U mnie w czasie jazdy pracował równo nie trząsł się, dopiero gdy się zatrzymywałem np na skrzyżowaniu.
Wersja do druku
U mnie w czasie jazdy pracował równo nie trząsł się, dopiero gdy się zatrzymywałem np na skrzyżowaniu.
a odma nie może dawać podobnych objawów w początkowej fazie jej zurzycia? Wydaje mi sie ze przez niestprawną odmę też moze zasysać lewe powietrze do kolektora ssącego. Tak czy nie?
A gdy odma jest zepsuta to komp tego niewykryje?.moze ktorys ze specow sie wypowie! chetnie WYSLUCHAM KAZDEJ RADY :D.Cytat:
Zamieszczone przez Danek25
DODAM JESZCZE ZE TO SIE STALO GDY DALEM JEJ PO OBROTACH NA AUTOBANIE. ;(
odma to membrana, a więc część mechaniczna nie elektryczna dlatego komp nie pokaże jeśli coś jest z nią nie tak. Jak uż padnie do końca to przedostający się do kolektora olej zcieka do 4 i 8 cylindra i spala sie co powoduje kopcenie. To podstawowy objaw, lecz auto z uszkodzoną odmą ma też tendencje do nie równej pracy i chyba nie tylko z powody zarzucania świec olejem ale także z powodu braku szcelności i dostawania się do układu dolotu lewego powietrza. jeśli coś tu żle rozumuję proszę niech mnie ktoś poprawi.
Raczej odme moge wykluczyc,bo niebierze mi oleju ani niekopci.Ale i tak wielkie dzieki za zainteresowanie i odpowiedzi :papa:.Cytat:
hmm tyle że pisząco odmie miałem na myśli nie całkowicie zerwaną membranę, na tyle że oleju nie zasysa w takich ilościach by ubywał z silnika i by silnik kopcił. Ja u siebie też ostatnio odczuwam małe wibracje drgania jak silnik jest zimny. Jest to minimalne ale jest. profilaktycznie i tak sie przymierzam do wymiany odmy, tylko mi się schodzi bo jakoś nie po drodze mam do ASO. Jak będę w okolicy servisu to zajadę kupię i wymienie to napiszę co i jak po wymianie.
No ciezko mi cokolwiek powiedziec,juz sam niewiem w jakim kierunku mam isc!.Staralem sie wsluchac w jakiej to czesci samochodu slychac najglosniej.wydaje mi sie ze te odglosy dochodza gdzies z pod spodu auta,gdzes na wysokosci skrzyni biegow,jakby cos tam strasznie wibrowalo.z dodawaniem gazu coraz bardziej.Wsluchiwalem sie w silnik i wydaje mi sie ze chodzi jak zawsze.NA TO WYGLADA ZE WIZYTA U MECHANIKA JEST NIEUNIKNIONA!!pozdro.Cytat:
mechamik stwierdzil ze prawdopodobnie niechodzi na jednym garze.Moze mi ktos powiedziec czy moge na odpalonym motorze odlaczac kable od cewek,bo w ten sposob chcem pokolei sprawdzac kazdy cylinder,czy pali.
a jeszcze jedno,czy te cewki z fajkami mozna zamieniac,czy kazda jest dopasowana do kazdego cylindra????????????????????.
Podepnij do komputera (tylko nie takiego, który wyłącznie czyta błędy) to może da się to ustalić, np. Inpa (na żywo) pokazuje dużo parametrów z pracy silnika.
U mnie podobnie :) jak stwierdzil w niedziele Sylwek7 tez dudni troche z wydechu i nie chodzi jak nalezy, widze ze kilku z nas bedzie walczyc z tym problemem...