiej elektroniki :roll:. Za 10 lat europejczycy będą tam wyjeżdżać za chlebem...Cytat:
Poza tym - sprawdziłeś gdzie ma produkcję Motorola? Podpowiedź: buty Nike nie są produkowane w USA :hah:
Niem artw się aldik :) twoje piękne byłe autko czeka wymiana oleju świec kilku uszczelek chyba klapy bagażnika, nerek na chromowane i nowszych lamp z tyłu... Wedłóg uznania, ale ja sądze że efekt bedzie conajmniej przyzwoity :) Choć jak dla mnie autko nawet teraz jest piękne :)
Trzeba wziaść pod uwage że produkcją w Tajwanie zajmuję sie firmy Legalne i te mniej "legalne" które jak powszechnie wiadomo produkują tanie i bardzo niskiej jakości produkty... np. porównaj sobie jakość podróbek butów Nike a orginał... odpowiedź sama narzuca się na usta ... To samo jest z elektroniką ... są firmy które mają wiekszy budżet przez co mogą sobie pozwolić na lepszego rodzaju komponenty ale i również firmy które produkują wszystko po kosztach przez co ich produkty nie sa zbyt żywotne :) Tak mi się wydaje ...
Co do oleju to Ci napisałem i co do uszczelek też gdzies tutaj pisałem, że są nowe//A wygląd hmm hmm o gustach sie nie dyskutuje :)Cytat:
Raczej tak było kiedyś. :roll:Cytat:
Rozejrzyj się wokół siebie - jest dziś MASA firm z Tajwanu/Hong Kongu/Chin/Korei - rodzimych, a nie "montowni" zachodnich koncernów - które są potentatami w swoich branżach i robią bardzo dobre produkty (w nowoczesnych technologiach szczególnie).
Weź choćby takich gigantów jak HTC, Asus, Lenovo... to tylko pierwsze z brzegu przykłady. W kompie przed którym teraz siedzisz pewnie nie ma ani jednej rzeczy nie pochodzącej z tamtego regionu świata ;D
Niestety - Polacy przeważnie mają wiedzę na ten temat pochodzącą sprzed 20 lat... :hah:
Przeczytaj dokładnie co napisałem ;] To, że te firmy pochodzą z tamtego rejonu świata nie jest już nowościa od 20 lat, ale jak napisałem są firmy które produkują tam syf i są firmy konstruktywne również :) A z resztą ile ludzi tyle indywidualnych opini ;)