.....to tak ze zdjęciem to gorzej......ale nie mam w gnieździe pina 7 czy powinien być ? I jeszcze jedno ja mam pompkę jedna z dwoma grubymi wyjsciami na gorne spryskiwacze i dolne
Wersja do druku
.....to tak ze zdjęciem to gorzej......ale nie mam w gnieździe pina 7 czy powinien być ? I jeszcze jedno ja mam pompkę jedna z dwoma grubymi wyjsciami na gorne spryskiwacze i dolne
Masz zestaw z młodszego dawcy.
Już wtedy kombinowali jak zmniejszyć koszty :)
Pin7 to sygnał diagnostyczny przekaźnika i jego brakiem niespecjalnie bym się przejmował.
Ok, w takim razie pierwszym krokiem będzie sprawdzenie na którym pinie masz stałe 12V.
Wtedy będziemy wiedzieć jaki przekaźnik powinieneś mieć.
Sprawdź miernikiem/żarówką czy zasilanie masz na pinie2 czy pinie4.
btw, w poprzednim poście poprawiłem opis pinów na zdjęciu. Wcześniej był błędny.
tak jak kolega yaz napisał masz zestaw z młodszego dawcy.U ciebie powinien być zestaw z dwiema pompkami niezależnymi tj jedna lampy druga halogeny, w skrzynce bezpieczników tej koło podszybia też są inne przekażniki aniżeli w wersjach poliftowych , ps. manetkę od tempomatu masz z polifta dlatego masz blisko wycieraczek:) pzdr
Ok dziękuję za takie zaangażowanie. Zaraz sprawdzę zrobię zdjęcie i powiem bo teraz wydaje mi się ze nie mam uziemienia. A zbiornik może powinien byc na de pompki bo mi jedna kostka zbywa biała,to domyślam się ze jak znajdziemy plus minus to trzeba będzie je ze sobą połączyć.
Co do manetki to wielkie dzięki. Mam juz je ze cztery i za każdy razem to samo blisko wycieraczek. Jak w takim razie namierzyc właściwą?
Ale ważniejsze te spryskiwacze......
Juz sprawdziłem więc tak:
pin 1,3,9 brak w gnieździe przekaźnika
stały plus mam na pinie 2
plus po zapłonie pojawia się na pinie 8
bez przekaźnika spryskiwacze szyby działają
Jesteś pewny, że brakuje pinu9, a nie pinu7?
Wcześniej pisałeś, że nie masz pinu7.
Najlepiej jeżeli wkleisz zdjęcie twojego gniazda przekaźnika.
Natomiast manetkę tempomatu sugeruję delikatnie podgiąć i będziesz miał spokój.
na 100% nie mam pinu 1,3,9 . Wcześniej pisałem 7 bo Ty podałeś odwrotnie. .
Na pewno brakuje mi pinu 9 Nie mogę dodać zdjęcia nie wchodzi.mam przed oczami telefon ze zdjęciem 100% pin 9
Co do manetki pękają - dwie pękły
Ok,
czyli reasumując.
Niebieski przekaźnik jest właściwym.
Przewody od luźnej kostki powinieneś zmostkować z przewodami od kostki, którą wpiąłeś w pompkę.
Musisz w takim razie dorzucić uziemienie na pin9 przekaźnika.
Podepnij na krótko jakiś przewód do uziemienia i daj znać czy spryski lamp ruszyły.
....czyli wtyke luźna połączyć z tą do pompki i dać masę na pin 9? A jak dojść na którym pojawi się plus czy minus abt spięcia nie zrobić.
Zaraz zobaczę jakie mam kolory.....
Na chwilę obecną zostaw mostkowanie przewodów wtyczek pompek (masa ma brązowy kolor przewodu).
Podaj masę na pin9 i zobacz czy układ ruszy.
Manetkę tempomatu trzeba z uczuciem giąć ;) można delikatnie podgrzać ale niezbyt mocno i wtedy nie pęknie.
Przerabiałem temat.
Więc tak, dając masę na pin 9 załącza mi się sprężarka klimy
Uruchomiony silnik światła włączone manetka spryskiwaczy ale pompki nie słychać dodam że na krótko działa.