Nikt Cie nie bedzie przepraszal ale wpadaj do Ślesina to się tam wszyscy napijemy :D
Nikt Cie nie bedzie przepraszal ale wpadaj do Ślesina to się tam wszyscy napijemy :D
Moja pali 12,8 - 95 13-14l Gazu :) a jeżdżę różnie, raz przygazuje raz lansuje ;)
ja do Chorwacji jechałem kia seed 1.6d wyszło 4,5 litra w 4 osoby i bagażnik po brzegi. meczarnia była ale na jednym baku dojechalismy :) w tym roku smigam bunią, i jak bym wierzył koledze to na 1,5 baku wróciłbym do Wrocławia
a mi 5er e60 520d pali 8.6 l/100km po mieście przy takich mrozach :D
Cóż nie będę się z tobą kłócił ja wiem ile mi pali - ale nie lubię jak ktoś nazywa mnie kłamcą.
Uwierz mi że da się spokojnie zrobić wspomniane 6,5l z silnikiem 4.0d 245km/560nm.
Dam ci kilka wskazówek - eco driving, paliwo z dobrej stacji, orlen, bliska, na jednej z prywatnych stacji spalanie było większe średnio o 2l, żadne bio czy kombinowanie z opałem.
Koła 225/60/16 lub 215 z ciśnieniem 2,5 przód i 2,7 tył. Czyste filtry, nowe przepływki, świece, markowy olej - i brak teściowej, żony i innych wyjątkowo ciężkich rzeczy, które marudzą tak, że masz ochotę jak najszybciej znaleźć się w domu i ciśniesz do deski. Co do spotkania i picia to kiedyś się pojawię jednak dopiero wtedy kiedy dorwę wersję L7 na która poluję.
o ile sobie przypominam 235 opony powinny być. przekłamuje ci licznik, robisz mniej km bo masz niższe opony !!! weż kiedys ze sobą jakaś nawigację na szybę i na autostradzie porównaj liczby z nawi i z prędkościomierza
Dobre dobre, ale nie popadaj w desperacje, nie 235 wcale nie jest zalecane, zerknij sobie na naklejkę na drzwiach. Motyw z nawigacją znam, jednak nie widzę związku? Ten silnik między wartością 90-110km pali najmniej. Głównie chodzi o styl jazdy, utrzymywanie stałej wartości, starać się nie pozwolić zatrzymać pojazdowi do zera, nawet 5-10km dużo daje oszczędność bo auto zostało w ruchu. Stosować hamulec wtedy kiedy jest on konieczny, weryfikować co się dzieje kilkaset metrów przed autem a nie patrzeć na auto przed sobą, widzisz że jest czerwone nie dodajesz gazu i ostro hamujesz, spokojnie się dotoczysz, chyba że masz wyrąbane piasty i łożyska, hamujesz biegiem. A te pierdoły z mniejsza oponą i licznikiem to ty tak na serio? Bo nie wiem jak odebrać te stwierdzenia.
Ja traktuję to auto jako limuzynę a nie wyścigówkę, ona ma się z prezencją poruszać, nie jest stworzone do ścigania, masa, długość czyni z niej świetna limuzynę ale na krętych drogach... Jeśli miał bym stawiać na 750il a np renault clio w wyścigu po zakrętach to stawiam na clio. E38 wyleci na pierwszym zakręcie tyłem.
Mi osobiście przykro kiedy widzę takie auto z lotkami, spojlerami, kombinowanym wydechem, 20" kołami i innymi cudami. To jest limuzyna, która ma komfortowo dowieźć mnie i pasażerów z punktu A do B, nie wypada takim autem jechać jak dostawczakiem z workami ziemniaków na fotelach.
rozmiar opon w 740d:
235/60 r16 7,5jx16
245/55 r 16 8j16
235/50 zr 18 8j 18
255/45 zr 18 9jx18 9,5jx18
215/65 r16 7,5jx16
235/60 r16 7,5jx16
245/55 r16 8jx16
Ale po co mi to kopiujesz? Sam widzisz 215/65/16 odpowiednikiem jest 225/60/16 i osobiście tą opcję wolę bo nieco większy kontakt z droga ale minimalnie niższa. Więc opory toczenia i powietrza wychodzą identycznie. Profil mniejszy jak 60 to masakra dla kręgosłupa, zawieszenia no i bliższy kontakt z krawężnikami :)
Chyba trochę zbaczacie z tematu...
:offtopic:
Panowie, liczymy do 10 i otwieramy zimne piwko. Kazdy ma spalanie takie jakie widzi na stacji przy tankowaniu!
Ye ;) zatankujcie lepiej wasze rozgrzane głowy koledzy;) a poza tym tak w zapasik średnia 80 km/g przy moim silniczku to odpowiednia do "toczenia" i najmniejszego spalania? bo sam się zastanawiam.
Ja mam w podpisie spalanie mojego auta 740d z 18 miesięcy. Srednio 11 l/100km. Kazdy może wejśc i zobaczyć. Trasa koło 8 spokojnie da sie zrobić miasto: a to juz zalezy od korków. Nawet 16 l potrafi ale to juz naprawde stanie w korkach. Gdzieś tam jest przejechany caly zbiornik w miescie i wyszlo 15 z haczykiem gdzie srednia prędkość 17 km/h Komp spalanie pokazuje mi prawidlowo z granicą błedu 0.1 l/100km sprawdzone na stacjach i motostat.pl Najniższy wynik jaki kiedykolwiek uzyskałem to jazda poza terenem zabudowanym 90 do 100km/h na dystansie 150km ----> 6.6l/100 ale uwierzcie że cięzko nazwać to jazdą a raczej muskaniem gazu. Nasze spalanie to tylko i wyłącznie technika jazdy.
Podobno w dieslach po chipie można uzyskac spalanie 1l mniejsze ale ile w tym prawdy nie wiem.
Proponowalbym usunac temat bo zaraz sie tu wszyscy poklocimy ;) Jak wiadomo rozmowa o spalaniu w 7er dziala na wlascicieli jak plachta na byka... Przeciez to nie forum Opla Vectry czy Skody Octawia zebysmy sie podniecali spalaniem. Siodemki maja dawac przyjemnosc a jak wiadomo przyjemnosci kosztuja :)
koła mają tutaj najmniejsze znaczenie ;) największe znaczenie mają zjawiska fizyczne jakie mamy w naszych ukochanych silnikach a najważniejszym z nich jest pojemność silnika w odniesieniu do 4 cyklu ;) każdy większy silnik będzie więcej palił i tego się nie przeskoczy. Jest takie powiedzonko bardzo trafne "wyżej dupy nie podskoczysz" :)
Zgadzam się - pojemność pojemnością ale duże znaczenie stosunek masy do mocy. Zakładając, że w waszych przypadkach 740d średnie spala 9-12l to mniej więcej identycznym spalaniem kataloguję się 725tds, chodź ma 1500cm3 mniej oraz 102 koni mniej. Mówiąc najprościej silnik męczy się z tą masa i musi się sporo napocić żeby to rozbujać, więc musi dużo pić żeby mieć co wypacać :)
Koła mają sporo znaczenie jeśli chodzi o spalanie ale liczy się też komfort jazdy. Ale żeby nie uciekać od tematu to może ktoś wie coś więcej o chipach, plusy i minusy kiedy warto kiedy nie, może coś o cenach?
Może wie ktoś coś o najnowszych rodzajach gazu do 5,4? I jakie ceny? Butla w koła czy bagażnik?
7-9 tyś ? myle się? ^^
ja placilem za prinsa do 3,5 7400zl
Piotrze_R, myślę że powinieneś jak najszybciej skontaktować się z siedzibą BMW w Monachium i nauczyć tych niemieckich tumanów jak powinno się obliczać spalanie w autach. Z tego co relacjonujesz, wnioskuję że strasznie je zawyżyli w instrukcji obsługi.
EDIT: Niech ktoś wrzuci dane z instrukcji obsługi, bo ja mam tylko z E65.
740d katalogowe: poza miastem 7.5 l/100 km, miejskie 13.9l/ 100km, mieszane 9.8l /100 moim zdaniem te wartości są prawidłwe a nawet minimalnie zaniżone. Mi pół na pół miasto trasa wychodzi 10.9 l/100km
A więc dane w E65 są niemal identyczne. Niemal, bo tam podają spalanie 13,8L w cyklu miejskim i 9,7L w cyklu mieszanym.
Pozwolę sobie podłączyć się do tematu... Sam mam E38 740d z silnikiem i skrzynią po KOMPLETNYCH remontach, włączając nowe wtryski oraz zregenerowaną pompę... I u mnie po zalaniu na Shellu pali średnio tyle, ile w instrukcji jest podane. Ciekaw jestem spalania poniżej 7l - może nie umiem jeździc? NIGDY nie udało mi się zejść chociaż do poziomu 7l/100km...
Jak będę w trasie to wam zrobię fotkę spalania między 6,2 a 7,2l na prawdę dużo zależy od kierowcy.
Jestem skłonny zabrać kogoś na trasę z krk do sącza i udowodnić w praktyce :)
To brzmi jak zakład.
Piotr ja Ci wierze... W sumie to nie zadna sztuka w 740d zejsc ponizej 7l. Mi na trasie udaje sie zejsc ponizej 8l bez zadnego problemu. Mowa oczywiscie o autostradzie na tempomacie 90-100km/h. Zreszta macie tu filmik ze spalaniem w 740i. Nie wiem nawet czy to nie nasz kolega z Forum :)
http://www.youtube.com/watch?v=1MfKhzXPC0s
wogole pytanie z innej beczki, czy spalanie z ekonomizera zgadza wam sie ze stanem faktycznym ? u mnie muszę dodac + ok. 3l
Z tego co słyszałęm to e38 nikosia to naprawde dobra zapalniczna ale trzeba troszkę czaić co zrobić zeby silnik palił tak mało mi 4.4 pali od 13.5 na tarsie do 20 w mieście gazu oczywiście
wczoraj traska z ukrainy do niemiec 1070km 40% poza zabudowanym 60% autostrada tak ok 140 oczywiście wszystko na jednym baku----> wynik równe 8l/100km. Jestem zadowolony acz może kiedyś spróbuje go pobić. Niestety taka jazda może grozić zaśnięciem za kółkiem ;/
Prawda jest taka, że Piotr_R właśnie usiłuje sprzedać auto i (jak mniemam) dlatego przekazuje nam tak mityczne wyniki spalania - "a nuż ktoś uwierzy..."
A co ty się mnie tak człowieku uczepiłeś? Nie ma to znaczenia czy sprzedaje czy nie, nie mam zamiaru dłużej z tobą rozmawiać czy pali tyle czy nie. Ja wiem co mi pokazuje i widzę ile mam w baku jeśli masz inaczej to tylko twój problem i zejdź już ze mnie bo zaczynasz mnie denerwować!
Tak jak mówię jeśli nie wierzysz to jestem skłonny zabrać cię w podróż ze sobą! A jak nauczysz się dbać o auto i jeździć ekonomicznie to może kiedyś też ci się uda. Jak jeździsz starym trupem to się nie dziw, że ci dużo pali i nie czepiaj się już do innych! I przestań robić ze mnie kłamcę!!
Piotr_R jak tak cie podnieca spalanie w 7er to kup sobie golfa 1.9 tdi i będziesz w niebowzięty. 7er to nie jest samochód do mierzenia komu mniej spali:)
Round 1 Fight!!
Moja potężne 2.8 pali tyle ile wleje:D jak chce zaoszczędzić na spalaniu to stoi w garażu:D
Kolego, zapisałeś się na forum 13.02.2011, 17.02 o 20:11 założyłeś temat powitalny, 10 minut później wrzuciłeś zdjęcia z allegro-aukcjonera (które Ci skasowałem), a już o 21:00 wspomniałeś, że auto jest na sprzedaż. Kilka dni później przeczytaliśmy niewiarygodne (nawet dla właścicieli 4.0d) historie na temat spalania, więc nie dziw się że w mojej ocenie (pewnie nie tylko mojej) jest tak jak napisałem 2 posty wyżej.
Każdy user może sobie większość powyższych informacji zweryfikować wchodząć na Twój profil.
podsumowując wszystkie posty. 7er w benzynie pali 13-20l , diesel ponizej 10l nih..a nie zejdzie ;)
Moje 730d średnio 8 do 9,5
A moja 7er pali średnio w mieście 14L. Wychodzi na to że jest oszczędniejsza ode mnie ponieważ ja palę 20 - na dzień... papierosów :)
Taki żart mi się przypomniał:
Rzecz się dzieje na CPN-ie:
-Ile kosztuje kropelka benzyny?
-Kropelka to za darmo jest.
-To nakap mi pan 20 litrów
Pozdrawiam!
hehehrehe
http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Suchar :D :D :P :)