Tylko jak widać po silniku Matiego że albo ktoś przeciągał wymiany oleju, albo oszczędzał na dobrym jakościowo oleju, jak było i w moim przypadku. W takich warunkach niestety szklanki bardzo szybko wymagają wymiany, co tyczy się również łańcucha :)
Wersja do druku
Tylko jak widać po silniku Matiego że albo ktoś przeciągał wymiany oleju, albo oszczędzał na dobrym jakościowo oleju, jak było i w moim przypadku. W takich warunkach niestety szklanki bardzo szybko wymagają wymiany, co tyczy się również łańcucha :)
tak tez zrobię.. wtryski mi tez strasznie hałasują oddałem na czyszczenie w pon obczaję czy poprawa jest do baku wlałem preparat do czyszczenia zaworów po akcji zmienię filtr paliwa i sprawdzę cewki... ponawiam pytanie jaki olej po płukance wlac 5w30 czy 5w40?
http://www.castrol.com/castrol/ifram...tentId=7060743
Jedyne słuszne 0-W40 lub 0-W30.
dzieki wielkie kolego za info :)
Też bym polecił 0W40 :)
Minęło trochę czasu i jakieś stukanie się zaczęło płukałem układ i zalałem 0w40 jak radziliście... mam tak samo jak na filmiku osłuchiwałem stetoskopem i wychodzi ze szklanki i tez w tej głowicy co na filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=CHUCp...eature=related
jak myślicie czy to to... dodam ze zmieniłem niedawno jeszcze napinacze olejowe tych krótkich łańcuchów od walków wydechowych i nic to nie dało ..
A jak dodasz gazu to dźwięk zanika czy słychać to dalej?
słychać dalej .. dopiero około 3 tys nie słychać ale jak odejmę to dopiero gra coś jak tu ..http://www.youtube.com/watch?v=OdDXu...eature=related
Wygląda jakbyś miał łańcuch luźny, nie napięty tak jak trzeba, może napinacz, coś źle musiałeś złożyć bankowo, jeśli nie było takiego trzaskania przed rozłożeniem motoru. Po obejrzeniu 2 filmu to mi wygląda na napinacz i luźny łańcuch.
Tu jest dzwięk rozciągniętego łańcucha w m60 - porównaj ze swoim - http://www.youtube.com/watch?v=QkPxyTFfjo0
Mi to raczej brzmi jak brak ciśnienia oleju na gorze... Dodaje gazu, to cichnie, bo ciśnienie jest wyższe.
xsilver to całkiem inny dźwięk co u mnie ,u mnie jest to samo co w pierwszym filmiku... jakie powinno być ciśnienie oleju ??
bitek-bitek ja mam wszystkie nowe łańcuchy i napinacze org aso... nie sadze żebym źle coś założył ... osłuc***ąc stetoskopem głowice słychać wyraźnie ze to na 5 cylindrze i wałek ssący albo szklanki bo słychać w okolicy kolektora ssącego przy wydechowym kolektorze na wszystkich cylindrach ten sam dźwięk słychać.. wtryski czyszczone ultradźwiękami wydajność na maszynie sprawdzana niby wszystko ok... ciśnienia sprężania jakie ma takie ma ale równo zimny jak i ciepły.. świece wszystkie w tym samym kolorze wymieniane w styczniu .. na komputerze mam błąd 141 coś z wentylatorem klimy vanosy chodzą, hoc jeszcze nie bardzo się na tym znam, interfejs mam od niedawna...
A brałeś pod uwagę ewentualne przesuniecie rozrządu???? Może przy składaniu przeskoczył Ci jakiś ząbek na którymś wałku. Nie wykluczone również że szklanki nie trzymają ciśnienia i przy dodawaniu gazu cichną a po zdjęciu nogi z pedału znowu zaczyna je być słychać.....
U mnie szklanki na jednej głowicy były totalnie wyj....ne i nie było takich dźwięków nawet przy odpalaniu zimnego silnika, w dodatku strzelony był wałek na wydechu i też tak strasznie silnik nie chodził.
koledzy czy to nie jest vanos??? :(
kto śledzi temat od początku wie co wymieniłem.. brałem pod uwagę ze coś mogło się schrzanić ale ściągałem pokrywy i znaki jak ta lala także chyba polecą czapki z głów (głowice)
Jeśli mogę Ci coś doradzić to nie ściągaj głowic, bo pójdziesz mocno w koszty. Same uszczelki to ok 500zł, dodaj do tego robotę za głowice ok 600zł (no chyba że masz czym i zrobisz je sam, ale planowanie i tak musisz komuś zlecić), do tego przydałyby się nowe śruby i ponad 1000zł leci.
Zdejmij jeszcze raz dekiel, ten z okolicy którego najbardziej stuka. Wałek rozrządu ustawiaj krzywkami do góry i naciskaj śrubokrętem płaskim na szklanki. Te które będą miękkie stukają. To najprostsza i najskuteczniejsza diagnoza zużytych hydraulicznych popychaczy.
Rafciu powiem tak pieniądze to nie wszystko... wg mnie sa trzy drogi albo pompa olejowa albo głowica(zawór) albo panewka... auto stukało podobnie przed wymianą rozrządu jak założyłem nowe części to przestało a raczej sie wyciszyło prawie do zera a teraz sie roz stukało na nowo... szklanki sa wszystkie twarde sprawdzałem to za pierwszym razem i potem z resztą tez... moja myśl jest taka ze może kawałek starej szyny z łańcucha siedzi w szklance i nie pozwala jej się wysunąć blokując kanał olejowy... albo panewka luźna i tłok wali o głowice dlatego słyszę to na górze (stetoskop) ale przecie to nie diesel..moc ma chodzi równo jednak czy zimny czy ciepły stuka tak samo... nawet zmieniłem solenoid w tej głowicy.. jednym słowem już nie wiem sam..
no i ponawiam pyt odnośnie ciśnienia oleju?
Kawałek szyny nie zawędruje tak daleko w silnik. Nawet jeśli zostanie przepchnięty przez pompe oleju (cudem), to zatrzyma go filtr oleju.
Panewki stukają dopiero przy wyższych prędkościach obrotowych, poza tym w tych silnikach zatarcie na panewkach to rzadkość. U Ciebie to też nie panewka, bo masz sporawe ciśnienie oleju, więc tym się nie martw. Zaworem raczej też nie, bo ciśnienie sprężania masz równe na wszystkich garkach.
odgrzeję temat, bo zauważyłem drobny błąd...
masz źle ustawiony rozrząd, płaszczyzny kwadratów na wałkach wcale nie powinny być równolegle do głowic - od tego zacząłbym temat
poszukaj w internecie zdjęć narzędzi do ustawiania rozrządu w m60/m62 i dokładnie im się przyjrzyj...
do tego na 1 stronie w pdfie jest to wyraźnie narysowane
"
Caution!
This twisting is caused by the position of the cams and is not
an indication for incorrect timing."
Uwaga. To skręcenie jest spowodowane przez pozycję wałka i nie jest wyznacznikiem złego ustawienia rozrządu.
A tak dokładnie ten obrót jest spowodowany przez przekręcenie się wałka (ponieważ na łańcuchcach są luzy po stronie nieobciążonej) wywołane przez nacisk sprężyn zaworowych na krzywki.
http://i00.i.aliimg.com/photo/v0/256...nment_Tool.jpg
ktoś musiał upalać bez oleju, samo nigdy nic takiego się nie dzieje
komus sie odkrecila pompa oleju podczas jazdy i panewki sie przytarly;) bylo widać slady w misce olejowej
jezeli chodzi o ust. rozrządu to radze o uwazne czytanie tej instrukcji a nie tylko patrzenie na obrazki... Filip poczytaj troche o vansach to zorientujesz sie czemu ten jeden wałek jest nieco przekrecony.. wracając do mojego stukota, podczas wymiany szklanek zorientowałem sie ze wałek ssacy ma luz całkiem spory na osadzeniu w głowicy podejrzewam ze motodoktor zakleił listwe smarującą i wałek poleciał na sucho wycierając aluminium.. tym czasem robie około 1000 km na miesiąc i ciagle jezdzi..nowa głowica po obróbce lezy i czeka na montaz... mam blok z x5 z rozwalonym jednym cylindrem i mam tez 7 zapasowych tłoków gdyby sie okazało po zdjeciu głowy ze to tulejka korbowodu tak daje czadu ... ps pozdrawiam wszystkie klekoty na benzyne :D
Mój wóz znaczył teren więc musiałem uszczelnić trochę motor. Jestem po wymianie ślizgów ale nie rozpinałem rozrządu, ślizgi wymieniałem przy okazji wymiany uszczelek (pokryw rozrządu, vanosów, wału i całej reszty z przodu) bo okazało się po zdjęciu dekli że są popękane.
a byłbyś łaskaw wyjaśnić, nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie
p.s. skoro fabryczna blokada tak go ustawia to moim zdaniem tak też powinien być ustawiony podczas składania rozrządu
http://www.narzedziowy.pl/img_prod/2...903_400_00.jpg
tu widać lepiej że nie tylko jeden wałek jest pod innym kątem
jak widac na załaczonym obrazku wałki mają stac rowno a nie pod jakims skosem czy cos
bez blokad lub wyłaczony motor wałek ssacy sie przekreca bo nie ma cisnienia oleju w vanosie i sprezyny zaworowe sa w stanie go przestawic
a czy mógłbyś podliczyć jakie koszty pochłonęły poszczególne naprawy vanosy, rozrząd itd.?
Tak jak napisał Mati, wałki muszą być ustawione równo:
http://img98.imageshack.us/img98/4913/dscn7660s.jpg
http://img851.imageshack.us/img851/7000/dscn7661e.jpg
To jest prawidłowe ustawienie rozrządu w m60, m62, m62TU, z tym że w TU dochodzi jeszcze poprawne ustawienie vanosa.
u mnie rozrząd nie był robiony nigdy a wałki były względem siebie przestawione, poza tym wóz zbiera się jak najbardziej prawidłowo
a po blokadach widać że jeden wałek w każdej głowicy jest odrobinę przekręcony (chociazby na zdjęciu które wkleiłem)
poza tym nikt nie widziałem wytłumaczenie dlaczego waszym zdaniem wałki powinny być równolegle
p.s. na czym polega ustawienie poprawnie vanosów?
na wstawieniu blokady w górną obudowę rozrządu i zablokowanie blachy?
przecież oba wałki są połączone łańcuchem wiec oba powinny się przekręcić a tak jak pisałem u mnie są przestawione względem siebieCytat:
bez blokad lub wyłaczony motor wałek ssacy sie przekreca bo nie ma cisnienia oleju w vanosie i sprezyny zaworowe sa w stanie go przestawic
Dobra panowie wracamy do tematu... podczas wymiany głowicy odkryłem ze to nie wałek tylko tłok sie tłukł po cylindrze...BAD.. tłok wygląda makabrycznie a cylinder tez ma rysy... niebawem wysyłam blok do Warszawy bo tu gdzie mieszkam (Nl) to nikt nie ma pojęcia co to alusil i boją sie to szlifować albo koszta przekraczają zakup nowego bloku w bmw 4600euro :D..
filipwwa.. widzisz jaka magia, jest łańcuch a wałek ssący się rusza nawet jak łańcuch i drugi wałek stoi w miejscu ... trzeba było wziasc klucza i pokrecic za wałek pewnie ochlapał by cie wtedy olej z vanosa kolejna magia :D... to właśnie za pomocą tego urządzenia twój wałek ssący stoi jakoś krzywo i zawraca ci głowę to to ci puka i nie daje spac mecząc cie koszmarami o silniku diesla ...
Mati, jest jeszcze taka opcja:
http://img828.imageshack.us/img828/261/tulejowanie1.jpg
http://img163.imageshack.us/img163/808/tulejowanie.jpg
Jest to bliźniaczy blok M62, czyli S62 przygotowany do wyczynowej jazdy przez polską firmę.
tam będę to robił http://krasnobrodzka-racing.com
po rozmowie wstępnej wywnioskowałem ze są obcykani z tym materiałem i mają maszynę odpowiednią do alusilu..
powiem szczerze ze myślałem o tulejach stalowych żeliwnych i podejrzewam ze alusil bije je na głowe..
na rynek usa była seria motorów m62 z takimi cylindrami podobno były mocniejsze tj więcej KM miały
Miałem kolegę na krasnobrodzkiej :)
Poprawne ustawienie VANOSów polega na zgraniu kół zębatych, wałków i koła impulsowego.
A co do przestawiania się wałka ssącego - tak się dzieje, bo łańcuchem połączone są koła łańcuchowe, a wałek ssący jest z kołem łańcuchowym połączony przez przestawiacz -- jak przestawiacz się "wyluzuje" to wałek się przestawia względem koła łańcuchowego, a tym samym względem drugiego wałka, jasssne? :D
Ori blokady -- jak się przyjrzysz, to dostrzeżesz -- ustawiają kwadrat wałka ssącego idealnie prostopadle do płaszczyzny głowicy, a kwadrat wydechowego lekko obrócony CW (clockwise = zgodnie z ruchem wskazówek zegara). To dlatego blokady są rozłączane i skręcane na śrubę. Zakłada się w kolejności wydechowy - ssący, czyli "od zewnątrz" i skręca śrubą. Jakby nie ten lekki obrót, to można byłoby blokady wykonać z jednego kawałka metalu.
Hej dziwi mnie fakt ze większość pisze ze naprawa silnika się nie opłaca i kosztuje krocie i ze alusil jest nie do naprawienia... chciał bym tu udowodnić ze tak nie jest... zdecydowałem się po konsultacji z fachowcem ze niema sensu wstawiać jednego nad-wymiarowego tłoka do mojego silnika i ze inne cylindry sa tez znacznie wytarte a cena nad wymiarowego tłoka jest dosyć zabójcza... odstąpiłem od pomysłu naprawy jednego cyl i po konsultacji z fachowcem zdecydowałem sie wstawić 8 tulei wykorzystując stare tłoki i odpowiednie pierścienie do żeliwa... zamiast nad wymiarowego tłoka kupiłem org. używany... cały koszt tulejowania z tulejami pierścieniami planowaniem bloku, czyszczenie tłoków ultradźwiękami wyniesie mnie 3200zł... po nowym roku mój blok będzie wyglądał jak ten z fotki powyżej za połowę ceny używanego silnika... już nie mogę sie doczekać składania :D... dla potomnych na hasło 7er.pl możliwa zniżka w "krasnobrodzka racing" nie musicie dziękować..
O widzę kolejny mit "pierścieni do żeliwa" hehe. Fachowcy Ci kita wcisnęli o tych pierścieniach, bo zgadnij z jakich materiałów są produkowane obydwa? Z żeliwa perlitycznego, bądź sferoidalnego. Pierścienie do żeliwa, alusilu, bądź nikasilu niczym się nie różnią.
Rafał nie prawda to jest weź zobacz sam... nr w bmw sie różni dla alusilu i nicasilu... tak czy siak załatwi mi to taniej niz org, a wybacz nie bede starych zakładał.. pierscienie pasują od m30 b35 bodajrze jak i tuleje :D
Mati różnią się tylko i wyłącznie nr katalogowym, a być może też np grubością. Jasne że zakładaj nowe, już na takim setupie nie ma sensu oszczędzać.
Swoją drogą ile za pierścienie policzyli? I co to za firma?
zrobimy tak mam scaner do metali w pracy zrobię test... porównamy stop metali...
mam gdzieś tłok z pierścieniami z m70 a to nicasil mam od m62 alusil i od m30 żeliwo zobaczymy co wyjdzie i obalimy mit ostatecznie ok?
co do pierścieni to dość drogie są około 130zł komplet na jeden tłok... co do firmy to wiem ze z tej samej co tuleje cylindra
jeszcze muszę zakupić panewki.. ale tu polecę do aso bo drogie nie sa
zrobić drugą głowice jedną już mam po kompletnej rewizji (400zł)
uszczelki silnika, pod misę już mam obie.. reszta aso, pod kolektorem ssącym robiłem dwa miesiące temu, myślę ze będą dobre ?
olej już mam, łańcuchy vanosy to roiłem na początku tego tematu czyli rok temu :D
katalizator wstępny z kolektora wymieniony misa wyszorowana (ciężko było ) pewnie o czymś jeszcze zapomniałem ale reszta to powinna już być poezją :D
Pamiętaj tylko że największe różnice zazwyczaj występują w górnych pierścieniach uszczelniających. Niektórzy pokrywają je dodatkowo chromem, inni nie, ale taki teścik może być ciekawy :)