Dzięki za pomoc :) W piątek będę z tym walczył. Dam znać, jak poszło :D
Wersja do druku
Dzięki za pomoc :) W piątek będę z tym walczył. Dam znać, jak poszło :D
Zrób ładną fotorelację :) przyda się ;) Powodzenia
Witam ponownie :)
Już po operacji, do wnętrza mojej siódemki wjechały czarne Kontursitze, podgrzewana kanapa i elektryczne zagłówki z tyłu :)
Nie robiłem tego sam, skorzystałem z usług mechanika, który był na miejscu. I dobrze zrobiłem, bo nie obyło się bez problemów... Dużo nie wziął, a sam na pewno bym temu wszystkiemu nie podołał. Ogólnie gość ogarnięty, choć musiałem mu udzielić paru wskazówek :D
Konkrety.
Nie było instalacji z tyłu, trzeba było dorobić. Tzn. wiązka doprowadzająca prąd była, ale nie było kabli od podświetlenia, ogólnie sterowania panela. Udało się i wszystko działa, kanapa grzeje, zagłówki jeżdżą po zapięciu i odpięciu pasa - czyli ok.
Przód. Nie musiałem wstawiać przekaźnika, fotele jeździły od razu. Podgrzewanie działa, cała elektryka ok. Ale, żeby nie było za pięknie - pojawił się poważny problem. W drzwiach nie mam kostki do podpięcia panela pamięci, więc jestem pozbawiony tej funkcji... Ten mechanik powiedział, że tego nie da się dorobić, bo trzeba by było mnóstwo kabli zmienić itp, ogólnie postawił na pamięci krzyżyk. Patrzyliśmy na kostkę z drzwi, i pokazał mi puste piny, gdzie wg niego powinny być te od pamięci. Z wiązki faktycznie nie wychodzi żadna dodatkowa kostka.
Mi się jednak wydaje, że nie ma racji, że można to jakoś zrobić, mam nadzieję, że pomożecie mi w tym temacie... W końcu E38 to nie jest głupie auto. Na pewno macie jakieś sposoby na to, wiele razy przekonałem się o Waszych możliwościach :D
Mata w fotelu pasażera jest uszkodzona i świeci mi się kontrolka poduszki. Na pewno mata, bo gość podpiął kompa od razu i wyszedł błąd 24 (chyba), czyli mata. Był jeszcze błąd numer 16, błąd czujnika zapięcia pasa kierowcy (?). Nie mam tego czujnika przecież, więc nie wiem, o co chodzi. Nie wiem, czy był wcześniej. Zrobię to jutro, widziałem tu na forum schemat symulatora maty, więc pójdzie :) Ale stówę stargowałem za to :D
Mówiłem, że postaram się zrobić fotorelację, ale jednak nie będę mógł jej zrobić (mechanik, robił wszystko szybko i sprawnie, poza tym nie chciałem mu przeszkadzać).
Mimo tych trudności i nawet, gdyby nie udało się zrobić pamięci, to jestem mega zadowolony - tapicerka jest w naprawdę dobrym stanie, nawet się zdziwiłem, gdy zobaczyłem te fotele. Cena śmiesznie niska... Za dwa fotele, kanapę, zagłówki, cztery boczki (z przełącznikami szyb, nawet tym od kierowcy), schowek przed pasażerem, ogranicznik drzwi i parę innych pierdółek (wszystko z Europy i polift) zapłaciłem 850 złotych :hah:
Także jestem bardzo zadowolony. Mam nadzieję na uruchomienie pamięci, liczę na wskazówki :) Przepraszam za brak fotorelacji, ale naprawdę nie było możliwości jej zrobienia.
Myślę też nad hydrauliką klapy, bo też mi zaproponował niską cenę za komplet :D Zobaczę. Da radę samemu założyć?
Pozdrawiam :)
Pierdoła nie mechanik ;D ;D ;D ;DCytat:
Zamieszczone przez MK
Jedyne, co należy dorobić, to podłączyć przełącznik pamięci do modułu drzwi kierowcy. Na 90% zadziała z pierwszego. Jeśli nie, może być konieczne zmienienie tego modułu.
Wszystko się da.... Myślisz, że skąd mam te opcje w aucie?? ;DCytat:
Zamieszczone przez MK
Dzięki Sylwekk :) Byłem pewien, że tamten się myli i pamięć będzie działać. Muszę tylko skombinować jakoś kabel łączący przełącznik z tym modułem, bo niestety go nie dostałem. Ten moduł leży sobie na wierzchu na wygłuszeniu czy pod nim?
Zauważyłem też, że nie usypiają mi się fotele. Niby w niczym to nie przeszkadza, ale nie jest tak, jak być powinno. Nikt nic nie spinał na krótko, chodziło od razu. Padnięty przekaźnik za schowkiem czy co?
Moje 730d jest coraz bogatsze, co sprawia mi dużą radość :D
Jeszcze raz dzięki za pomoc, przeszłą i przyszłą :)
Moduł to przełączniki szyb. Kabel jest wpinany w ten moduł. Podłączenie musisz wykonać we własnym zakresie.Cytat:
Zamieszczone przez MK
Fotele usypiają się razem z całym samochodem. To, że u Ciebie się nie uśpiły, może wynikać z faktu, że nie odczekałeś wystarczająco dużo czasu albo zamiast przekaźnika ktoś zrobił zworę.
To w takim razie musi u mnie wszystko zadziałać, bo moduł drzwi wziąłem od dawcy, był w lepszym stanie :D Muszę koniecznie szukać takiego kabla, żeby połączyć panel pamięci z tym modułem, czy można ten kabel zrobić samemu? W tym module powinno być wolne gniazdo czy muszę się wpinać w kable? Jeśli w kable, to które? :)
Jeszcze coś.
Przed chwilą zdjąłem boczek drzwi kierowcy i patrzyłem, jak można by było to zrobić. Ta kostka, którą wpina się w panel pamięci, wychodzi z którejś z trzech kostek, które wpina się do modułu drzwi - mam rację? Jeśli tak, to najlepiej byłoby zdobyć kawałek oryginalnej instalacji. Obciąć moją kostkę i przelutować kable z nowej wtyczki, z oryginalnym kablem do pamięci. Dobrze myślę? Bo samemu dorabiać to chyba ciężko...
Samemu się dorabia ten kabelek.... Cała operacja zajmuje max 1h z zamontowaniem na samochodzie. Poszukiwanie gotowej wiązki może być kłopotliwe.
Wolałem nie bawić się w dorabianie kabelka, tym bardziej, że nie wiem, co gdzie wpiąć, w jakie piny i takie tam. Dorwałem kompletną wiązkę drzwi od dawcy, jeszcze nie założyłem, ale podejrzewam, że pamięć zacznie chodzić. Musi, bo moduł też mam od dawcy. Także bardzo się cieszę i dziękuję za pomoc :D
OK. Raportuj zatem, jak postępy. ;)