Możesz zastosować kartonowy patent z żuka :hihi: (żarcik!)
Tak na poważnie - może warto założyć Wahlera 85 (sam tak zrobiłem w MB i dziecina była lepiej dogrzana)
Wersja do druku
Możesz zastosować kartonowy patent z żuka :hihi: (żarcik!)
Tak na poważnie - może warto założyć Wahlera 85 (sam tak zrobiłem w MB i dziecina była lepiej dogrzana)
Przede wszystkim najwiekszym bledem jesto to ze "olales" to sobie w lecie- takie akcje dosc powaznie skracaja zycie silnika...Cytat:
Zamieszczone przez p3xeon
To co opisujesz wyglada mi na niedomykajacy sie termostat lub tez zle ustawiona dawke paliwa (jak znam zycie nastawnik zajechany i zeby to jakos chodzilo to dawka ustawiona jest duuuzo in + bo inaczej silnikiem kolysaloby jak w czasie sztormu :D ), defekt pompy wody nie wchodzi w gre bo jakby byla uszkodzona to auto by sie przegrzewalo.
Zaluzja w TDS to bardzo dobrze przemyslana rzecz- dzieki niej ten silnik rozgrzewa sie najszybciej wsrod diesli z tamtych lat (przy sprawnym ukladzie 3-4min na mrozie na wolnych i wskazowka jest w pionie!) skoro jej nie masz tzn ze ktos juz tam lapki pchal i cos klepal... :(
sprawdź termostat... dziś pewnie już tak się nie dzieje ale sparwdź
po prostu w garczku z wrzącą wodą domowym sposobem obczaj z termometrem na własne oczy jak działa. Kiedyś mialem bardzo taki sam objaw i okazalo sie ze NOWY termostat byl zepsuty - a wade w silniku mechanicy okreslili na conajmniej 1tys zl
mialem tak w silniku 2.4td .
pozdrawiam
wierz mi ze sie dzieje - mowie o tej akcji z garnkiem i gotowaniem :) najprostszy sposob a wiadomio ze najprostsze sposoby sa najlepsze.
Ale co on ma sprawdzic gotujac?? :shock: Ze otwarty termostat sie otwiera??? :faint:Cytat:
Zamieszczone przez happy129
Przeciez auto jest NIEDOGRZANE wiec termostat dziala i to lepiej jak powinien...
Auto jest niedogrzane, czyli termostat jest niesprawny. Jeśli termostat jest niesprawny, to puszcza chłodziwo przez chłodnicę i mamy silnik wiecznie za małą temp.
no jak go wyjmie i w temp pokojowej czy ujemnej jaka obecnie panuje na dworze bedzie otwarty to juz nie ma po co go gotowac oczywiscie.Cytat:
Zamieszczone przez BOSS
Termostat sprawdzony z garnkiem i termotrem otwiera się oki
ale czemu auto nie chce się grzać ? silnik wydziela za mało ciepła ?