Dlaczego ?Cytat:
Zamieszczone przez ELVIS
Wersja do druku
Dlaczego ?Cytat:
Zamieszczone przez ELVIS
Skoro temat o 735 i chipie ( co prawda nie do niego :) ). Opłaca się zamontować CHIP-a do M30?Cytat:
Zamieszczone przez marek1132
Pozdrawiam
Kumpel kupił od niego "wirusa" rok temu do e36 tds i jest zadowolony,dał za niego ponad 300zł,pisałem do Bagora jakiś czas temu odnośnie chipa do m30,twierdzi,że realny przyrost mocy to ok 15..20 km .Mapy może zmienić pod konkretny rodzaj paliwa,w moim przypadku lpg,ale ponoć może występować spalanie stukowe na PB,narazie się wstrzymałem,możliwe,że do tematu chipa powrócę na wiosnę.
> Dlatego ,że robi sie to "zdalnie" bez oglądania stanu auta ,jeśli chcesz sobie "dobić" motor to kupuj ,siądzie wszystko od głowicy zaczynając ,a sprzedający nie ponosi żadnej odpowiedzialności ,nawet rachunku nie dostaniesz, to kompletna lewizna :xCytat:
Zamieszczone przez marek1132
Mam chipa od niego i nie jestem do końca zadowolony ,a miało być lepiej. To wychodzi po jakimś czasie ta jakośc programu ,zachowanie silnika i napędu ,sa oczywiście plusy ,ale ja bym uważał jednak :)
Mieszkasz niedaleko ,więc zapraszam na jazdę moim zachipowanym autem nie ma problemu :)
Byłeś na hamowni,jaką opcję chipa kupiłeś od niego :) ??Awaria głowicy raczej nie jest efektem chiptuningu :)
Nie byłem na hamowni z racji odległości ,dlatego kupujesz w ciemno :)
Jak najbardziej chiptuning zniszczy głowicę ,która jest wrażliwa na temperaturę w TDSie :)
W takim razie myślisz,że gdybyś założył chipa w profesjonalnym zakładzie wyposażoną w hamownię podwoziową uniknął byś uszkodzenia głowicy :) ?Żadna firma nie da Ci gwarancji na części mechaniczne.
W profesjonalnym zakładzie mógłbys obserwowac np realną temperaturę silnika przez jakiś czas, a to jest w tym silniku bardzo ważne.
Ten chip o jakim piszemy to zwykła chwilowa zmiana dawki paliwa ,ale może nie tylko ,a ta zmiana dawki właśnie powoduje podwyższenie temperatury w głowicy w forkomorach i je wypala ,a potem pęka.
Żeby to miało jakis dłuższy sens to trzeba by zmienic chłodznie tego silnika i naczej i tak w końcu bedzie katatsrofa :)
Poza tym wcześniej zaczyna chodzic turbo co jest od razu słyszalne ,więc tez mu dobrze nie zrobi po jakimś czasie :)
Jak chcesz to zakładaj ,to sa moje sprawdzone spostrzeżenia :)
p.s , ja nie napisałem ,że mi sie głowica uszkodziła :)
Chip tuning, najlepiej samemu miec doswiadczenie co i jak z tym jest
Czyli wszystko jest ok,zwiększenie dawki paliwa,oraz zwiększenie ciśnienia doładowania to są normalne skutki zastosowania chipa.Wszystko należy stosować z umiarem,jak już pisałem wcześniej znajomy już jeździ rok czasu z chipem od tego kolegi i jak do tej pory jest wszystko ok.Auto służy mu do jazdy na codzień,nie uczestniczy w żadnych wyścigach czy paleniach gum,z tego co zaobserwowaliśmy bardzo polepszyła się elastyczność na wszystkich biegach,wyprzedzanie też w tej chwili nie stanowi żadnego problemu.Wszystko zależy od fantazji właściciela i od stanu silnika,problemów z chłodzeniem także nie ma.Napewno żaden profesjonalny zakład nie weźmie za taką usługę 300zł ;)Cytat:
Zamieszczone przez ELVIS