Johny, ja czytam ze zrozumieniem, stąd pytanie. Dziękuję za podanie prawidłowej wartości wyrażonej w atmosferach.Cytat:
Zamieszczone przez Johnny_Bravo
Wersja do druku
Johny, ja czytam ze zrozumieniem, stąd pytanie. Dziękuję za podanie prawidłowej wartości wyrażonej w atmosferach.Cytat:
To prawda RockR wiedzę i umiejętności Nikoś ma nieprzeciętną, szkoda że go nie ma, widać to nawet po dziale z Gazem i Paliwami Alternatywnymi .Cytat:
Zamieszczone przez RockR
Ja mam kompresję 15 BAR i co Cichy może powiesz mi że mam za dużą? Że mi olej zwiększa ciśnienie? :hah:
bitek-bitek, zmień miernik, bo ten co masz coś mierzy ale nie jest to twoja kompresja ;) (niedokładność może wynikać z rozkalibrowania miernika bądź jakości)
*to jest za wysoki stopień sprężania, benzyna dziwnie pracuje przy takich parametrach. Robiłem różne silniki i benzynowe i diesla, nawet na dotarciu dane z podręcznika były w normie, którą podał producent... no chyba że ktoś rzeźbi jakiś tuning. :]
Taką kompresję miałem tak jak piszesz na dotarciu, teraz nie zmierze bo leże w łóżku chory :-) Mechanik który mi robił silnik twierdził że to jest dla silnika 4,4 idelna kompresja ( fabryczna ), a gość wie co robi bo zajmuje się tylko silnikami BMW. Czy miernik był rozkalibrowany, moze coś w tym jest bo przecież zawsze jest jakaś granica błedu w każdym urządzeniu pomiarowym, ale może być ona zarówno w dół i w górę.Cytat:
Zamieszczone przez Flashpointman
15 bar? :/
To juz podchodzi pod nowoczesne turbodiesle. Juz niewiele brakuje ;D
Ale cóż - pozostaje wierzyć ze tak jest :)
Teraz to ja już sam nie wiem sylwek, wyzdrowieje to podjade żeby mi zmierzył raz jeszcze i tyle, albo podjade na inny miernik. A tak w nawiasie jak z tą kompresją jest to h... wie, każdy mówi co innego, ile ludzi tyle zdań, albo ile mechaników tyle zdań .Cytat:
Zamieszczone przez sylwek7
Dokładnie tak.
Inna sprawa czy jest sens mierzyć tak dla sprawdzenia. Masz silnik naprawiony to i bym nie ruszał. Ciesz się tym co masz bo zdrowe serducho to ważna sprawa :cool:
bittek-bitek
wydrukuj i pokaz mechanikowi w czerwonych okręgach najważniejsze....
twój silnik ma mniejsze ciśnienie niż 3,5litra
twój fabrycznie ma 10-12 bar
http://img52.imageshack.us/img52/1543/44kompres.jpg
Cytat:
Dzięki Johnny_Bravo
Na pewno skorzystam, wydrukuje podjade i sprawdze co i jak, nie żebym się wdawał w szczegóły ale ciekawość mnie zrzera tak że bym najchetniej zrobił to już teraz ale nie chce sie nabawić zapalenia płuc :-)
Stopień sprężania to nie kompresja :P Stopień sprężania z tego co pamiętam wynosi 1:10 ;) Johnny wesprzyj autodatą :PCytat:
Zamieszczone przez Flashpointman
Sylwek7, nowoczesny turbodiesel 15bar? Chyba koło 30 mają. Tylko w dieslu się jakoś inaczej mierzy tą kompresję...