Tzn. co takiego masz na myśli mówiąc wszystko ? Jak moja skrzynia wytrzymała to Twoja na pewno to zniesie :-)
Wersja do druku
taaa, cudowne rozmnozenie :)
ludzie kombinuja, mody robia zeby na paliwie 98 wycisnac pare koni
a kolega zlalozyl sobbie nowe popychacze i az 20 koni przybylo
no cud panie normalnie :)
i po co robili m73, zwiekszali pojemnosc dla tych 20 koni, jak wystarczylo popychacze dac nowe :)
badzcie powazni :)
Akurat troll w temacie V12 jest bardzo poważną osobą i akurat wierzę w te 320km. U mnie w Phaetonie 3.0 TDi, zaczynały się problemy z wtryskiwaczami, nie było jeszcze tragedii, ale czasem auto zakopciło. Najpierw wymieniłem 2 najgorsze, potem zdecydowałem się na wymianę wszystkich. Po tym zabiegu auto poprostu lata, wcześniej też nie narzekałem na brak mocy
nie napisałem tego, żeby wzbudzić sensację, tylko uzmysłowić, że BMW jednak zaniża nieco podawaną moc.
Franco wyluzuj trochę, masz zrobione M73, shamujesz i też Ci wyjdzie więcej.
nie wydaje mnie sie :)
to co podaje bmw w technikaliach, w broszurach technicznych jest maxem!
wystarczy sobie polookac na wyniki z hamowni seryjnych 750tek czy czegokolwiek na v12 zeby sie zorientowac ze nie ma szans, na wyniki wieksze od seryjnych
a nawet wiecej, ciezko jest zlibzyc sie do seryjnych wartosci po wielu latach
wystarczy poszperac po fotkach z dyno na necie
przykladowo w m73 nie ma szans, powtarzam, NIE MA SZANS NA zwiekszenie mocy czipami! ten motor jest totalnie wymaksowany, nic nie da sie poprawic
wiec max co mozna miec to te 325hp przy idealnej kondycji silnika
w starym m70 mozna bylo cos poprawic, pod warunkiem uzywania czipa i paliwa 98, ale tez nie jest wcale to rozowo
tutaj jest dokladne info ze nic sie nie da zrobic
https://www.bimmerforums.com/forum/s...4#post24722134
takze jesli kolega mial z m70 325 koni, to reke dam sobie uciac
ze albo, blad pomiaru, albo nie mial katow i zmodyfikowany wydech, albo paliwo 98 + chip
albo silnik m73 w idealnej kondycji :)
dam tu przyklad
https://www.youtube.com/watch?v=iLuTJJWaCOo
ten gosc z linka w 750 e38, 306 na hamowni mu wyszlo, po modach 321 :)
po modacch, czyli wywalnie praktycznie wydechu, sportowe filtry
odzyskal, prawie, PRAWIE seryjna moc :)
nie zdziwlbym sie gdybym tez mial max z 308koni, nawet bym sie cieszyl :)
325 to bmw podaje dla IDEALNYCH warunkow pomiarowych i idealnego silnika
Dzięki za odpowiedzi, ale wydaje mi się, że odchodzimy od głównego tematu , czyli gdzie się podziało moje 60 Nm :-) ? Więc co polecacie w pierwszej kolejności, żeby "odświeżyć" silnik?
Wymienic swiece kable i kopulki z palcem
zacząłbym od sprawdzenia kompresji, jak to w ogóle wygląda
ale układ zapłonowy I paliwowy to oczywistość w tak starym aucie, chyba, że ktoś już to zrobił
do tego rozebranie I czyszczenie przepustnic, kontrola czy trzymają regulatory ciśnienia paliwa nominalne 3 bary (wątpię)
jak po tym nie wróci pod nominał, daj znać będziemy się zastanawiać dalej
jaka jest historia auta I jego stan, w wątku powitalnym nawet zdjęć nie ma...
Świece, kopułki i palec wymienione, historii auta nie znam, kupiłem od sąsiada po taniości... auto sprowadzone z Niemiec 2 lata temu, w Niemczech 2 właścicieli z tego co wiem to auto po lekkim wypadku :-) długo stało (kilka lat) przykryte plandeką gdzieś na jakimś parkingu. Czy auto po wypadku mogę się tylko domyślać na podstawie nie fabrycznego malowania maski (tzn kolor ten sam tylko widać, że malowana gdzieś w szopie razem z kurzem z tej szopy :-) ), natomiast podłużnice nie są pogięte nigdzie, chłodnice nie ciekną, trzymają płyn, żadnych ognisk korozji nie zauważyłem, szyby są oryginalne... próbowałem wrzucić fotki, ale opcja 'insert image' u mnie przynajmnie nie działa.
Link do fotek -->> https://imgur.com/a/H1UJg
Ogólnie wnętrze jest teraz o wiele lepsze, bo oddałem do czyszczenia i konserwacji, wiec teraz jest duzo lepiej :-)
ładne auto ! pozdrawiam sąsiad :)