Problem w tym ze ten dźwięk wydobywa sie ewidentnie z dolu silnika, w okolicach kola, wiec chyba nie bedzie to zwiazane z paskami? Ale mimo wszystko spróbuje, dziekuje za sugestię
Wersja do druku
Problem w tym ze ten dźwięk wydobywa sie ewidentnie z dolu silnika, w okolicach kola, wiec chyba nie bedzie to zwiazane z paskami? Ale mimo wszystko spróbuje, dziekuje za sugestię
Dziś zdejmowane byly paski, niestety nic to nie zmieniło wiec musze szukać dalej przyczyny, najgorsze jest to ze obawiam sie troche korzystac z auta a niestety muszę jeździć codziennie
Sprawdzałem dzisiaj u mnie w 4.4 i nie ma różnicy czy P czy D.
Co do samego dźwięku to ja tak jeżdżę ponad 1.5 roku i nic się je dzieje.
Ja u siebie obstawiam rozrząd bo się to stało po zmianie oleju jak kupiłem auto.
Tak to słychać u mnie jak tylko obroty wzrosną powyżej 500 to dźwięk ustaje
https://youtu.be/C1sW51U-nFs
Niby podobnie JoGi ale u mnie chyba troszke inny jest ten dźwięk, i nie jest tak rytmiczny jak u Ciebie, tzn u mnie nie słychać go równo w rytm obrotów a tak chyba jest u Ciebie?
Tak jest rytmiczny tylko jak pisałem wcześniej nie przyspiesza ze wzrostem obrotów tylko znika
No właśnie a u mnie występuje on nieregularnie, ale dokladnie tak jak i u Ciebie ustepuje wraz ze wzrostem obrotów, ok 1000obr juz jest calkowita cisza. Nie wiem juz sam do czego to przykleić i gdzie szukać przyczyny. U Ciebie to faktycznie brzmi jak rozrząd, u Ciebie ten halas nie jest glosniejszy zaraz po odpaleniu zimnego silnika i po chwili jest juz trochę ciszej ?
Na zimnym silniku praktycznie tego nie słychać w ogóle
To nie wiem czy to będzie rozrząd, u mnie jak byl slaby to zaraz po odpaleniu byl sporo glosniejszy ten dźwięk, jak juz olej poszedl w napinacz to po chwili bylo juz troszke ciszej
Może być rozrząd, może być panewka, może jeszcze coś innego.
Jak nie chcecie rozbierać, to kupcie jakiś dodatek do paliwa typu motor doctor i wlejcie go do silnika. Ja ustąpi, to raczej napinacz rozrządu nie daje rady i grzechocze. Później oczywiście najlepiej zastosować najpierw płukankę, później olej wymienić, ale to zrobicie przy okazji naprawy.
Z łańcuchem rozrządu powinien Wam występować też efekt ":zadzwonienia" jak gasicie auto. Wszystko staje, więc będzie go słychać. Tyle, że rozrząd jest z przodu, a pisaliście, że dzwonienie pochodzi z tył silnika.
Jak Wasze koła pasowe? Trzeba je zdemontować i sprawdzić, bo pękają często od tylnej strony.