Robiłem. Pomógł i się poprawiło tak, że skrzyni nie było prawie wogóle czuć. Ale następnego dnia po odpaleniu wszystko wróciło tak jak przed trikiem.
Wersja do druku
Robiłem. Pomógł i się poprawiło tak, że skrzyni nie było prawie wogóle czuć. Ale następnego dnia po odpaleniu wszystko wróciło tak jak przed trikiem.
To by trzeba soft na najnowszy wgrać i jazdę adaptacyjną zrobić.
Kiedy olej był zmieniany i czy w ogóle był.?? Ile km ma przelotu. ???
Niecwiem czy olej był zmieniany. Przebiegu ma 250tys.
Liczysz się z tym,że jak nie był nigdy zmieniany a teraz skrzynia dostanie nowy to może ją ładnie wypłukać i będzie game over. Kłopoty praktycznie murowane.
Próbowałbym najpierw soft zmienić i adaptację zrobić.
No właśnie,"zaryzykować" . Jezdziłem 6hp26 co miały prawie po 400 tys km na ori oleju i nie wykazywały jakiś oznak negatywnych. Wszystko zależy jak były używane,z jakimi prędkościami latało autko itd. Jak ktoś jest kilerem dla auta to i w 50 tys km skrzynię załatwi.
Wymiana oleju może rozwalić skrzynie? To po co go wymieniać?. Lepiej jezdzić i poczekać aż się sama rozsypie i wtedy naprawić. Troche mi sie nie chce w to wierzyć.
Miro, gdzie w okolicy Łodzi/Warszawy ktoś może mi wgrać nowego softa z adaptacją? Zrobią to na miejscu czy trzeba samochód zostawić? Koszt tego zabiegu mnie nie zabije? Jak to jest z tym olejem wkońcu, mogę dolać?
Ja u siebie wymieniłem przy przebiegu 234.000km (wymiana statyczna tylko 6l weszło z powrotem). Olej był mega czarny, więc jak mniemam, nikt go wcześniej nie wymienił. Po wymianie znacznie lepiej skrzynia zaczęła chodzić. Stan km na dziś jest 245.000km.
Jak chcesz koniecznie sprawdzić, czy uzupełnienie oleju coś da, to dolej. Jak dobrze ttrol zauważył, że np. jak ja wymieniłem statycznie i zleciało 6l, a w skrzyni jest chyba dokładnie 9,4l , to siłą rzeczy wymieszałem. U mnie olej był czarny, nie wymieniany od nowości.
Niebawem masz plan wymienić kompletny olej, to wiele złego się nie stanie. Oby tylko Ci mechanik dobrze dolał - patrz procedura na stronie ZF (jest też w języku PL), bo później on coś skopci, a na nas będziesz psy wieszał :).
Adaptację zrobisz sobie sam. Zorganizuj sobie ISTĘ, czy też DIS i bez problemu znajdziesz w necie jak się to robi.