-
Witam.Podłączę sie pod temat bo nie wiem co się dzieje ostatnio z moją 7?
Objawy były podobne,zapaliła się kontrolka ABS-u i trakcji,po chwili przestał działać licznik i ekonomizer.Po godzinnym postoju przy odpaleniu wszystko było OK.Ale po przejechaniu kilkuset metrów to samo(abs,trakcja,ekonomizer i licznik-padł)
Pojechałem do kolegi na komp i pokazał błąd tylnego lewego i prawego czujnika.Ale po skasowaniu tych błędów wszystko wróciło do normy.Ale po 3 dniach znowu to samo !!!!
I teraz pytanie do fachowców:Czy jeśli komp pokazuje błąd to jest to samo co uszkodzenie czujnika?Dlaczego po skasowaniu błędu przez jakiś czas wszystko było ok?
Czytałem posty o uszkodzonym module ABS-u ale nie mam pewności czy to akurat to . Czy komp powinien pokazać awarię modułu ??
I tak na koniec , po odpaleniu autka wszystko jest oki.Ale po przejechaniu 200-300 metrów kontrolki znowu się zapalają .
POMOCY !!
Autem na co dzień jeżdzi żona min.z dzieckiem do szkoły no i strasznie mnie pogania żebym coś z tym zrobił!!
-
Witam, mam troche inny problem ale nie chce zakladac nowego tematu, mianowicie, mam problem z predkosciomierzem, zacina sie tak jakby, nie chodzi plynnie, nie opada na zero tylko czasem zostaje na 20km/h, podczas testu zegarow rowniez nie chodzil plynnie tylko tak szarpal, raz szybciej raz wolniej. Podczas jazdy gdy po miescie wolno przyspieszam to widze po samochodzie ze jade juz ok 50km/h a on pokazuje mi 35-40km/h i dopiero po chwili przeskakuje na 50km/h.
CO to k***wa moze byc?? czy moze silniczek sie zaciera/zacina? co z tym zrobic? niogdy tego nie rozbieralem nie mam pojecia jak to wyglada. Z forum wiem tyle ze ciezko jest zdiac wskazowki tak zeby moc je pozniej zalozyc.
-
Maniekk mój brat miał to samo i chodziło o czujnik - jakby co mam na zbyciu, bo okazało się, że jeden przewód przy wtyczce był zerwany i po lutowaniu wymiana czujnika okazała się zbędna.
cezar012 mam też taki licznik ale ja poradziłem sobie z tym w najprostszy sposób - wymieniłem licznik :D
-
Na 100% ktorys z czujnikow ABS ew w najgorszym wypadku sama pompa ale to raczej zadkosc w pierwszzm przpadku w drugim pewnie jakis problem z samym licznikiem:)
-
nie da rady jakos wymienic samego silniczka? albo jakos sie dostac zeby mu kapnac oleju, kumpel mowil ze gdzies tak zrobil i na jakis czas pomoglo bo sie poprostu przycieral, moze u mnie tez to jest. bo nie mam ochoty wydac 1,5tys na zegary, jutro jade po wahacze lemfordera to juz 1,5 pojdzie.
-
Witam!
Od kilku dni mam podobne problemy i objawy jak koledzy przede mna ... kontrolka ABS i kontrolka trakcji + zolty ( ! ) takze czasem brak enonomizera i predkosciomierza. Dzis moj mechanik podlaczyl sie pod komputer i niestety nie mogl sie polaczyc z ABS, probowal kilka razy i gniazda pod maska i pod kierownica i za kazdym razem nic. Ludzielem sie ze bedzie to tylko LT czujnik ABS do wymiany ale zostalem poinformowany ze wyglada to na 80 % sterownik ABS :(
Nie siedze zbytnio w temacie elektoniki w BMW, czy ktorys z kolegow moze mnie nakierowac jakie powinny byc moje nastepne kroki??
Dziekuje z gory!
Kuba
-
Witam mam to samo u siebie w 728iA/99r. wszystko się zgadza bo za wskazanie prędkościomierza i ekonomizera odpowiada lewy tylny czujnik ABS nie byłem jeszcze na kompie ale poradzono mi żebym na początek zamienił czujniki z tyłu z lewej na prawą stronę i odwrotnie i jeżeli po zamianie dalej będą te same objawy czyli kontrolki plus brak prędkość. i ekonomizera to będzie wina sterownika a jeżeli zapalą się kontr. a licznik będzie działał dobrze to będzie wina czujnika tego który po zamianie będzie teraz w prawym kole.Zadko się bowiem zdarza aby padły od razu dwa czujniki (tylne) . Spróbuj i daj znać !!! pozdro.....