Taki lekki OT, W najnowszym "BMW Trends" jest artykuł o BMW E39 Touring które ma SWAP 2.5 TDS na S62 z BMW M5 E39, tak więc dla chcącego nic trudnego, nawet jeśli zamieniamy ON na PB lub na odwrót. Koniec OT :)
Wersja do druku
Taki lekki OT, W najnowszym "BMW Trends" jest artykuł o BMW E39 Touring które ma SWAP 2.5 TDS na S62 z BMW M5 E39, tak więc dla chcącego nic trudnego, nawet jeśli zamieniamy ON na PB lub na odwrót. Koniec OT :)
Myślę, że to nie jest problem. Są przecież dostępne liczniki od e34, wyskalowane dla diesla. Myślę, że tu raczej wszystko będzie działać właściwie.Cytat:
Zamieszczone przez Stano
W E34 działa - prawda?
To dlaczego nie w E32? Pod maską to identyczne samochody
Ktoś włożył sporo pracy ale efekt ciekawy. Najtańsze E32 w utrzymaniu :)
Pełen szacunek :cool:
nie wiem czego tu się czepiać chciał diesla to ma :) przecież nie zrobił swapa z alfy,vw,czy forda tylko z bmw ...Więc nie rozumiem :/
Po co mu ten Mpower ... i tak go większość aut weźmie spod świateł i tylko wstydu się naje kolo.
Jeśi ma jeszcze zbiornik paliwa z 750 lub iL 100 litrów,to można pewnie z 1500 km w trasie przejechać :) Osiągi też można poprawić:
http://www.allegro.pl/item846134067_..._obd_30km.html
TDS to fajny motor o ile zadbany a znalezienie takiego to cud w dzisiejszych czasach niestety.
do tego na pewno to nie jest najoszczędniejsza opcja bo TDS w E-32 pali pewnie średnio 10 litrów ropy to sorry ale M60B40 pali 18litrów LPG czyli w przeliczeniu 8 litrów PB gdzie tu logika TDS-a i jego koszty utrzymania np pompa wtryskowa?? Osiągi takie, że pierwszy lepszy astron dołoży mu spod świateł jak i na trasie. Ciekawe też jak profesjonalnie został zrobiony swap bo tu trzeba sporo powymieniać. Swoja drogą TDS w E-38 to porażka totalna pali niewiele mniej jak M52B28 koszt serwisu dużo gorszy i osiągi jak polonez :( I nie chodzi tu o ściganie sie spod świateł ale bezpieczeństwo wyprzedzania.
niektórzy maja ropę, lub kupują za cenę mniejszą niż woda
więc może kolesiowi się opłacało
Mnie ciekawi czy skrzynię biegów też wziął z TDsa, w sumie wydawałoby się to logiczne.:)
Zdzira 850I, jeździłeś e38 z tym silnikiem? e32 jest lżejsze od e38. Co do spalania, rzeczywiście nie jest najniższe, ale w zasadzie spalanie w każdym silniku zależy w dużej mierze od ciężaru obuwia. Moje e38 w mieście mieści się w 10 litrach. Jeżdżąc emerycko zaraz po zakupie bez problemu mieściłem się w 8,5 l/100km. Pamiętaj, że rozmawiamy o jeździe w zakorkowanym mieście. W trasie, najmniej poniżej 6 l/100km, standardowo około 7,5. O awaryjności nie ma się co rozpisywać, bo z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że to jest slogan. Popatrz, ile osób choćby na naszym forum boryka się z problemami w silnikach V8.... Wymieniasz pompę jako ten najgorszy element.... Oczywiście, nowa oryginalna pompa w ASO kosztuje majątek (coś około 12000 zł). Ale naprawa w serwisie Bosha to około 20% ceny nowej pompy i święty spokój na dłuuugie kilometry. Ile kosztują choćby świece do V8? Odma, wszelakie uszczelki, które w V8 czasem jednak wymagają serwisu? Oczywiście decydując się na ten silnik trzeba mieć świadomość, że nie jest to demon prędkości i przyspieszenia. Zakładając, że nie zależy Ci na tych parametrach, cała reszta jest bezsprzeczną zaletą. Nie potrzeba gazowych kompromisów, nie masz zmartwienia, co zrobić z kołem zapasowym, masz cały bagażnik do dyspozycji, masz duży zasięg na zbiorniku, masz komfort podróżowania (czyli wszystko to, o co chodzi w BMW). Porównanie osiągów do poloneza też cokolwiek chybione. Auto zbiera się bez porównania lepiej, Vmax też istotnie większy. Rozumiem, że nie podoba Ci się ten silnik, bo masz inne oczekiwania, ale nie pisz nieprawdy.Cytat:
Zamieszczone przez Zdzira 850I
A to, że ktoś pokusił się o taką przekładkę... Jak wcześniej pisałem, uważam ten projekt za udany i pomysłowy.