Myślę że na zimnym te 2sek to nie ma tragedii ale na ciepłym powinna gasnąć od razu.
Wersja do druku
Myślę że na zimnym te 2sek to nie ma tragedii ale na ciepłym powinna gasnąć od razu.
Jak pompa tylko pchnie olej to ma kontrolka gasnąć.
Na zimnym silniku można to jeszcze wybaczyć, choć te 2sek opóźnienia to jak dla mnie o ponad 1-1.5sek za długo. Ale na ciepłym jest niedopuszczalne dla zdrowego silnika by przeświecało dłużej.
Jak tylko silnik zaskoczy to "lampka" ma natychmiast zgasnąć.
Zgadza się,kontrolka powinna zgasnąć przy kręceniu rozrusznikiem ponieważ silnik jest tak skonstruowany żeby smarowanie było od pierwszego momentu. ;)
podepnę się gdzie tą puszkę kupić i jaka jest jej cena??
ASO lub jakaś używka dobra gdzie był mały przebieg...
Przede wszystkim trzeba dobry markowy filtr oleju a nie jakiś filtron. 2 silniki po przerwanych filtrach naprawiałem :/ Zgrozo ;(
Później należy wymienić zawór zwrotny. Rzadko, ale jednak się zawiesza a wiadomo - M30 nowe nie jest.
ok a jaka cena tej puszki na co sie przygotowac bo na zimnym silniku przed i po zmianie oleju to musze czekac ponad5 sekund zeby zgasła a cieplym to odrazu
Ja kupiłem z anglika za 45zl i problem znikł od razu.I tak jak napisał Sylwek,filtr oleju musi być jakiś dobry.Ja jeżdżę na filtrach mann-a ewentualnie kneht-a.Wydaje mi sie że to dobre filtry...
Myślę że też tu olej ma znacznie.Jak wlejesz jakiegoś paścia to nie ma co wymagać że będzie wszystko ok.
poprzednik lał lotosa mineralnego od 2006 na tym jezdzi i tym razem tez to wlalem:( u mnie pewnie bedzie cizko cos takiedo dorwac gdzies na szrocie a moze któryś z kolegów by miał dostęp do tej części to poprosił bym o pw chętnie kupie :)bo sądzę że ASO będzie bardzo drogie
Podpinam się pod temat - niedawno zaobserwowałem również i u siebie takowy objaw - kontrolka gaśnie po 4-5 sek na zimnym silniku, na ciepłym - od razu w chwili kręcenia rozrusznikiem. Oczywiście pierwsza myśl - zawór zwrotny, ale..kiedyś miałem przypadek w e12 m30- winą późnego zapalania się kontrolki była wypadnięta zaślepka laszy koników - olej zamiast odpowiednio smarować klawiaturę tryskał na łańcuch. Zaślepka była w wersji ,, wciskanej'' i po nagwintowaniu osadzona została śruba na kleju- problem znikł. Zanim zdecyduję się na zakup całej puchy (nowej-650 PLN z uszczelką ) oprócz sprawdzenia owych zaślepek i śrub dokręcających magistralkę olejową, planuję również zmierzyć ciśnienie oleju i tu pytanko -czy ktoś wie ile powinno wynosić takowe ( zimny silnik). Z góry dziękuję i pozdrawiam - o ewentualnych efektach poinformuję w wątku :)