Myślę raczej, że Słowik potraktował temat żartobliwie... (bo inaczej trudno)Cytat:
Zamieszczone przez slawek1
Wersja do druku
Myślę raczej, że Słowik potraktował temat żartobliwie... (bo inaczej trudno)Cytat:
Zamieszczone przez slawek1
jeśli tak to :hah: :D
Prawdę powiedziawszy życzę powodzenia w szukaniu kutych elementów do silnika. Do tego zrobienie odprężania i kilka mniejszych pierdół typu założenie turbin :] Poza tym nie wydaje Ci się że ten silnik jest o kilka kilogramów za ciężki do takiego projektu? Rozumiem jeszcze zrobienie biturbo. Ale kręcenie do 10 czy 12 tyś obrotów jest niemal niemożliwe przy tej konstrukcji silnika.
Podobnie jak koledzy, ja też odnoszę wrażenie, że coś nam tu bajki piszesz. Przedsięwzięcie jakiego dawno w tym kraju nie było a Ty się pytasz chłopaków na forum jak to zrobić... 8/ No chyba że rzeczywiście kompletnie się na tym nie znasz a przy okazji masz w ch** kasy, bo samo zrobienie silnika (mam na myśli biturbo tak, żeby to jeździło w ramach seryjnej skrzyni, czyli w granicach 800Nm) w profesjonalnej firmie to koszt rzędu 40-50tyś zł. Zwiększenie mocy wiąże się w zasadzie z szukaniem nowej, najlepiej manualnej skrzyni
A bolid i tak nie będzie się prowadził, bo wstawienie takiej masy (silnik + skrzynia) i mocy obojętne na którą oś wiadomo co powoduje. To tak jak z tym E30 V12 co raz na czas pojawia sie na alledrogo. Co z tego że stosunek mocy do masy ma rewelacyjny, jak przednia oś jest tak dociążona że wogóle się tym jeździć nie da :]
W BMW Fota Gdynia stoi bolid F1 może lepiej podjedz zapytać czy nie chcą sprzedać :D
Podowiadywałem sie conieco miedzy innymi od was, za co dzieki. Z tą krytyką to panowie lekko przesadzają, ale cóż. Fakt przeróbka silnika to spory kłopot, nie o kase tu chodzi. Bo z tym no problem. narazie zabazuje na silniku fabrycznym , ale zastanawiam sie nad v8 z skrzynią reczną 6-biegową, rama już jest, do wiadomści kolegi który ma watplowości co do docisku osi przedniej, uklad napędowy bedzie zamontowany ZA PLECAMI KIEROWCY. Fotki wkrótce. A F1 ma silnik 2.4l V8 bez turbin i moc około 800KM, Wczesniej były V10 3.0l 1000KM
mam 4,4 w 6b i to jest to ;)
A ja tam bardzo duzo opcji tuningu v12 rozwazalem. I niedlugo sie za gnojka zabiore jak kasy bedzie. Przede wszystkim M70!
2. Mozna wzmocnic gnoja strokerem tak jak robia to panowie w US&A do 6l lub do 7 nawet. Proponuja szeroki wachlarz modyfikacji w ciezkiej do przelkniecia cenie. Ba nawet pakuja glowice od m3 e46 za skromne 70tys dolcow.
3. Ten motor ma strasznie skopany kanal wydechowy(ma taki garbik) powoduje to bardzo zly przeplyw spalin - co z tym zrobic wiadomo :D (ponoc bylo to dla srodowiska)
4. Ja zamontuje ITB i dopreze motor - niewiem czy tlokami czy planowaniem. Motor ma potecjal na turbo nawet bo ma wzmocnione tloki, odkuwany wal - wystarczy wywazyc.
5. Trzeba sie pozbyc tych gownianych elektronicznych przepustnic i tu znowu z pomoca przychodza panowie ze stolycy hamburgerow.
6. Ten airbox to tez jakis niefortunny bo sie grzeje od glowic.
7. Powstal w Anglii projekt m70 z dwiema glowicami od m52b25. Kanaly sie pokrywaja. Pozostaje problem zaworow no bo jedna glowice trzeba odwrocic.
8. 12tys obrotow - z niesmialoscia musze Cie wysmiac gdyz sa to obroty nieosiagalne dla tego motoru z racji konstrukcji. To, ze se wsadzisz nawet ultra lekki wal, korby i tloki nie pozwoli Ci krecic motoru, spojrz na konstrukcje glowicy. Pozatym nie ma sensu tworzyc bolida na bazie ciezkiego motoru z taka pojemnoscia. Na oko powiem, ze przy 12tys obr ten motor ze conajmniej T90 mialby ze 2500koni.
Jesli zrobilbys silnik N/A z wysokim CR to moze sie okazac, ze nie bedzie jezdzil na benzynie tylko na Vpowerze racing, benzynie lotniczej.
W razie pytan pomoge. Pamietaj podstawa to dobry remont tego motoru co tez nie jest tania impreza. Aha silnik ma cylindry pokryte ceramika.
Cytat:
Zamieszczone przez Camil
Narazie pozostane na bazie oryginału, prawdopodobnie początkowo V8, dopracuje nadwozie i dopiero powalcze ze silnikiem. pozdrawiam i będziemy w kontakcie
Aktualnie w F1 są pojemność 2400 cm3, układ cylindrów V8 o kącie rozwarcia 90 stopni oraz maksimum cztery zawory na cylinder (kręcone do 18 tyś.). Podsumowując wszystkie posty jest możliwe wyciśniecie z V12 12 tyś. obrotów a nawet dużo więcej. Kiedyś w F1 były silniki V12 (a nawet V16 bolid "BRM 1.5 V16C")i tam je kręcili bez problemu do 20 tyś. Tylko jest jedno małe ale, robili to za o wiele większe pieniądze, rzesze konstruktorów z pomiarami i o stałej kontroli telemetrii już nie wspomnę, to uważam, że w naszych domowych warunkach pomysł z bolidem E38 może nie wypalić jeżeli chodzi o sam silnika.Cytat:
Zamieszczone przez coboss
W przypadku m7x nie jest mozliwe krecenie do 12k nawet z "nie domowym" budzetem moim skromnym zdaniem.Cytat:
Zamieszczone przez tgracing