-
Podepne sie do tematu żeby bałaganu nie robić, m30b35 z EML, iskra jest, pompa podaje odpowiednie ciśnienie na listwe i wtryski sie nie otwierają, auto kręci, nie zapala i świece suche.
Jak sie poda coś w dolot typu plak załapie, nie próbuje zapalać jej w taki sposób ale coś sie zaczyna dziać wtedy więc ewidentnie wtryski nie działają, wszystkie odcięcia wtrysków od lpg usunąłem z wiązki,
Podmieniłem kompa i bez zmian
Auto ogólnie działało na Pb i umarło tak nagle, na gazie działało ok ale tak jak napisałem żeby wykluczyć błędy elementów gazowych odpiąłem gaz z wiązki
-
Miesiąc temu miałem identyczny problem w moim M30B35. Chodził bez zarzutu, zgasiłem i już kaplica. Sygnał z kompa nie dochodził na wtryski. Ja zrobiłem tak że w listwie nad wtryskami przelutowałem wszystkie kabelki pod "kapturkami" bo były zaśniedziałe. Teraz odpala bez żadnego problemu. Ewentualnie jak ci sie nie chce wszystkich kabelków lutować na nowo (mi to zajęło ok.2-3h) to możesz jedynie przelutować plusy (czerwono białe- 9 kabelków pod kapturkiem), i masy: biało-brązowe i żółto-brązowe (po 4 kabelki pod kapturkiem).
-
Zobacz czy jest zasilanie na wtryskach i czy dostają masę. Ustal czego im brakuje i tego szukaj. Za podawanie masy odpowiada sterownik. Za plusa podczas kręcenia rozrusznikiem odpowiada przekaźnik i bezpiecznik załączany przez komp.
-
kolego w zadnym wypadku nie pruboj odpalac samochodu bo to moze doprowadzic do zatarcia silnika.....nalezalo by sprawdzic pompe olejowa....przerabialem to juz i umnie skonczylo sie to zatraciem silnika i wymiana silnika bo generalnie nie oplaca sie naprawiac...nalezalo by tez sprawdzic luz na panewkach ale najpierw zacznij od czujnikow a wyskakuje ci komenda o " wylaczeniu silnika" ??
-
Jak kręcisz rozrusznikiem to gaśnie Ci kontrolka ciśnienia oleju?
Jeśli gaśnie, to olej jest OK i nie ma obawy -- wtedy szukaj przyczyn w elektryce.
Jeśli nie -- zrób co mówi @hedanos