Asc po wyłączeniu niema 100% kombinacja przyciskiem powoduje 100% udowodnione w praktyce potwierdzone przez mistrza driftu ognia :D:D
MOD: Ale o co w tym poście chodzi?
Wersja do druku
Asc po wyłączeniu niema 100% kombinacja przyciskiem powoduje 100% udowodnione w praktyce potwierdzone przez mistrza driftu ognia :D:D
MOD: Ale o co w tym poście chodzi?
Ja w ogóle nie zrozumiałem co kolega miał na myśli. Proponuje zacząć pisać bardziej po polskiemu :]
naciskasz przycisk Asc w odpowiednich ilościach masz brak kontroli w 100%
No kurcze - nie rozumiem.Cytat:
Zamieszczone przez oizo_pl
Wyłączenie ASC powoduje całkowity brak jakiejkolwiek trakcji. To bardzo prosty system i zapalenie kontrolki powoduję odłączenie trakcji.
Całkowicie
nie ona jest wyłączona w 80% a nie w 100% i mało kto o tym wie:) mowa tu o Asc
"wyłonczona" :hah: Dobrze że ty wiesz, wydaje mi sie że jest w 70% jak myślisz? 8/ ogień mistrz to jak ASC na 80% :hah:Cytat:
i co sie pniesz :razz: ! co to ma zaznaczenie czy jest 80 czy np 78.000001.....% nie ważne mowa o pełnym wyłonczeniu ASC :razz: :razz: :razz:
Panowie- nie ma co się spinać.
I ja poproszę o dane dlaczego wartości odłączenie 70%, 80% bo ja jestem niemal pewny ze ASC odłączone nie działa w 100%
Inna sprawa to wyzej wspomniane przyhamowanie tylnych kół. Ja się pytam wprost - JAK??
W ogóle nie załapałeś ironii i dalej piszesz "wylonczyc". Bzdury piszesz i tyle. Naciskasz guziczek raz i palisz kapcia dopoki Ci sie motor nie rozleci.Cytat:
W E32 aby była możliwość przyhamowywania któregoś z tylnych kół stosowano dodatkową pompę - układ wtedy wygląda tak - http://www.realoem.com/bmw/showparts...91&hg=34&fg=15Cytat:
Zamieszczone przez sylwek7
W e38 zastosowano już nowszą pompę ABS (taką jak w późniejszych e34), dzięki czemu nie było konieczności stosowania dodatkowej do ASC+T - jednak była konieczność pociągnięcia drugiego przewodu hamulcowego na tył (muszą być oddzielne na każde koło, aby mogły hamować oddzielnie).
Układ ASC+T w e38 wygląda tak - http://www.realoem.com/bmw/showparts...21&hg=34&fg=15
Oczywiście inne były także sterowniki abs/abs+asc+t i ew jakiś moduł.
No i to sporo tłumaczy :)
W tym przypadku jest fizyczna możliwość przyhamowania tyłu :) Dzięki xsilver
Nadal pozostaje pytanie otwarte czy po odłączeniu ASC+T trakcja działa w "uśpieniu" (jak koledzy pisza na ileś tam %) czy jest całkowicie OFF :)
Chyba tylko jakaś publikacja nas ratuje :D
Próbowałem i tak:
1)jak przytrzymam guzik od ASC to się zapali kontrolka - drugie wciśnięcie powoduje, że zgaśnie niezależnie od tego ile czasu ją trzymam
2)jak wyłączyłem ASC to wprowadziłem beemkę w poślizg, zatrzymałem się po 180 stopniach i nie zauważyłem jakiejkolwiek ingerencji ASC...
Więc
zgadzam się w 100%.Cytat:
MOD: ... tę część o Mercedesie ML co nic nie wnosi do wątku pozwoliłem sobie wyciąć...
[...] w e38 odpala swojego grata naciskasz 4! razy knefel nooo i ogien polecam sprawdzić na mokrych ,piaszczystych nawierzchniach i sprawdzie jaka jest różnica
Czyli jak u mnie cały czas się świeci kontrolka to mam wyłączoną trakcję?Cytat:
Kombinowałem przyciskać...ale nic nie dało. Śweci się i już.
A czy ma się świecić w warunkach normalnego użytkowania?
jak się pali na stałe po odpaleniu auta tzn ze masz coś uwalone diagnoza kompem ci powie co nie teges z nią
pozdrawiam
Nie, nie pali się na stałe. Nie precyzyjnie napisałem.
Jest tak:
kluczyk w poz 2 - błyśnięcie kontrolki - i ciemność
kluczyk w poz 3 - moment zapłonu - błyśnięcie kontrolki i ciemność.
pozycja skrzyni D (jeszcze na postoju ) ciemność
Kontrolka ASC zapala się po przejechaniu kilkudziesięciu metrów i już nastaje żółta jasność. Świeci się sobie.
Tak jest prawidłowo, czy też źle?
:) źle.
Powinna zaświecić się i świecić aż nie uruchomisz silnika i po uruchomieniu po chwili gaśnie. Świeci się tylko w tedy gdy wyłączasz kontrolę trakcji.
:?Cytat:
Zamieszczone przez coboss
:? idę sprawdzać jeszcze raz jak to jest, bo za bardzo mnie to gnębi.
No i wszystko gra. Chyba nadwrażliwość "początkującego"
Gaśnie zaraz po uruchomieniu. Włącza się i wyłącza przyciskiem bez problemu.
A dałbym rękę uciąć, że przycisk nie reagował na krótkie przyciśnięcia.
No i mam już banana :)
Dzięki... choć pytań mam multum, ale póki co kopie forum i studiuję wcześniejsze posty
Nie wiem jak to jest w e38, ale w mojej byłej e46, system DSC (układ dynamicznej kontroli stabilności) miał kilka generacji. Ja w swojej miałem III generacje (rocznik 2002).
W skład pakietu DSC wchodziło: kontrola trakcji (ograniczenie momentu obrotowego podczas dynamicznego ruszania), elektroniczna szpera (przyhamowanie jednego z tylnych kół w celu ograniczenia poślizgu jeśli zachodzi taka potrzeba), ASC czyli układ stabilności jazdy naturalnie ABS i wspomaganie awaryjnego hamowania.
Naciskając krótko, magiczny guziczek na konsoli, zapala się kontrolka centralnie na zegarach i wyłączona zostaje kontrola trakcji oraz częściowo ASC (przy podbramkowych sytuacjach, duże wychylenie i duża prędkość system reaguje).
Przytrzymując guziczek dłużej (ok 10s) zapala się dodatkowa pomarańczowa kontrolka w prawym dolnym rogu zegarów i wyłączone zostają: kontrola trakcji, ASC (całkowicie), elektroniczna szpera i wspomaganie awaryjnego hamowania.
To nie są moje spostrzeżenia tylko wyczytałem to z instrukcji obsługi :)
Zapewne w instrukcji e38 też jest wszystko wyjaśnione, ale ja mam tylko po germańsku, a tego języka ni w ząb nie rozumiem :?
elektronicznej szpery (ani zwykłej) nie było ani w e39/e38/e46(bez ix) (nie licząc m3 i m5)
proszę pokazać w katalogu części taki dyfer
jak nie to uznaje , że działasz na niekorzyść forum wprowadzając innych użytkowników w błąd
A nie zgłębiałem się w to ale coś kojarzę, że mowa była o 2 kontrolkach i 2 opcjach też mam DSC III generacji w swoim aucie.
Zwykłej szpery oczywiście że nie było, a tutaj masz cytat kawałka instrukcji e46:Cytat:
Zamieszczone przez p3xeon
"Układ stabilizujący DSC.
Układ optymalizuje stabilność jazdy podczas przyspieszania i ruszania oraz trakcję. Ponadto rozpoznaje niestabilne stany jazdy, jak podsterowność czy nadsterowność, a ograniczając moc silnika i uruchamiając hamulce poszczególnych kół pomaga, w granicach fizyki, pewnie utrzymując tor jazdy. Układ DSC jest gotów do działania po każdym rozruchu silnika. Układ obejmuje funkcje układów ADB i DBC.
Układ ADB uruchamiając hamulce kół napędowych spełnia funkcję dotychczasowej blokady mechanizmu różnicowego i poprawia trakcję w szczególnych warunkach użytkowania, jak np na ośnieżonej jezdni."
I teraz się zastanów kto wprowadza użytkowników forum w błąd, przeczytaj instrukcje swojego samochodu i dopiero wygłaszaj tego typu mowy.
Słuchajcie koledzy wiec ja mam takie pytanie- może niepotrzebnie się martwię a nie chcę zakładać nowego tematu. Jak mam włączoną kontrole trakcji ASC to na drodze z szutrem czy tez błoto jak ruszam to potrafi mi się zapalać kontrolka trakcji. Miga i gaśnie tak jak by sie załączała i wyłączała. Nie wiem czy tak ma być czy nie, dlatego was pytam czy może coś w mojej bmce sobie nie radzi... Wy jak macie?
Tak ma być ,wszystko u Ciebie gra :)
ok dzięki:)
DSCIII to- ograniczenie momentu obrotowego poprzez domknięcie elektronicznej przepustnicy, przyhamowanie któregoś z tylnich kół jeżeli prędkość obrotowa znacznie się różni między kołami tylnimi- tzn np. w czasie jazdy bokiem koło wewnętrzne kręci się wolniej niż zewnętrzne- wtedy działa asc+t, dodatkowo może zostać aktywowany hamulec któregoś z przednich kół jeśli czujniki przyśpieszenia poprzecznego lub czujniki obrotu wykryją nieprawidłowośći. Wtedy na podstawie sygnału z czujnika kąta skrętu oraz czujnika prędkości obrotowej kół (komputer) dobiera czas działania któregoś z hamulców 4 kół. W skad DSC III wchodzi jeszcze wspomaganie nagłego hamowania, oraz tzw elektroniczna szpera. ( ASC+T też w jakimś sensie można nazwać elektroniczną szperą, choć to nie to samo). Działanie systemu zawsze sygnalizowane jest błyskającą lampką.