10W60 to pełny syntetyk, np. Castrol Edge Sport "(Castrol’s best sports performance fully synthetic oil)"Cytat:
Zamieszczone przez Zdzira 850I
Zalecany np. w M-kach, a wątpię, żeby je półsyntetykiem kazali zalewać ;)
Wersja do druku
10W60 to pełny syntetyk, np. Castrol Edge Sport "(Castrol’s best sports performance fully synthetic oil)"Cytat:
Zamieszczone przez Zdzira 850I
Zalecany np. w M-kach, a wątpię, żeby je półsyntetykiem kazali zalewać ;)
Edge 10W60 to olej półsyntetyczny ! Castrol wygrał sprawę w sądzie, że może nazywać oleje na bazie mineralnej, po specjalnej obróbce chemicznej olejami syntetycznymi.
Co więcej - olej półsyntetyczny jest taki tylko z z nazwy - w rzeczywistości jest ćwierć syntetyczny - bo taki jest często stosunek bazy mineralnej do syntetycznej i dodatków...
Silniki M to zupełnie co innego - one są z założenie przeznaczone do ekstremalnego użytkowania i potrzebują gęstszego oleju (grubszego filmu olejowego), ale są do tego odpowiednie przygotowane.
Dobra , więc i ja wtrącę swoje trzy grosze.. zwykły m62B44 , poprzedni właściciel 40 kkm zrobił na 5W50 w PL, zalecane wg różnych źródeł (Fuchs,Castrol,Total) to:
0W30, 0W40, 5W30, 5w40
...i tu rodzi się pytanie - który będzie najodpowiedniejszy w naszym klimacie (-20 - + 30 ,,pi razy drzwi'' ). Nadmieniam że jest to moje pierwsze M60 trochę wiedzy internetowej już ,,zaczerpnąłem'' ale chodzi mi stricte o konkretne odpowiedzi,różnice w zastosowaniu jeśli chodzi o w/w oleje i ich wpływ na eksploatację...Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam. ;)
hah panowie wszystkie oleje sa na bazie mineralnej a czy bedzie on syntetykiem czy pol syntetykiem zalezy od ilosci dodatkow itd itp
moj silnik nie ma czegos takiego jak vanos :D wiec mysle ze 10w/60 jest dla niego idealny, spadlo mi spalanie i to naprawde sporo, zadnych wyciekow,silnik pracuje idealnie
osobiscie bede upieral sie przy tym oleju bynajmniej do silnikow m62 bez vanosa z racji tego ze ten silnik pracuje przy wyzszych temp.
ps. 5w/50 moze byc idealnym srodkiem :)
Poczekajcie na spokojnie - jutro wrzucę na forum propozycje cenowe olejów Motul - z nimi nie było tyle przypałów co z Castrolem który jedzie na popularności ...
Mam 10w40 które jest pełnym syntetykiem :)
10W40 nie jest syntetykiem syntetyk wyróżnia się tym, że smaruje od niskich temperatur czyli z przodu mamy albo 0W albo 5W i w naszym klimacie najlepszy jest 0W-40 po kiego grzyba komuś tu 10W-60 żadnym S50 nie jeździ chyba, a do tego te oleje są dedykowane 7er na torze tez się zazwyczaj nie pałuje a co do podwyższonej pracy silnika M62 to skoro producent zaleca 0W-40 to chyba wie w końcu wyprodukował ten silnik :)
po pierwsze sa juz oleje 10w/40 ktore sa syntetyczne
po drugie to zauwazcie ze nasze samochody maja juz po kilkanascie lat i oleje jakie zalecal do nich producent kiedys a oleje produkowane i ich mozliwosci dzisiaj to dwie rozne bajki
technologia poszla do przodu wiec czemu mieli bysmy z tego nie kozystac
Czy tak technologia poszła do przodu - poszukaj np kiedy został wprowadzony na rynek castrol RS 0W40 ( teraz edge), to zobaczysz od ilu lat niewiele się zmieniło (poza nazwą).
10W60 jest gęsty i nie nadaje się na polskie warunki jako olej wielosezonowy - na lato na upartego może, ale na pozostałe 3 pory roku - odpada (mowa oczywiście o zwykłych silnikach).
jest to bzdurą zupełną.. nie wiem kto Ci takich bajek naopowiadał... zamuje się wymianą oliwy od 11 lat w samochodach...Cytat:
Zamieszczone przez xsilver
przeklejami mój temat z innego forum.
Temat został przeniesiony na główny piedestał, więc go pozwoliłem sobie troszkę przeredagować… tak aby to miało ręce i nogi.
[center:522c263433]http://www.trademotion.com/sfimages/...mage107855.jpg[/center:522c263433]
Spis treści:
1.Mity i fakty dotyczące samego oleju silnikowego.
2. Parametry olejowe i ich klasyfikacja
3. Czasy eksploatacji
1.Mity i fakty dotyczące samego oleju silnikowego.
MITY:
1. Oleje się nie mieszają...
BZDURA!! należy uważać tylko na parametry.. nie powinno się mieszać oleje o znacznie odbiegających parametrach fizycznych, takich jak lepkość i gęstość.
2. Jakość oleju jesteśmy w stanie określić po jego kolorze. - Jeśli olej robi się czarny wówczas nie jest dobrej jakości…
BZDURA!! każdy olej smarujący silnik spalinowy.. smaruje również pierścienie tłoka/cylindra, a więc miejsce, gdzie odbywa się spalanie. A jak spalanie to i sadza - w szczególności w dieslach.. a sadza jest czarna.. i brudzi olej... więc olej ciemnieje. przy mocno zabrudzonych silnikach- z dużym przebiegiem, olej po wlaniu od razu się robi czarny.
3. Gęste oleje silnikowe są lepsze dla silników „biorących olej”, bo mniej go „biorą”. OLEJE pracują w temperaturze ok 90-100 'C .. często są jedynym elementem chłodzącym Blok silnika.
OLEJ rozgrzany do takiej temperatury jest dużo rzadszy niż wlewany z bańki do silnika, WIĘC jak jest nieszczelność to i tak wycieknie. Prosto to można zweryfikować na oleju jadalnym na patelni :)
4. Dodając do oleju dodatki uszlachetniające przedłużamy żywotność oleju w silniku.
To tak jak, dodając do tłustego obiadu więcej przypraw przedłużamy sobie życie ;)
5. Syntetyki wypłukują uszczelki…
BZDURA!! one nie wypłukują uszczelek.. one myją silnik z nagaru, a jak mamy walniętą uszczelkę zatkaną nagarem... no to wiadomo.. umyje nagar i będzie ciekło... trzeba wymienić uszczelkę.. a nie lać gęsty olej.. to tak jak pudrowanie syfa na pupie podkładem do makijażu - a może nie będzie widać ??
6. Każdy syntetyk jest lepszy od mineralnego... a nie.. bo się klasa oleju liczy.. wg API i SAE. są mineralne oleje co mają SAE 5w30.. np. fordowski olej i syntetyki co mają 10w60 – np. Castrol RS… a tak na marginesie.. Castrol rozlewa oleje dla Forda ;)
7. Są mineralne oleje co mają API SL/CF i syntetyki o niższych parametrach np. SH/CD odp. klasa jakości spotykana dziś:
dla benzyny od SC do SM i dla diesla od CC do CF.
8. Jak mało jeżdżę to mogę rzadziej wymieniać.. Olej raz wlany do silnika.. nie mylić z odkręconym korkiem w bańce... zaczyna powolnie w miarę upływu czasu, pod wpływem temperatury tracić swoje własności smarne. nic na to nie poradzimy - jak zaczniemy gotować wodę w garze to w końcu wyparuje i gar się spali.
9. OLEJE do benzyny nie nadają się do diesla itd...
90% olei, nawet tych z napisem DIESEL CZY GAZ to oleje uniwersalne !!, a świadczy o tym parametr klasowy API oraz ACEA, a także normy producentów
Fakty :
1. Lepkość i gęstość oleju należy wybierać wg zaleceń do danego auta, no chyba ze mamy gdzieś nasze mechaniczne serducho, albo mamy je tak padnięte, że trzeba mu dolewać 1L/1000km.. wtedy zalecam olej najtańszy, i jak najszybszy remont silnika, albo jego SWAP
2. Jakość oleju zależy od przebiegu i czasu. Zależnie od rodzaju oleju powolnie traci właściwości z biegiem tych 2 wartości fizycznych.
3. Oleje dobre jakościowo zawierają uszlachetniacze i środki myjące, a to po to aby utrzymać w dobrej kondycji nie tylko silnik, ale przede wszystkim układ smarujący. To tak jak z cholesterolem w żyłach.. im więcej nagaru, tym słabsze ciśnienie, a nagar to sadza zgromadzona przez lata w procesie spalania.
4. Nawet gdy używamy najlepszego oleju czasie jego żywotności dodatki uszlachetniające tracą swoje właściwości, a zanieczyszczenie oleju obniża jego zdolność smarną.
5. Oleje syntetyczne to i tak oleje MINERALNE!!! są produkowane z tej samej ropy... ale ich % ilość domieszek syntetycznych powoduje że tak je nazwano, stąd też semi/pół syntetyki
6. Za dużo oleju w silniku powoduje przedmuchiwanie uszczelek, uszczelniaczy, co może zaowocować nawet uszkodzeniem katalizatora
7. Za mało... zatarcie
8. Oleje z napisem Diesel, mają więcej środków nazwijmy to "wchłaniających" sadzę, bo takowe silniki jej więcej produkują... ALE nadają się do benzyny tak samo.. bo w większości przypadków, mają także klasę dla benzyny, tak samo wysoką jak bez tego napisu.. (dla danej marki oleju) I ODWRITNIE.... benzynowe do diesli
9. OLEJE DO GAZU !!! wg mnie to lipa jakich mało... na zdrowy rozsądek, znając się na mechanice i fizyce…
Gaz się spala na sucho..
Tylko trzonki zaworów są smarowane olejem silnikowym.. czy on do GAZU DIESLA CZY BENZYNY ma za zadanie sparować zawór
To benzyna i ropa.. smarują gniazda zaworowe i .. skoro gaz jest suchy.. to i tak i tak się nam gniazda zaworowe w końcu posypią...
2. Parametry olejowe i ich klasyfikacja ..
1. Można wyróżnić następujące klasyfikacje:
Klasyfikacje lepkościowe dla olejów silnikowych -klasyfikacja SAE
Klasyfikacje jakościowe dla olejów silnikowych
klasyfikacja według ACEA- klasyfikacja europejska
klasyfikacja według API - klasyfikacja amerykańska
klasyfikacje według producentów silników, np. Mercedes-Benz (MB), Volkswagen (VW), BMW
rozłóżmy np. na czynniki pierwsze klasę oleju jaką ja zalewam swoje autko np : [shadow=red:522c263433]SAE 10 W 60 API SL/CF[/shadow:522c263433]
SAE
10W- gęstość oleju .... im niższa.. 0W, 5W, 10W , 15W, 20W tym niższa temperatura „krzepnięcia” – bo tu bardziej chodzi o lepkość dynamiczną, ale to nie ważne dla zwykłego użytkownika.. chodzi o to do jakiej ujemnej temperatury da się na oleju jeździć i bezproblemowo uruchamiać silnik.
60- to jego lepkość kinematyczna przy temperaturze 100'C. im wyższa.. 30, 40, 50 , 60, tym wyższa temperatura utrzymania smarności,
W MIEJSCU SMAROWANIA PIERŚCIENIA TŁOKA I CYLINDRA TEMPERATURA DOCHODZI DO 150'C
Literka W..
między dwoma liczbami.. SAE 15W40&.. olej wielosezonowy
sama po jednej liczbie.. SAE 20W .. olej zimowy.
[center:522c263433]tutaj dokładna statystyka co do SAE - temperatury w których można używać oleju[/center:522c263433]
[center:522c263433]http://www.agloprima.com.pl/files/img/inne/klasy.jpg[/center:522c263433]
API:
SC do SM klasa oleju dla benzyny.. im wyższa tym lepiej
CC do CG klasa oleju dla diesla.. im wyższa tym lepiej
jeszcze jest kalsyfikacja europejska ACEA
dla silników benzynowych A1, A2 i A3
dla ropniaczków B1,B2 i B3 i tu tak samo im więcej tym lepiej
3. Czasy eksploatacji:
niezależnie od oleju- 1 rok.
LUB (średnia wielu producentów)
mineralny - do 10000km
półsyntetyk do 15000km
syntetyk do 20000km
longlife do 30000km
ja zalecam
mineralny ok 10000km
półsyntetyk ok 12000 km
syntetyk ok 15000km
w longlife nie wierzę
w DIESLACH -20% -- pisałem wyżej o sadzy.
a tak w ogóle to najlepiej co 10000km to robić,
UWAGA!! To już moje widzi mi się...
Są silniki dla których są zalecane oleje LONG LIFE, .. ja w to nie wierzę... biorąc pod uwagę założenia producentów dla nowych aut ...
AUTO MA JEŻDZIĆ 5 LAT I TRZEBA JE UTYLIZOWAĆ to ok...
Ale jak mamy zamiar jeździć długo.. to nie żałujmy silnikom .. wlejmy normalnego syntetyka i zmieniajmy go co te 15000km- ... to tak jak z myciem rąk... wolimy jak są czyste.
i taka dygresja na ten temat na koniec... W moim aucie mam napisane na skrzyni
LIFE TIME OIL... LIFE TIME>>> póki skrzynia sie nie rozleci.. to ok.. średnia dla rozczłonkowania takiej skrzyni to ok 200,000- 250,000 km
i TU niespodzianka !!! oleje te robi dla BMW firma ESSO-MOBIL... i zaleca ich wymianę co 60.000KM... ciekawe nie ??
Serwisy w USA tak też robią w europie nie.. ja wymieniłem swój w skrzyni po 120.000 bo wcześniej też myślałem że jak napisali Lifetime... to czad można zapomnieć i wylałem ze skrzyni smołę a nie olej.. wierzcie lub nie.
LIFE TIME.. dobre sobie.. to tak jak by nam dano na całe nasze życie uzdatniacz do zamiany moczu w wodę.. i kazano nam to pić w kółko..
Tutaj fotki pokazujące gdzie szukać klasyfikacji. (przepraszam za jakoś.. tel. komórkowy)
CASTROL:
http://images35.fotosik.pl/92/703d3241f652a607.jpg
API
http://images48.fotosik.pl/237/3f2e588c74833c1b.jpg
SAE
http://images47.fotosik.pl/237/90556b930092e6ee.jpg
MOBIL: CIEKAWOSTKA
foto banki półsyntetyka dedykowanego do diesla..
http://images46.fotosik.pl/237/360e8ac6d1d9a392.jpg
http://images37.fotosik.pl/233/1c9fae48657beeba.jpg
ma klasę tylko dla diesla wg. API, Ale wg ACEA ma i dla diesla i dla benzyny :D
poniżej foto bańki, która nie ma dopisane DIESEL na naklejce
http://images37.fotosik.pl/233/861a4db3a2f3bbac.jpg
i !!! API mam już i dla benzyny i dla diesla, a w ACEA.. ta sama klasa co w oleju dedykowanym do diesla.
oto dowód na uniwersalność oleju.. i wprowadzanie w błąd klienta przez koncerny naftowe.
Pozdrawiam.
100% prawdy :)
próbowalem juz to kiedys wytlumaczyc mniej wiecej na forum ale widac mi sie nie udalo, moze teraz wszyscy zrozumieja co i jak bo chyba jasniej nie da sie tych wszystkich spraw naswietlic