-
Dzisiaj byłem na oględzinach jednej "perełki" z olx. Mam pytanie, na które odpowiedzi nie znalazłem. Czy normą w modelach e65 były oznaki korozji na wysokości klamek od wewnętrznej strony drzwi, po długości ok 25cm tego elastycznego łączenia (po drugiej stronie jak na załączonym obrazku). Rdza występowała w tym samym miejscu na każdych drzwiach, auto z roku 2003, lakier raczej oryginał mierzony miernikiem wszędzie ok 160-190. Rdzy w innych miejscach nie zauważyłem.
Drugie pytanie czy na postoju wrzucając D lub R bardzo minimalne szarpnięcie jest akceptowalne? Przy przyspieszaniu (delikatnym jak i gwałtownym) lub zwalnianiu (również delikatnym jak i gwałtownym) żadnych nawet najdrobniejszych szarpnięć nie zauważyłem. Nie miałem wcześniej kontaktu z automatami w BMW więc wybaczcie jeśli pytanie jest zbyt laikowe.
http://p3ds.pro-linuxpl.com/bmw/drzwi_e65.jpg
-
Podobno aluminium nie rdzewieje ;) Szarpnięcia o których piszesz są najprawdopodobniej spowodowane zużytym łącznikiem elastycznym wału. Nic wielkiego, normalna eksploatacja. Co do grubości 160-190 to o jakieś 50 za grubo, ale mierząc swoje poprzednie auto dobrym miernikiem wychodziło tak jak powinno 100-120, a potem przyjechał kupiec i mu wszędzie wychodziło +50.
-
Odnośnie pomiaru lakieru to na moim BMW też wychodzi tym miernikiem ok 160-190 a jestem pewny w 100%, że te elementy nie były malowane, natomiast elementy powtórnie u mnie malowane mają ok 250-300. Wnioskuję w takim razie, że pewnie miernik miernikowi nierówny.
-
Rdza może tam występować od tego że jak otwierasz drzwi to możesz czasami o mur ładnie zarysować je w tym miejscu.
Mam załatwione tak jedne drzwi, ale rdzy jeszcze nie ma.
damned1 a drzwi w E65 są ze stali, nie z amelinium. Jak chodziłem z magnesem i przykładałem to przyciągały.
Ja swoje mierzyłem kalibrowanym miernikiem wychodziło koło 160-ori lakier.
Błotnik 180-malowany.
Rzeczoznawca który ostatnio mierzył auto miał takie same wyniki, tutaj nie chodzi że jak masz przedział od 100-130 to powyżej już malowane, tylko o to czy coś odbiega od reszty. U mnie błotnik lakierowany odbiega o 20 od reszty auta. Chyba że mamy całe auto malowane to inna sprawa.
Szarpnięcia to głównie ta guma na wale jak jak już damned1 wspomniał, ale przy okazji wymiany nie zapomnij i poduszkach skrzyni. Szarpnięcia stuknięcia mogą pochodzić od tulei dyfra lub całego wózka.
-
Odnośnie tej rdzy to występowała ona od wewnętrznej strony drzwi tam gdzie jest to gumowe coś co łączy blachy, czyli dokładnie po drugiej stronie tego co widać na zdjęciu. Rdzy nie było od strony zewnętrznej, nie było też żadnych obić na krawędziach, czy jakichkolwiek śladów po nich itp.
-
W moim wielorybie nie ma najmniejszego milimetrowego fragmentu z rdzą a pomiar całego auta równo wskazuje 120 mikronów.
-
Cześć jakieś zdjęcia coś masz|?
-
Zdjęć tego konkretnego przypadku nie mam, ale wyglądało to bardzo podobnie do tego co poniżej tylko dużo mocniej, no i na bocznej krawędzi drzwi a nie na dole.
http://p3ds.pro-linuxpl.com/bmw/drzwi_e65-2.jpg
-
U mnie w ex bylo coś takiego na jednych drzwiach.Lakier orginalny był.Ale pod tymi bomblami nie bylo rdzy.Tak jak by lakier sobie wstał.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
-
Kolejne pytania odnośnie innej E65 , 2001 rok.
1. Czy kierownica trójramienna była w opcji czy mogła być w standardzie? Auto ma kierownicę trójramienną a wg VIN-u nic nie jest wspomniane o takiej kierownicy, o ile dobrze wyszukałem to powinna być oznaczona nr S255A?
2. Chromowane listwy wokół szyb, były w standardzie czy czarne w standardzie? Są czarne a wg VIN-u też nic nie jest wspomniane.