-
dla mojego szefa w X6 E71 bodajże to było, to jak wymienił jedną oponę po uszkodzeniu na nie run flat, jakaś drobna różnica, to po kilkuset km mu rozwaliło skrzynkę przekładniową od napędu. Mi w E60 xdrive nic się nie stało po założeniu różnych rozmiarów opon na osie. Ważne aby średnice były dobrane wg zaleceń producenta. Gościu w ASO się mądrzył, że nie może być z jednej strony nowa a z drugiej zużyta, bo padnie. To już moim zdaniem bajka jest.
-
Własnie krążą legendy po czym rozleciały się skrzynki :) teraz biorąc sytuacje śmigasz 2 lata na oponach jedna ulega uszkodzeniu i co prawidłowo powinieneś wymienić komplet.
-
Chodzi, żeby zachować zdrowy rozsądek. 4-ry jednakowe opony to jest najłatwiejsze rozwiązanie, dające największe szanse na święty spokój, co nie znaczy, że inne konfiguracje są absolutnie nie do dopuszczenia. Przepisy regulują, że opony na jednej osi muszą być tego samego modelu. Jak będzie zbyt duża rozbieżność między lewą a prawą oponą, to i bez x-drive to jest to patologiczna sytuacja. Tak samo zbyt duża różnica w zużyciu przodu względem tyłu.
Jak auto będzie miało łyse opony z tyłu, a dobre z przodu i ktoś do tego lubi sobie dynamiczniej ruszyć, to niech się nie dziwi, że skrzynka siadła, jak większość momentu szło na przód, bo tył nie był w stanie go przenieść na asfalt.
-
Wszystko zależy od stopnia zużycia, producent dopuszcza pewne różnice a wszystko powyżej grozi uszkodzeniem. Teraz niech ktoś mądry doszuka się jakie są dopuszczalne różnice między osiami oraz stronami danej marki i wszystko w temacie.
-
Jak masz jedna uszkodzona i w miarę bieżnik np 5 mm i kupią nowa o tym samym bieżniku co ma 7 nic się nie stanie
-
Temat wraca widzę :) Ja podtrzymuje że muszą być 4 jednakowe opony czyli ten sam bieżnik w wyglądzie i rozmiarze i głębokości. Co do gwiazdki dyskusja była i nie ma co powtarzać. Wielu mądrowało i mówiło, że opony nie mają znaczenia a dzięki nim kase robią Ci co produkują lub regenerują skrzynki xdrive :) Myślę, że nie ma co dziadować na ogumieniu. Pamiętajcie że to juz też nie chodzi o dbanie o układ napędowy ale o to że 4 jednakowe opony to ZAWSZE lepsza przyczepność.
EDIT: Jednakowe to też dozwolone przez producenta różne szerokości tył i przód bo źle sie wyraziłem.
-
21 cali do 750ix G11 LCI. Różna szerokość kół przód/tył:
https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/d...L/sA/r2019/m10
21 cali do 740dx F01. Różna szerokość kół przód/tył:
https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/d...L/sA/r2010/m10
To na pewno spisek producenta, żeby xDrive szybciej padał.
-
Panowie szerokość kół nie ma znaczenia wzór bieżnika itp. byle by średnica była jednakowa, sam mam mieszane 285/35/21" 325/30/21 mimo różnych szerokości średnica zewnętrzna jest taka sama i to jest najważniejsze. Pytanie tylko jaką różnice akceptuje producent.
-
dokładnie szerokość nie ma nic do tego,tylko średnica koła/opony.Ja mam fabrycznie 245 i 275 tył.
-
Wyjechałem z salonu 245 przód 275 tył. Ale gdy złapałem kapcia I musiałem kupić na przód nowe opony, to w serwisie mówili, że ważne jest grubość bieżnika przód i tył. Różnica nie mogła być większa niż 3 mm.
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka