O ile pamiętam z e34, to potrzeba 3 litry oleju do 4HP22. No i ja nalewałem przez bagnet.
Wersja do druku
O ile pamiętam z e34, to potrzeba 3 litry oleju do 4HP22. No i ja nalewałem przez bagnet.
Dokładnie, do 4hp22 wchodzi 3 litry oleju.
To mam dosyć pojemną skrzynie , weszło do mojej przy takim prostym zlaniu oleju prawie 6L . Z tego co kojarzę to sucha skrzynia i sprzęgło to około 9L z "groszem".
Marek.
filtr nr FEBI -fe08956 po 88r- cena detal - intercars - ok 88zł
oleju wchodzi - 3l
wsio ok, tyle że @Cychol zdaje się posiada E32 730iA '90, więc wnioskuję że jest tam wsadzona 4HP22, w której stan nie jest przelewowy jak w 5HP... tylko ma bagnecik dostępny pod maską i przez niego wlewa, zatem nie doświadczy żadnego przelania się :]
Wykonujesz wszystkie czynności jak kolega @sylwek7 powyżej opisał i zakupujesz elementy i środki jak 32maaaciek wskazał.
4HP22 oraz 4HP24 - po dokonaniu zmiany filtra oleju wewnątrz skrzyni należy uzupełnić do 3.litrów - lepiej żebyś nie przelał, więc pilnuj.
Może upieram się bez sensu /pomimo czterech opinii o 3L/,ale sprawdziłem z ciekawości w serwisie automatów w Krakowie i u znajomego mechanika /robi przede wszystkim BMW/, potwierdzono iż sama wymiana oleju i filtra to około 5L +/- 0,5L . Na zdrowy rozsądek jeżeli pełna to około 9,5L ,to 3L są raczej uzupełnieniem a nie wymianą .
Cychol napisz jak wymienisz bo jestem bardzo ciekaw kto miał rację :)
Marek..
to i ja dorzucę swoje 3gr :)
Otóż zmieniałem oliwkę w swojej e32 jak i wcześniej e23 (obydwie skrzynie 4HP22, z tą różnicą, że w e32 jest z elektroniką i nadbiegiem). Do 4HP22 przy normalnej wymianie, tzn zlaniu z samej miski wchodzi ok 5-6l, przy pełnym zlaniu będzie ok 9l (również zlewając olej ze sprzęgła hydrokinetycznego), tak jak kolega Marek opisał we wcześniejszym poście.
Skrócona instrukcja:
Zlewasz olej przez korek, aby Cię nie pochlapało przy ściąganiu miski :)
Zdejmujesz miskę, czyścisz dokładnie, przede wszystkim magnesy znajdujące się w środku.
Odkręcasz filtr od skrzyni. Niektóre filtry mają taki dodatkowy kołnierz na dole, a niektóre nie posiadają, czym się nie przejmuj. Ja wyjąłem z kołnierzem i założyłem bez. Zależy od lat produkcji. Do któregoś tam roku produkowali z kołnierzem, a później bez.
Zakładasz nowy filtr i uszczelkę.
Wlewasz przez bagnet (pomalutku, bo lubi się zapowietrzyć :) ) do max na miarce.
Odpalasz na chwilkę i na bieżąco kontrolujesz stan oleju na bagnecie dolewając do mniej więcej 3/4.
Po całej operacji jazda próbna tak aby skrzynia "przeszła" przez wszystkie biegi, dodatkowo możesz troszkę powachlować między D a R.
Po przejażdżce sprawdzasz stan, ewentualnie dolewasz do 3/4 / max skali i cieszysz się ze świeżutkiego oleju na ok 50-60kkm :)
Mam nadzieję, że instrukcja zrozumiała dla każdego :).
Pozdrawiam
Jeśli idzie o skrzynie z bagnetem to tak jest jak powyżej koledzy piszą.
Przyznam szczerze, ze nie spojrzałem że to poczciwe E32 z `90 roku. To co powyzej opisałem, to dotyczy skrzyń bez bagnetu czyli E32 z V8 i skrzynia pięciobiegową
Te z bagnetem uzupełnia się przez bagnet i to jest jedyna różnica. Oczyszczanie magnesów i wymiana filtra jest dokładnie taka sama.
Na bagnecie jest wypisane MIN-MAX więc nic skomplikowanego
powodzenia i przepraszam za niedopatrzenia
Jako, że jutro muszę wyjechać to wymianę oleju przesuwam na koniec przyszłego tygodnia, o efektach nie omieszkam powiadomić :)
I bardzo bobrze. Nie zapomnij pognać mechaników do "wylizania" miski ASB. Musi byc czysciutka + magnesy ;)Cytat:
Zamieszczone przez Cychol