A jak ktoś zarysuje karoserię to czy z AC ubezpieczalnia wypłaci kasę za dipowanie danej części? Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym zakresie?
Wersja do druku
A jak ktoś zarysuje karoserię to czy z AC ubezpieczalnia wypłaci kasę za dipowanie danej części? Ma ktoś jakieś doświadczenie w tym zakresie?
Wątpliwe jest by jakakolwiek ubezpieczalnia to zrobiła. Zawsze masz alternatywę by domalować element. Co do gwarancji firmy malującej to co ona obejmuje ??
Uszkodzenia mechaniczne wykluczają ją na 100% .Więc co pozostaje ?
Myć można karcherem (lub ręcznie wiadra,szampony z wykluczeniem bardzo agresywnej chemii) ,jednak trzeba uważać by zachować odległość około 25 cm.Jeśli się "zatnie" powierzchnie to ona się podniesie. Kupy,brud normalnie schodzi. Trzeba troszkę więcej uwagi przykładać na parkingach hipermarketowych by "ynteligenty" nie obiły.Robiłem troszkę testów i jeśli jest dobra powłoka to trzeba się wysilić by ją ''zaciąć".
Fajna alternatywa dla folii.Co do połysku to można położyć glossifiera (lekko utwardza się struktura). Plusem dla dipa jest fakt jego małej agresywności dla lakieru. Nie pozostawia kleju jak folia i lepiej oddycha. Jednak zaleca się trzymać powłokę do około 2 lat .W innym przypadku może się odparzyć klar.
PlastiDip to może byc dobrą alternatywą do zrobienia shadow-a na jakis czas ....hmm musze to przemysleć ;)
Jakub ja właśnie taki zabieg swojej zafundowałem ;-)
poka foty ;)
Niestety auto w PL,a ja w NO.Foty nie predko cykne. Luknij na YT,bo jest tam sporo na temat plastidipu. Malują nim juz prawie wszystko (jak juz ktoś w tym temacie pokazał zresztą na baaaardzo ladnym przykładzie :-D ),wiec nie ma sie czego obawiać. Chcialem zachować możliwość powrotu do chromu,a dzieki tej gumie to chwila moment.Przy najbliższym urlopie chce psiknąć ten czarny mat klarem z połyskiem (też plastidipa). Jestem ciekaw jak to bedzie sie prezentować. Narazie wygląda to poprostu jak najzwyklejsza matowa farba na listwach.
ja u siebie będę chciał robić nerki i całego shadow lina plastidipem. szkoda tylko że nie ma plastidip w połysku. przynajmniej takiego nie widziałem
Jak już było wcześniej powiedziane na plastiDip można normalnie położyć Klar i z matu robi się połysk. Wystarczy tylko wypolerować
Panowie mam pytanie , czy plastiki tez da sie tym pomalowac ?
Chodzi dokladnie o plastiki w E65 , a dokladniej o te plastiki co sa kolo nog. Ja akurat mam szare ale schodzi z nich taka wartswa jakby wlasnie gumy ( widzialem ze to jest niestety wada w E65).
Te plastiki bym sobie darował bo nie ma bata ze predzej czy później zejdzie. Do tego typu rzeczy jest inny specyfik -już wypróbowany i niby zdaje egzamin ale nazwy nie pamietam. Z tego co się orientuję te plastiki nie sa mega drogie w aso..
Ten specyfik to sonax :)
:) no dla mnie 2 tysiace za plasticzek to trochce duzo mowa o czesci nr 8 ( z tego tez schodzi ta warstwa)
https://www.*****************/pl/kata...rzednia-boczna
tez sonax maluje ? myslalem jeszcze aby okleic te plastiki folia
Mi chodziło o te listwy progowe ;). No fakt z tego też schodzi, obciera się przy wsiadaniu/wysiadaniu ;/
Co do oklejania folią. Oklejałem moją E36 (dwa razy - drugi raz po stłuczce) i Renault Clio mojej dziewczyny. Użyłem chyba jednej z najtańszych dostępnych na allegro folii (318 zł za rolkę 10 x 1,5 m). Oklejałem zarówno matem, carbonem jak i połyskiem. Z tym ostatnim szło najgorzej ze względu na dość dużą grubość i sztywność samej folii. Z E36 po roku musiałem folię zerwać bo miałem stłuczkę, folia schodziła bez problemu, nie zostawiała kleju. Na mniejsze autka (z E36 włącznie) 15 m2 w miarę starcza (wszystko też zależy jak się okleja), na E38 na pewno będzie trzeba dokupić folii.
Jak w temacie mam F01 kolor srebrny w mpakiecie i nie pasuje mi to do limuzyny stad padł pomysł oklejenia auta folią . Waham się między 3ma kolorami :
1 - http://allegro.pl/bmw-740d-306km-f01...818564881.html czarny metalic - zostawiam fabryczne felgi w oryginalnym kolorze
2 - https://forum.lowyat.net/uploads/att...1366789022.jpg kolor w połysku oczywiście bo mat nie pasuje i maluje felgi i grill na czarno jak na załączonym
3 - http://farm4.staticflickr.com/3684/9...b7c43815_o.jpg dokupuje felgi chrom i zostawiam fabrycznego grilla chrom
Jakie sugestie ? Najbardziej skłaniam się ku kolorowi deep blue sea czyli nr 3 . Moja kobieta chce czarny , a najbardziej oryginalny jest ten jasny niebieski ... pomoże ktoś ?
Ja bym brał nr 2. Najbardziej oryginalny kolor. Z shadowline będzie kozak. Auto będzie bardzo zwracać uwagę(nie wiem czy tego oczekujesz). Mi zawsze podobał się ten kolor w samochodach.
Moim zdaniem nr 2 zbyt oczoiebny jak na 7 jakoś to nie pasuje mi taki jarmark na limuzynie
Mi się widzi ten niebieski. Częściej jest on stosowany w mniejszych autach o zacięciu sportowym, ale 7er na pewno by ciekawie wyglądała. Po to jest folia oklejasz w jakimś kolorze który Ci się podoba. Jeździsz aż Ci się znudzi rok dwa może pięć. Ściągasz folie i nadal masz nudne auto w srebrnym kolorze:)
Tu jest F10 w Blue Metalic od 3M, na żywo wyglada pięknie :)
https://www.facebook.com/permalink.p...60008407435861
Odpuściłem oklejanie , szkoda 5tysięcy . Zamiast tego robie projekt taki :http://cdn.bmwblog.com/wp-content/up...smsport002.jpg . To co bym na folie wydał akurat pokryje koszt felg i malowania , grilla i listw kierunków bocznych
Ja właśnie będę oklejał swóją e38. Ale coś nie mogę się zdecydować na kolor :) Tym niebieskim w przyszłym tygodniu oklejam a4 ciekawe jak wyjdzie w połączeniu z czarnym carbonem :)
Rafi84 jak okleisz e38 to pochwal się efektami. Też mi ostatnio zaczęło po głowie chodzić oklejenie auta, ale w 100% jeszcze nie jest przekonany.
Odnowię trochę temat, wiecie gdzie dobrze obkleja samochody folia? Myślałem o firmie we Wrocławiu, ale może ktoś zna jakąś inna?
moim zdaniem najlepsi widziałem ich projekty z bliska
http://www.autostylizacja.pl/
Na fb mozesz zobaczy jakie fury zrobili
sam miałem oklejać ale jakoś mi przeszło :D
A zapytam sie ich ile by wyniosło za cała e32 :)
za e38 chcieli 3 z malym hakiem tylko auto bys musiał sam przygotować do polozenia foli
A to wiem, porobie wszystkie miejsca gdzie wychodzi ruda, lekkie wgniotki zaszpachluje i psinkę podkladem, i ciekawe czy bedzie coś taniej jeśli juz zdemontuje wszystkie listwy i inne elementy, warto zapytać
dokladnie wszytko musisz zrobic i to dobrze aby ruda nie wyszla pod folia ja tego sie obawiałem
zapodam kawałek email od nich
Koszt zewnętrznej stylizacji samochodu BMW E38 w kolorze czarny połysk to 3,4 tys. złotych. W ofercie posiadamy folie wiodących producentów m.in. 3M. Wycena obejmuje wariant zaawansowany demontaż, który obejmuje : klamki, listwy, emblematy, lusterka, lampy i zderzaki. Takie przygotowanie pomaga uzyskać najlepszy efekt końcowy oraz trwałość.
Całościowa realizacja zazwyczaj trwa około 4-5 dni roboczych. Zamówienia należy składać z mniej więcej tygodniowym wyprzedzeniem, zależnie od bieżącego harmonogramu prac. Stosujemy głównie najwyższej jakości specjalistyczne folie dedykowane do zmiany koloru nadwozia o trwałości określanej przez producentów nawet do 10 lat. Nasza firma posiada szereg certyfikatów potwierdzających posiadane kwalifikacje oraz ogromne doświadczenie w oklejaniu foliami samochodowymi.
reasumując jak chcesz dobrze to nie szukaj najtaniej widzialem takie roboty zrobione przez firmy reklamowe które klepia kalendzarze z nadrukami i wizytowki
Ktoś słyszałem o metodzie z plastidipem? :)