Mam fotkę ale coś nie wychodzi mi dołączenie zdjęcia. Nie wiem co robię źle ale pojawia się czerwone kółko z wykrzyknikiem i koniec.
Moim zdaniem naklejka jest oryginalna.
Wersja do druku
Mam fotkę ale coś nie wychodzi mi dołączenie zdjęcia. Nie wiem co robię źle ale pojawia się czerwone kółko z wykrzyknikiem i koniec.
Moim zdaniem naklejka jest oryginalna.
U mnie jest 700 +/- 10. 2006r polift. Jak miałem mało czynnika to też miałem problem z temperaturą z lewej strony mimo że klima nie syczała z małej ilości czynnika. Odciągnięte zostało 300g, pózniej weszło 700g i po miesiącu zaczęła wyc sprężarka i się rozleciała....
Pracuje w chłodnictwie natomiast nie robiłem klimatyzacji samochodowych nigdy. Zasada działania jest wszędzie taka sama. Podałeś ciśnienie na którym pracuje układ ale nie wiemy czy to jest tłoczenie czy ssanie. Jeżeli tłoczenie to wynik dobry więc czynnika nie powinno być mało. Jeśli ssanie to na tloczeniu powinno być znacznie wyższe ciśnienie co wskazywaloby na brudny skraplacz (czyli chłodnica).
Na początek ściśnij czymś wąż doprowadzajacy płyn chłodniczy do elektrozaworow nagrzewnicy, jeśli nic się nie zmieni to masz jedna rzecz wyeliminowaną. Następnie możesz kupić środek do czyszczenia chłodnic i ją umyć pamiętając żeby lać na nią wodę od strony komory silnika. Ten zabieg może tylko pomóc pod warunkiem że nie będziesz lać kercherem. Po tym wszystkim jeżeli nic się nie zmieni należałoby zrobić odzysk czynnika i zrobić próbę szczelności azotem. Jeżeli próba wzorowa wyjdzie pomyślnie tzn. układ będzie szczelny to należy należy napełnić układ 700g czynnika i obserwować jeżeli chłodzenie będzie słabe to można dopuścić 20g i znów sprawdzić działanie, jeśli po jakiejś godzinie nie będzie efektów można znów dopuścić 20g i obserwować ale nie przekroczyć 810g łącznie. Tak będzie bezpiecznie choć wiem, że uciążliwe. Przy dopelnianiu trzeba kontrolować ciśnienie w układzie.
A może masz po prostu trochę za mało czynnika White i przy tych upałach twój układ się nie wyrabia, ale to tylko gdybanie
U mnie przdedlift i widzę że według nalepki jest ta sama ilość czynnika. Szkoda że tak niepokojące jest zakończenie tej przygody. Oby u mnie było inaczej. :mmph:
@toomas
Dziękuję za szczegółową i w moim przypadku przydatną instrukcję postępowania. Jak najbardziej z niej skorzystam.
Na środę jestem już umówiony z fachowcem od klimatyzacji samochodowych (wszędzie kolejki ogromne) a do tego czasu zastosuje się do udzielonej porady - będę wiedział "na czym stoję".
P.S. Fachowiec do którego jadę w środę powiedział częściowo to samo - napełni 700 według nalepki a potem będzie robił pomiary i ewentualnie powoli dodawał czynnika.
Co to jest czynnik White?
No i o to chodzi żeby ktoś kumaty i sprytny zajął się Twoją klimą .
Mieć sprzęt a mieć wiedzę ,pojęcie i sprzęt to dwie sprzeczne rzeczy . :)
Czekamy na pomyślne zakończenie sprawy.
Ten do którego jestem umówiony jest polecony przez kolegę, robi tylko i wyłącznie klimatyzacje i ponoć bardzo kumaty bo uruchomił klimę w starym amerykaninie gdzie nikt nie dawał rady.
Pożyjemy - zobaczymy. :RpS_biggrin:
Bedzie dobrze. Daj znać jak już będziesz szczęśliwym właścicielem 7er :welcoming:
Już jestem szczęśliwym właścicielem od 2015 roku. Teraz co najwyżej będę bardziej szczęśliwy że moi pasażerowie są zadowoleni bo ja nie lubię klimy - jako alergik potrafię później chorować.
No to bajka. :)
Życzę powodzenia. Myślę, że nie będzie to żadna poważna usterka. Nasze 7 to bardzo przyjemne samochody do jazdy ale najbardziej wkurzaja właśnie tego typu problemy których czasami nie da się rozwiązać w ciągu jednego popołudnia. Sam jutro będę kombinowal u siebie z błędami i szukaniem dziury w całym bo teraz jechałem 20km z prędkością około 50km/h bo check engine się pojawił