Przepaść ??Kwestja co oczekuje od auta.740IA jedzie całkiem przyzwoicie,wiadomo ,ze na starcie odbiega od 540i ale w trasie nie zobaczy wielkiej różnicy.
Przepaść ??Kwestja co oczekuje od auta.740IA jedzie całkiem przyzwoicie,wiadomo ,ze na starcie odbiega od 540i ale w trasie nie zobaczy wielkiej różnicy.
Dzięki ponownie :)
Oczekiwania... sprawne wyprzedzanie na trasie i szybka jazda na ekspresówkach i autostadach. Pewnie, że bycie pierwszym spod świateł jest przyjemne, ale priorytet to nie jest, wystarczy, że będę "na pudle" :)
Wszystko wskazuje na to, że za kilka dni zostanę 7er driver :D
Nie zobaczy wielkiej różnicy ta jasne..... 740 oczywiście wolne nie jest ale z b40 i 5hp30 do b44 i 6 gang nie ma żadnego polotu
no tak 540 to szybki wóz... zwłaszcza bez kagańca przy 250 :D
7er kupiona :) Pierwsze spostrzeżenie, to że prędkość bardziej trzeba kontrolować, bo ją mniej czuć niż w 540
Gdyby ktoś mieł podobny dylemat: to są dwa zupełnie różne samochody. W 540 manual wystarczy wcześniej przygotować bieg, ruszyć palcem w bucie i jest natychmiastowa reakcja, jest rewelacyjnie. Automat 740 niestety nawet w trybie S potrafi przerzucić dopiero w momencie wyprzedzania (zależy od prędkości/obrotów), potem oczywiście ładnie ciągnie.
Pod górki, na autostradach od 160+ manual także jest żywszy. To odczucia subiektywne- nie mierzyłem. Różnice nie wynikają z masy, bo moja 5 waży 1900kg- ważyłem. No i w 5. jest ciszej!
Co nie znaczy, że 740 jest powolne. Jest wygodniejsze, w moim odczuciu lepiej sie prowadzi.
A tryb S to chyba Stadt (miasto) nie Sport ;) - całkiem zwinnie po stolicy można w tym trybie jeździć ;)
Podsumowanie: mimo, iż to po jeździe 540 robią się zajady od banana na gębie, to 740 zostaje ze mną :)
Ciszej w e39? Silnik czy szumy powietrza?
Sam byłem zaskoczony. Obie na podwójnych szybach. W e39 słychać tylko wydech przy dociśnięciu (z jakimś końcowym eberspracherem kupiłem) i tak został, silnika właściwie nie słychać. W e38 trochę skrzynię i dość głośny gulgot silnika przy przyspieszaniu.
Co do szumów powietrza- w e39 mam relingi i od 120 szumi, w e38... też. Jeśli to nie zimówki ;) Chociaż zastanawiam się, czy szum powietrza może być spowodowany obniżeniem przodu względem tyłu i innym kątem natarcia niż fabryka przewidziała?
A może jakąś antena dołożona ?? Tez potrafią wydawać dziwne dźwieki.