Święte słowa.Cytat:
Zamieszczone przez wojtas
Wersja do druku
Święte słowa.Cytat:
Zamieszczone przez wojtas
To w takim razie te GDN 13/40/2 zmieszczą się tam??? czy nie bo z tego co czytałem wyżej to zdawały by egramin te głośniki.Cytat:
Zamieszczone przez YBSA
Zainteresowałbym się też ofertą firm STX i TangBand.
Ten drugi jest dostępny w Polinku:
http://polink.com.pl/
W ofercie mają 2 wersje 5" głośników, jeden to W5-1367B za 100zł/szt i W5-610 za 135zł/szt.
Może to być ciekawa opcja, moim zdaniem lepsza od wspomnianego tonsila.
Albo STX GDN 14-100-8 SK:
http://stx.pl/gdn-14-100-8-sk.html
Tańsza opcja.
Ja u szajby chce wcisnąć 2 GDN 17-200-8 SW:
http://stx.pl/gdn-17-200-8-sw.html
i do tego 2 membrany bierne(zamiast tuneli br), tyle, że on nie ma seryjnego dsp, więc tu mam pełną dowolność :P
CURSOR: Słyszałeś o czymś takim jak powtarzalność głośników?
A do czego się odnosisz, bo chyba nie do stxa i tang-banda? Z modelami, które podałem, nie ma problemu z powtarzalnością parametrów, ale zapomniałem, tonsil i tak jest najlepszy.Cytat:
Zamieszczone przez YBSA
przypomnę ze głośniki 13cm są w dsp w półce
dam znać jak graja te Tonsile za niecały tydzień
Kończę dalszą polemikę w tym temacie. Myślę iż kolega Cursor skończył więcej szkół o profilu elektroakustycznym niż ja, pracuje dłużej i na wyższym stanowisku w dziedzinie elektroakustyki niż ja, i za pewne wszystko lepiej Wam objaśni niż ja.
W opisie masz "wyluzuj". Nie ma co się denerwować i obrażać. To jest forum entuzjastów i właścicieli BMW serii 7 :DCytat:
Zamieszczone przez YBSA
Tutaj każdy wie lepiej, umie więcej, ma lepszy model samochodu itd. :D
Jeżeli zaczęlibyśmy się kłócić na forum, to na spocie w live, pozabijalibyśmy się. Trzeba wyluzować ;)
Pozdrawiam i nie obrażaj się bo jestem ciekaw efektów.
czekam jak będzie oki to też kupie:)Cytat:
Zamieszczone przez Johnny_Bravo
Nie, po prostu rzygać mi się chce jak czytam twoje wychwalanie Tonsila, a prawda jest taka, że aktualnie jest za drogi na to co oferuje, bo właśnie wspomniane STX'y i Tang-bandy(a także HiVi i Dayton'y) są lepsze, a kosztują tyle samo. Nie jest to moja osobista opinia, a opinia większej ilości ludzi, którzy mieli możliwość porównać jedno i drugie.Cytat:
Zamieszczone przez YBSA
Przykładowo, zamiast GDN 20/80/2 lepiej kupić GDN 22-120-8 SCX z STX'a, oferuje to samo, a jest wyraźnie tańszy.
Lecz się...Cytat:
Zamieszczone przez cursor
panowie rozejm .......proszę was
jedna i druga opinia jest istotna .. a wybór należny do czytającego...
ja osobiście wybrałem Tonsila cena ok
i są czarne a nie jesteś żółtawe co by było widać przez szybę... a kupić głośnik i go sikać sprayem to nie teges..... mam wrażenie ze nawet wsadzając cokolwiek będzie grało lepiej niż ponad 10-15 letnie głośniki...oryginalne.
dam znak z oceny grania tych Tonsil'i , dodam iż je oczekuje nie wiadomo czego ani nie robię audio hi-end'owe w siedem , tylko ma grac jak fabryka 15 lat temu...
pozdrawiam dwie strony frontu...
uważam ze dyskusja zakończona do momentu kiedy nie sprawdzę działania
postaram się nagrać film na starych i nowych przy takim samym nagłośnieniu i na takim samym utworze...
pa
A może jakieś konkretne argumenty przeciwko? Bo za każdym razem twierdzisz, że tonsil jest lepszy, ale nie potrafisz poprzeć tego argumentami. Tak się składa, że tego stx'a i tonsila porównało kilka osób i to ludzi, którzy jakiś tam sprzęt mieli, więc są osłuchani i nie zauważyli różnic w graniu.Cytat:
Zamieszczone przez YBSA
Jeżeli nie zauważyli różnic w graniu to faktycznie są osłuchani. Słuchać też trzeba umieć! A żeby być osłuchanym trzeba spędzić trochę czasu z konstrukcjami za 30zł i 30.000zł. Czy Ci Twoi forumowi przyjaciele mają takie doświadczenie? Nie sądzę...
STX to patologia. Części importowane z ChRL i składane w całość Polsce w niewielkim hangarze. Powtarzalność STXa wynosi 15%. To znaczy że na 1000szt. głośników 150 będzie miało jednakowe parametry! STX prowadzi badania swoich głośników za pomocą analizatora komputerowego, programu typu WIN Isd i odgrody. Takie "laboratorium" może wykonać sobie każdy w swoim domu i do tego potrzebna jest deska 3x5m kawałek kabla i "pecet". To jest właśnie labo STX-a! W Tonsilu mamy komorę bezechową, sprzęt Bruel&Kraier (sam sprzęt pomiarowy jest warty kilka milionów złotych)
http://tonsilaudio.com/kabinabezechowa.htm
W związku z powyższym dane które podaje STX są mocno wątpliwe. U nas, w Tonsilu głośniki produkujemy od 60lat. Mamy największą w Europie i jedną z największych na świecie kabin bezechowych gdzie testujemy głośniki przez 100h. Wyroby Tonsilu mają uznanie na świecie, stosowane są w konstrukcjach które kosztują 5000$/para (Totem Mite v.II), w nasze głośniki zaopatruje się dużo znanych firm (od nas wyjeżdżają gotowe głośniki już z logiem np Heco, Dali, Visaton, Pioneer). A co osiągnął STX? Uznanie gówniarzerii na forach. Nikt poważny nie podchodzi poważnie do tematu STX. Kolego proszę Cię nie osłabiaj mnie bo niedługo będziesz udowadniał wyższość Daewoo Nubiry nad 7er. Twoje tezy które czytam dają mi pogląd na poziom Twojej wiedzy dot. elektroakustyki. Ja mam na koncie kilka projektów o których jest głośno i za pewne sam nie wiesz że oglądasz je na półkach sklepowych.
PEACE :papa:
Nie porównuj Clio do WinISD bo dzieli je przepaść. Ciekawe, że sporo firm używa tego programu i o dziwo da się zrobić dzięki niemu dobre konstrukcję. Np. Akustyk, niektóre firmy car-audio stosują clio do strojenia audio i o dziwo audio w tych autach potrafi być na wysokim poziomieCytat:
Zamieszczone przez YBSA
Ciekawe, bo prawda mocno odbiega od tego. To co teraz stx robi to już nie to samo co ich pierwsze głośniki.Cytat:
Zamieszczone przez YBSA
Ciekawe, bo pojawiło się sporo pochlebnych opinii o produktach firmy Nexton, czyli STX'a jako producenta kolumn, więc jak to jest? Poza tym, stx istnieje kilka lat, pogadamy jak będzie istniał 60lat jak tonsil. Jak tonsil zaczynał? Od garstki ludzi, którzy robili głośniki radiowęzłowe, więc daruj sobie te porównania. Poza tym, za 50-60lat to tonsila już dawno nie będzie, no chyba, że jako producent mebli:Cytat:
Zamieszczone przez YBSA
http://www.tonsil-meble.pl/meble/firma.htm
:hah:
Mało mnie to interesuje, ale w kilku twoich ostatnich postach można zauważyć jedno, Tonsil przestał się sprzedawać(ile razy ogłaszali bankructwo?) to trzeba zgnoić STX(głównego konkurenta na polskim rynku, który coraz bardziej się umacnia, widać to chociażby po ilości nowych konstrukcji na tonsilach, a ilości nowych konstrukcji na STX'ach na forach), to może znowu tonsil zacznie się sprzedawać.Cytat:
Zamieszczone przez YBSA
Ciekawe dlaczego nie masz żadnych kontrargumentów przeciw takim firmom jak Dayton, HiVi, TangBand, które w cenie Tonsila oferują więcej? Tak samo seas potaniał i wiele ludzi woli dopłacić 30zł do wysokotonowego seas'a niż kupić Tonsila, dlaczego?
Jako całkowicie postronna osoba mogę powiedzieć że niejednokrotnie słyszałem jak grają produkty i STXa i Tonsila i pomimo że nie jestem jakimś tam bardzo wymagającym i każdy może mieć swoje zdanie to jednak bez dyskusji Tonsil góruje.
A co do tematu....
Oczekuje tego gdyż również podobnie podchodzę do tego z tym ze uważam że nawet jak E38 było nowe to żaden zestaw audio nie grał tak jak powinien, po prostu BMW chyba zatrudniało głuchego konstruktora audio. ;DCytat:
jutro jadę raczej po głośniki....
CURSOR: kup tego wspaniałego STX, włóż do swojej cudownej BMW i ciesz się super audiofilskim dźwiękiem. Nie wiem w czym masz chłopaku problem... Wiem że Tonsil jest choojowy bo kilka razy z przyczyn politycznych był przekształcany. Wiem że ta firma nadaje się do doopy bo spółka-córka produkuje dla nas obudowy i meble. Wiem też że miliony klientów i setki zamówień od kontrahentów nie mogą podważać marki i opinii o naszych produktach. I jedna głupia opinia szarego prostego "polaczka" tego nie zmieni...
Ja dobrałem kolegom głośniki z palety Tonsila bo wiem że nie jest to kitajska sieczka jakiej pełno na rynku. Z moich wyliczeń wynika, że GDN 13/40/2 zagra dobrze. Jeżeli Ty masz odmienne zdanie to ja je szanuję i skończmy tą głupią dyskusję bo robi się to żałosne.
Ja bym wlozyl Glosniki okragle :) nejlepiej zeby jeszcze dzialaly Model CHWDP-997 :D
taki maly offtopic
A dlaczemu tylko te dwa rodzaje bierzecie pod uwage? O ile dobrze pamietam, To morze by tak BOSSE. W audi wymiata. (ale to tylko moja opinia)
Co do audio w Audi to BMW powinno brać przyklad. Czemu tylko dwa rodzaje ? Jak na razie to tylko kolega YBSA podał konkretny przykład głośnika który powinien wg niego dobrze tam zagrać. To nie jest powiedziane że włoży się jakiś dobry głośnik i musi tam dobrze zagrać, tak samo BOSSE wcale nie musi tam grać dobrze tylko dlatego ze dobrze gra w AudiCytat:
Zamieszczone przez Mejo
Dokładnie. Nie możesz ( a może inaczej: nie powinno się) wkładać głośnika w obudowę nie przeznaczoną do niego. Rozumiesz... 740d pojedzie na mieszance redbulla i nafty ale jak długo i co to za jazda.... Tak samo jest z głośnikami. Jest szereg parametrów które wyznaczają jaki litraż obudowy powinien mieć głośnik za sobą. Jeżeli nie dobierzesz dobrze głośnika do litrażu półki DSP (co właśnie robi Cursor wkładając STX bo taki mu się podoba z wyglądu... :? :roll: ) to ta zamiana nie będzie miała sensu! Np. stary pierd jakim bez wątpienia jest Alphard w dobrze dobranej obudowie zagra lepiej (bardziej mięsisty bas, większa skuteczność) niż Focal w obudowie nie dedykowanej. Oczywiście na pewno jest sporo więcej głośników pasujących w półkę DSP niż wspomniany przeze mnie Tonsil ale ja akurat mam pod ręką karty katalogowe Tonsila i z nich wynika jasno że w tym litrażu PRAWIE IDEALNIE (zabrakło mi 2Hz do zestrojenia na Fs) pasuje GDN 13/40/2. Dostarczcie mi karty innych głośników i powiem co można jeszcze tam wcisnąć aby w ogóle miała sens zmiana seryjnych głośników.
No faktycznie kolego, człowiek już zapomniał o rezonansie :D Nie każdy krzak będzie przecież dobrze grał. Wszystkie parametry trzeba brać pod uwagę. Nawet to czy obudowa jest otwarta czy też zamknięta. Z ciekawości, może tez tak spytam a co z radiem w bmw? Zeby czasem nie było iż głośniki będą git a jednostka sterująca shit.
A sam sobie wyliczales litraz do buni? Powiem ze bardzo jestem ciekawy calego zestawiku. Sam niedlugo chcę wymienic sprzecior w autku, tak ze takie rady mile widziane.
A tak przykleje jeszcze do tematu. Oplaca się pchać jakieś zestawy za tylna kanapę? Mam namysli częściową zabudowę bagażnika cos w stylu... http://galeria.interia.pl/praca,w_id...P+Olsztyn+2008
BOSE tj cały system. Same głośniki z tego systemu nawet pewnie nie podejdą do BMW. Każdy z nich ma swój wzmacniacz, później jeszcze wzmacniacz i kupa innego osprzętu :D
Po przesiadce z AUDI do BMW (a wersję mam zacną) przestałem słuchać muzyki w aucie.
W mojej A8 czasami gdy przyjechałem do domu, to czekałem w aucie aż skończy się utwór, bo żal było wysiadać. W BMW żal jest włączać sprzęt. Wolę posłuchać silnika.:D
Ale to jedyne czego mi brakuje po tej zamianie.
Pozdrawiam i skończcie się kłócić bo przykro to czytać. Dajcie lepiej jakieś konkretne rozwiązania aby audiofilski sprzęt w BMW wymienić na coś, co w końcu zagra.
Jutro będą te co maja być wszystko wyjaśnione.... głośniki ori są na tej aukcji
Odpuśćmy może już STX'a, bo widzę, że bardzo boli Cię ta firma.
Inny przykład.
Tang Band W5-610
FS nieco niższe
Qts nieco wyższe
Bl wyższy(ponad 1Tm)
X-max wyższy
Vas podobny
W ostatecznym rozrachunku da to trochę większą efektywność na basie w paśmie, które nas interesuje(pamiętaj, że w DSP jest filtr HPF 12dB/okt 40Hz).
Kolejna kwestia, ostatnio sprawdziłem i rzeczywiście, na środku(między parami głosników) od dołu jest otwór. Nie jest to typowy otwór stratny jak w altusach a tym bardziej variovent jak w dynaudio, ale zwykły otwór, więc głośniki grają w bagażnik.
Nawet jakby zamknąć ten otwór, to masz skrzynkę góra 10l zamkniętą, a to wychodzi 2,5l na głośnik. Może przedstaw swoje obliczenia, ja i reszta pewnie chętnie się czegoś nauczy, jak obliczyłeś, że ten głośnik zagra tam prawie idealnie. Jeśli w Totem Mite skrzynka ma co najmniej 2 razy więcej.
Też o tym wspominałem i też się o to martwię. Że głośniki będą ok a sygnał dostarczany do nich- sieczka. Wtedy zamiana głośników nie ma sensu! Ale tak jak mówię- nie mogę doszperać się schematów instalki audo w e38. Ba! Nawet nie wiem kto jest producentem poszczególnych klocków.Cytat:
Zamieszczone przez Mejo
W Totemach te głośniki są strojone na inne częstotliwości. Musiałbym doszperać się kart technicznych tych zestawów i wtedy mogę powiedzieć coś więcej. Jeżeli chodzi o głośniki Tang Band to jest to marka egzotyczna i produkowana na Taiwanie. Oczywiście nie przekreśla to tych głośników ale nigdy nie miałem do czynienia z nimi. Powiedz mi jaką normą są zdjęte te parametry?
Małego monitora Philips, dużego Alpine. Tunery radiowe są Beckera i Philipsa(BM23 to Philips, BM24 to Becker). Wzmacniacze DSP są Philipsa i Loewe. W systemie Top Hifi(czyli DSP) wszystkie głośniki pochodzą z Philipsa, a Hifi(trochę lepiej jak Professional, ale bez suba) ma głośniki Nokii.Cytat:
Zamieszczone przez YBSA
O dzięki wielkie, już mi to trochę rozjaśniło obraz. Powiedz jeszcze coś więcej o Tang Band, gdzie to można kupić w PL, jakie są ceny?
Z tego co wiem to jedynym importerem jest Polink:Cytat:
Zamieszczone przez YBSA
www.polink.com.pl
Ale wybór jest niewielki, oferta TB jest znacznie większa.
Na zachodzie przede wszystkim szerokopasmówki są bardzo chwalone. Sam zastanawiałem się nad użyciem jakiejś 3" szerokopasmówki jako średniak w 3way w aucie.
Kumpel miał 2" i z tego co mówił to za tę cenę(80zł/szt) to świetne głośniki
Wyraźnie to słychać przy otwarciu bagażnika, bas "gra" w bagażniku a wewnątrz trochę pogarsza się.Cytat:
Zamieszczone przez cursor
http://img251.imageshack.us/img251/4778/img0113tx.jpg
http://img713.imageshack.us/img713/7444/img0115m.jpg
http://img829.imageshack.us/img829/7729/img0111y.jpg
http://img375.imageshack.us/img375/5263/img0112o.jpg
wiec tak wygląda oryginał
wymiary jego to.... wysokość 66mm
średnica magnesu 82mm
A teraz wymiary tonsila GDN 13/40/2
Moc nominalna rms 40 W (wg IEC)
Moc maksymalna 80 W
Efektywność SPLref 89 dB
Pasmo przenoszenia 90 - 5000 Hz
Częstotliwość rezonansowa Fs 53 Hz
Impedancja nominalna 4 ohm
Rezystancja cewki 3,45 ohm
Powierzchnia czynna membrany Sd 85 cm^2
Dobroć mechaniczna Qms 4.27
Dobroć elektryczna Qes 0.37
Dobroć całkowita Qts 0.34
Objętość równoważna Vas 11 l
Masa układu drgającego Mms 8,4 g
Stała transformacji Bl 5,08 Tm
Średnica cewki 25 mm
Wysokość cewki 9 mm
Wysokość szczeliny magnetycznej 6 mm
Szerokość szczeliny magnetycznej 1,125 mm
Waga 1,1 kg
Wymiary 134 x 67,5 mm
Magnes 90 x 15,5 mm
wedle mnie zabraknie 4mm żeby magnes wlazł :506:
za 40min odbieram głośniki i się okaże ......?!?!
dla testów podpoiłem głośnik z bumci do audio w domku... i co głośnik daje rade..... i nie charczy...
film 1 do zaciągnięcia
film 2 tuba na takim samym poziomie głośności co ori głośnik na poprzednim filmie..
POBIERAMY klikając prawym myszki i zapisz jako...
ORI GŁOSNIK
TUBA TA SAMA GŁOSNOŚĆ
pozdro jadę odebrać tonsile
No więc panowie obawy się potwierdziły ..... do dupli.....
złe dzisiaj rano pomierzyłem ori głośnik
seryny ma 73mm średnice magnesu
tonsil ma 91mm
co widać na fotkach poniżej nie ma możliwości wsadzenia go w półkę
po lewej ori po prawej tonsil
http://img80.imageshack.us/img80/3970/img0123ud.jpg
po lewej ori po prawej tonsil
http://img163.imageshack.us/img163/3824/img0125t.jpg
na dole ori na górze tonsil
http://img194.imageshack.us/img194/4380/img0128cm.jpg
teraz tak ktoś jak powiedział ze półka w e38 jest otwarta konstrukcja... to chyba jej nie miał w ręce.... JEST ZAMKNIĘTA te otwory co są w bagażniku nie idą do półki tylko do kratek na podszybiu tylnym !!!!
skąd to wiem? mianowicie skoro by była otwarta, to by nie robiła takiego ciśnienia ze głośnik położony nie podłączony inne głośniki wypychają... aż podskakuje....!!! na 10mm cały nie membrana .... po podłączeniu wszystkiego w bagażniku nic nie słychać ani nic nie dmucha itd itp.....
po 3cie głośnik oryginalny nie ma 13cm (jak tu powiedziano) tylko ma 13,5cm !
Półka ma ewidentnie konstrukcję otwartą. Nie zmienia to faktu, że zwężki, które w niej są, powodują chwilowy wzrost ciśnień objawiający się unoszeniem membrany niepodłączonego głośnika.
Porównywałeś brzmienie głośnika ori z Tonsilem? Czuć jakąś różnicę na korzyść Tonsila?
mr... sylwekk przeczytaj proszę jeszcze raz poprzedniego posta..... b chyba zaspałeś !
powtarzam nie pasują w żadnym wypadku..... wiec jak mam stwierdzić jaka jest różnica....??????????
jeszcze jedna sprawa półka po lifcie auta jest zupełnie inna konstrukcją !!!
PODAJE WYMIARY ORI GŁOŚNIKA :
http://img844.imageshack.us/img844/9420/origlosnik.jpg
otwory montażowe po przekątnej 148 - 150 mm
Rozumiem że Twoje 750 jest po lifcie?Cytat:
Może coś da się z tym wymyślić żeby głośniki wlazły? Nie da się po prostu wyciąć dziury w blasze i wsadzić prawdziwy głośnik a nie takie gó..na?
Próbował ktoś?
Johnny, i tak masz to rozgrzebane. Może obadaj temat, co? Jak już Ci złość minie ;D
auto przed liftem mam :) nie wchodzi w grę ciecie i ineee sprawy ....staram się ulepszyć a nie przebudować:)
ok., rozumiem. A jest to możliwe? Tzn. wstawienie większych talerzy?
A czym się niby różni?Cytat:
Myślałem podobnie. Wyciągnij półkę całkiem i zajrzyj od dołu pomiędzy parami głośników. Są kratki o wielkości "oczka" ok. 1-1,5cmx1-1,5cm, a na nich cienki materiał wygłuszający.Cytat:
Problemem są wewnętrzne głośniki, na zewnętrzne jest więcej miejsca.
Napisałeś, że podłączałeś głośnik z "bumci", więc założyłem, że ciekawość nakazała Ci również podłączyć nowy głośnik celem porównania....Cytat:
Zakładając, że cięcie będzie dotyczyło konstrukcji półki, pozostawiając wygląd i sposób zasilania głośnika bez zmian, może warto spróbować. Ale to Twoja półka.Cytat: