heheh no cóż we dwóch zawsze raźniej :)
mam nadzieję że w tym miesiącu dostane pewną paczuszkę a w niej m.in. lusterko z fotochromem już pewnym
Wersja do druku
heheh no cóż we dwóch zawsze raźniej :)
mam nadzieję że w tym miesiącu dostane pewną paczuszkę a w niej m.in. lusterko z fotochromem już pewnym
PawelM., hehe no to gratulacje z zakupów
dzis odebralem lusterko jest pokretło O I jest czyjnik w prawym górnym rogu jest czujnik z tyłu w lewym dolnym rogu, wiązka 10 przewodów, jutro czeka mnie podłaczanie. mam nadzieje że dzieki Waszym wskazówką da się podłaczyć i bedzie działac.
daj znać jak Ci pójdzie to podłączanie bo też sobie ostrze zęby na takie lustro...
no i napiszcie jak to działa w praktyce w dość starym przecież, wydaniu BMW :)
no i kicha, wtyczka w samochodzie nie obecna. znalazłem tylko wtyczkę z 3 pinami kolory brązowy z paskiem pomarańczowym, czerwony z paskiem zielonym, szary z czarnym, alarmu fabrycznego w samochodzie brak. Ma ktoś jakiej pomysły?
rodzinabmw masz tak samo jak ja. Też miałem wtyczkę na 3piny a lusterko z fotochromem na 10 pinów ale ja wyciągnąłem piny z wtyczki i podpiąłem te 3 piny w lusterko według schematu mongoosa z działu zrób to sam e38 i wszystko hulało jak trzeba. A teraz dostałem lusterko przedliftowe z fotochromem i tym paskiem z funkcją auto i tam mam 3piny także powróciłem do oryginalnej wtyczki
mozesz napisać jak podłaczyłeś wtyczke 3 pinową do lusterka które ma 10 pinów, wtyczka z samochodu nie wejdzie do wtyczki z lusterka, kolory w mojej wtyczce opisałem wyżej u Ciebie były identyczne?Cytat:
Zamieszczone przez PawelM.
napisałem wcześniej, że wyciągnąłem piny z wtyczki i w ten sposób miałem 3 kabelki zakończone już konektorkami, które wystarczy tylko wpiąć w odpowiednie piny w lusterku. Tak kolego też miałem takie kolory kabelków
brązowy z paskiem pomarańczowym -
czerwony z paskiem zielonym +
szary z czarnym wsteczny
wg tego co zauważyłem to w kostce ori z lusterka (10 przewodów) potrzebujemy przewody-brązowy z paskiem pomarańczowym (PIN 10 - masa), niebieski z paskiem żółtym (PIN 1 wsteczny), różowy z paskiem białym (PIN 3 +), w tej wtyczce którą ja mam 3 PINowa są przewody brązowy z paskiem pomarańczowym ( masa), czerwony z paskiem zielonym ( +), szary z czarnym (wsteczny). połączyć i powinno działać. później napiszę czy działa. podziękowania dla Pawła za pomoc.
http://forum.7er.pl/schemat-lusterko...ight=fotochrom
Marcin masz kawałek kabla z końcówką do tego lusterka ?
reszta tak jak na schemacie
to jest wtyczka z lusterka, do tego mam ori druga cześć z uciętymi kablami, natomiast w samochodzie mam wtyczkę 3 PINową. jak mówił Tuczi 3 pinowa bo nie mam alarmu fabrycznego, a faktycznie są potrzebne 3 przewody bo to lusterko śmigało.
Marcin ale tu masz opis i potrzebne są ci 3 kable ucinasz końcówkę tej 3 pinowej i podłanczasz odpowiednio przewody do schematu z linka i wszystko chodzi bo PaweŁ M i ja zrobiliśmy to samo I WSZYSTKO GRA
brązowy z paskiem pomarańczowym -
czerwony z paskiem zielonym +
szary z czarnym wsteczny - sygnał wstecznego
wiem ;) podłączone, później zobaczę czy działa.Cytat:
Zamieszczone przez jarek88
i coś nie chce działać ;(
Nie działa :-( coś musiałem źle podłączyć bo wyladowuje akumulator. Dziś przed wyjazdem odłączyłem lusterko, ale okazało się że padło także elektryka szyb, pewnie przepaliło bezpiecznik, ale niestety nie wiem gdzie się znajduje.
no to lipa rzeczywiście, u mnie i Jarka wszystko śmiga także ten schemat podłączenia jest ok a jeśli chodzi o bezpieczniki to popatrz tu http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtop...158&highlight=
rodzinabmw,
wtyczka 3 pinowa / wtyczka 10 pinowa
czerwony z paskiem + / po lifcie pin 3
brązowy z paskiem sygnał wstecznego / po lifcie pin1
szary z paskiem - masa / po lifcie pin 10
i dalej kicha!!!! podłączyłem na dwa sposoby:Cytat:
Zamieszczone przez jarek88
tak jak wyżej i tak jak w poprzednim poście było że szary z paskiem to wsteczny, brązowy z paskiem to masa.
samochód uruchomiony, światła włączone, zakryty czujnik od strony szyby, światło skierowane na czujnik w lustrze i też kicha.
Sprawdź napięcie w kostce wiązki auta. Jeśli jest tzn, że lusterko jest popsute, jeśli nie ma no to już wiesz, że coś nie tak z wiązką.
Pozdro.
jakiś bezpiecznik odpowiada za prąd w tej wiązce?Cytat:
Zamieszczone przez tuczi77
Obawiam się, że takiego nie znajdziesz.
sprawdz bezpiecznik nr 4,5,12,te w komorze silnika nr 30 pod tylna kanapa
one odpowiadają za lusterka być może któryś jest też od lusterka wewnątrz
jutro sprawdzę.
kupiłem od jednego z kolegów z forum lusterko dokładnie takie jak poniżej, czyli wersja bez pokręteł czy przesuwaków, prawdopodobnie z nowszego auta czyli E39/E38.
http://img26.imageshack.us/img26/3961/dscn0656.jpg
http://img26.imageshack.us/my.php?image=dscn0657x.jpg
od strony samochodu po długim szperaniu pod tapicerką znalazłem wtyczkę z 3 pinami. Wygląda ona mniej więcej jak zasilanie do stacji dysków w PC, z tym że ma 3 piny o kolorach: brązowy+jakiśtam pasek (masa????), czerwony+jakiśtam pasek (12V???) i szaro-czarny (sygnał z wstecznego???)
Od strony lusterka wtyczka wygląda tak a dochodzą do niej kable czerwony, szary oraz brązowy:
http://img509.imageshack.us/img509/7...dolusterka.jpg
niestety zanim znalazłem to zdjęcie rozbroiłem ta wtyczkę a dokładniej poprzekładałem w niej te 3 piny tak aby były obok siebie zgodnie z kolorami tj aby brązowy z lusterka szedł do brązowo-jakiegoś z auta, czerwony z lusterka do czerwono-jakiegoś z auta i szary z lusterka do szaro-jakiegoś z auta. Moje pytanie brzmi czy ktoś może wie czy dobrze zinterpretowałem kolory kabelków i w aucie i w lusterku?
Po podpięciu lusterko wydaje mi się że nie działa. Nie wiem dokładnie jak ma wyglądać efekt tego działania ale zasłonięcie tylnego sensora oraz świecenie latarką w przedni nic nie daje.
Od strony wiązki w aucie +12V jest zarówno między kabelkiem czerwono-jakimś a brązowo-jakimś jak i czerwono-jakimś i szaro-jakimś...
Przerabiał ktoś temat z tym typem lusterka????
koNik_N popatrz na wcześniejsze moje i Jarka wypowiedzi a tam jest opisane co i jak dokładnie. Mam takie lusterko jak pokazujesz na zdjęciach i np moje jak tylko dostało napięcie to od razu zaczęło się ściemniać i potem powróciło do normalnego stanu i oczywiście jak "oślepiłem" lusterko to ponownie się przyciemniało, z tym że pozostawało ciemne aż do momentu jak przestałem oświetlać czujnik.
nie wiem czy zrozumiale to napisałem :)
przeczytałem cały ten temat i wydaje się że dobrze podpiąłem - pytanie czemu nie działa. Chyba je wyjme i na sucho w domu zapne do zasilacza i zobaczę czy chodzi ;-)
konik bo na tej 3 pinowej jest inne podłączeni miałem to samo u siebie, spróbuj tak
wtyczka 3 pinowa / wtyczka 10 pinowa
czerwony z paskiem + / po lifcie pin 3
brązowy z paskiem sygnał wstecznego / po lifcie pin1
szary z paskiem - masa / po lifcie pin 10
u mnie na takim podłączeniu chodzi
OK ale mi w tym momencie pin 3m pin 1 i pin 10 nic nie mówi bo je poprzestawiałem ;) pamiętasz kolory?
wiem że 10 to brąz ale nie wiem czy 3 to czerwony czy szary był ;-)
mówisz o kolorach w tym nowym lusterku?
hmm ale ja mam takie z pokrętłem na dole to ciekawe czy kolory bedą te same
wrzcuiłeś ładne zdj z opisem nowej wtyczki nie dasz rady dojść tak patrzac na wtyczke
na niej masz napisane malutkie cyferki od 1 do 10
jesli nie dasz rady to przypomnij mi kolo 14 jak bede juz w domu to sprawdze u siebie te kolory zaraz wysle ci pw
Konik, dla pewności zapytam - a czy podczas próby miałeś odpalony silnik* i światła mijania?
*sam nie wiem czy to konieczne, ale 2 razy tak próbowałem lusterka i działało.
na początku nie a później tak - miałem włączony silnik i mijania. Ja mam lusterko bez gałki na dole a z tego górnego zdjęcia nie dojdę niestety, tez już próbowałem ;-) najprościej będzie chyba wykręcić lusterko, podpiąć w domku do zasilacza i się upewnić że jest sprawne :-)
wczoraj otrzymałem drugie identyczne lusterko od sprzedającego z allegro, podłączyłem dziś i przy zgaszonym silniku i zakrytym czujniku od strony szyby gdy poświecę w stronę "oczka" na lustrze pięknie się ściemnia. tak samo przy zapalonym silniku. Ale jak tylko włączę światła to zero reakcji!!! zaznaczam że mam HIDy i ABBLENDLICHT, ale gdy zapale tylko postojowe to jest tak samo czyli zero reakcji.
to przez xenony, miałem tak samo, musisz wywalić kabelek od wstecznego :-)
odłaczyć go i to wystarczy?
tak, u mnie zaczęło od tej pory działać normalnie. Bardziej mnie martwi że działa również po wyjściu z auta... (ale z kabelkiem od wstecznego - szarym - podpiętym też działało)
jutro sie dobiore do tego kabelka.
właśnie jest po montarzu lustereczka a ze nie miałem tej wtyczki w podsufitce pod piolem sie pod włącznik szybra i wszystko śmiga oprucz czujnika wstecznego oczywiście pozdro
chyba nie chciało ci się szukać wtyczka musi być nawet ta mała na 3 piny ale musi
mam auto z 87 i nie ma niestety dobrze szukałem
Jakubie ja mam jeszcze na placu e32 z 87r dawce i takowa wtyczka była być może zaplontała ci się gdzieś no nie wiem
w czarnej rurce są te kabelki
kurcze naprawde nie bylo moze zle patrzalem byly tylko 2 kostki jedna chyba od podswietlania kabiny a druga od szybra