Ja u siebie w dowodzie mam 3406.:p
Wersja do druku
Ja u siebie w dowodzie mam 3406.:p
a po czym rozpoznać te silniki? Bo to co w dowodzie to zależy głównie od tego co Pani w WK ma w tabelce...
3406 bmw z roku 89 na bloku silnika 87 pojemnosci te 3430 byly w starszych e32 wiec moze jest to ten drugi u mnie albo poprostu silnik od nowosci tam jest 87 bo poprostu takie jeszcze mieli w fabryce moze byc rozbieżnosc 2 lat miedzy budą a silnikiem? Bo np rozbierałem 730v8 1992 i listewki boczne mialy wszystkie 88 czy 89 wiec nie mozliwe ze wszystki byly zmieniane a bmka napewno byla w oryginalne bo byla sprowadzona. Sam młodszych listewek nie widzialem
jakoś kłóci sie to z logiką, mniejsza pojemność i mniej mocy/momentu ??
u mnie w dowodzie 2965 cm3 auto 88 rok... dlatego takie niezbyt ospałe to moje b30 :P
ja mam 3430 :p
taka różnica w pojemności to nic silniki są takie same ja myślę że to chodzi jedynie o wtryski że moc jest inna mają inny numer. Więc wychodzi na to że te w 3406 są nieco bardziej wydajne.
Mi się wydaje też że średnica tulei jest identyczna a jedynie nieco inna komora spalania w głowicy robi różnicę w pojemności
Jedna wielka bzdura, jak zwykle.
Wyssana z palca teoria odnośnie różnic "wydajności" wtrysków w M30 to jeden z większych baboli jakie można wyknocić.
Wtrysk Bosch katalogowany przez BMW jako 13641726988 występuje przez całą produkcję modelu e32 z silnikiem M30B35 i M30B30, w wersji z manualem i automatem i jest taki sam od początku do końca dla pojemności 3.0 i 3.5 litra.
Zasada działania w/w jest zresztą taka, że zmiany wtryskiwaczy byłyby całkowicie bezzasadne.
Różnicowanie pojemności, mocy i jeszcze jednego kluczowego parametru, o którym oczywiście nikt nie wspomniał, jest w obu wspomnianych pojemnościach M30 zależne od zupełnie czego innego.
Przeglądałem ten wątek wśród wznawianych od dłuższego czasu, czekając aż ktoś w końcu wpadnie na to, że te odstępstwa w pojemnościach różnicują mniej lub bardziej wklęsłe tłoki, a w rezultacie większa lub mniejsza kompresja przekłada się na różnice w mocy, ale jak widać nie było dane się doczekać.
Zabrałem głos jedynie ze względu na ponadprzeciętny poziom bzdur w wypowiedzi powyżej.
Nic nie zamierzam tłumaczyć i nie jest to zaproszenie do żadnej dyskusji.
Innymi słowy można kasztanić, fejsbukować i tłiterować dalej, pozdrawiam.
Nie napisałeś wszystkiego, ale inne tłoki to nie jedyna różnica.