Ja używam tak samo jak Jaro5 i wtedy steptronik bardzo się przydaje :)
Wersja do druku
Ja używam tak samo jak Jaro5 i wtedy steptronik bardzo się przydaje :)
Również stosuję to na długich trasach czy autostradach. Wolę jak samochód przyspiesza na biegu na którym jest a nie trochę mocniej gazu a on już o bieg albo dwa w dół.
A ja nie używam tego wcale. Używam co najwyżej opcji "SPORT" ale też rzadko a nawet bardzo rzadko.
Lubię po prostu nie musieć wykonywać dodatkowych czynności. Taki już leń ze mnie :biggrin1:
Dla mnie opcja sport w tym aucie to nieporozumienie.. Fajnie ze od razu redukuje 1 bieg w dol ale po cholere ciagnie na maksymalne obroty?
Kiedys mierzylem przyspieszenie w trybie zwyklym i w trybie sport.. Tryb sport byl o ponad 1s gorszy do 100km/h.. Wiec nie rozumiem po co krecic silnik na takie obroty nie majac z tego zyskow? Moim zdaniem tryb "sport" powinien byc tak zaprojektowany aby wykorzystac w 100% moment i moc silnika dla uzyskania lepszego przyspieszenia.. Chyba ze z moim autem jest cos nie tak i zle rozumuje..?
Dlatego te przyciski pozwalają zmieniać w miarę biegi tak jak kierownik chce a nie jak elektronika, która nawet w trybie sport potrafi pomieszać :D
U mnie opóźnienie jest też, ale idzie to wkalkulować w czasie jazdy i da się z tym na serio fajnie jechać - początki są trudne z tymi przyciskami - śmiać mi się chce bo na początku mi się mocno te przyciski myliły...
Nie wiem. U mnie ten silnik poprostu pięknie pracuje na sport. Auto jest żwawe wręcz narowiste. Ciągnie do końca.
Obroty tak wysokie bo to auto uzyskuje pełną moc dopiero przy 6100 obrotów
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
Zeby wykorzystać najlepiej moc silnika to nie znaczy ze trzeba go krecic ma maks obroty.. Zauwaz ze największy moment ma przy 3600obr wiec zmiana biegu powinna nastąpić tak zeby następny bieg ciągnął właśnie od tych 3600obr.
Ja swego czasu szukałem opcji w NCS aby ustawić sport jako główne ustawienie. To znaczy po zapięciu D aby był tryb Sport
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka