-
Nie mam nowych śrub :-( nawet o tym nie pomyślałem. muszę skręcać na starych.
-
No i pokrywa wymieniona. Niestety na starych śrubach, ale te wyglądały dobrze. Oczyszczone gwinty zarówno na śrubach jak i w bloku. Operacja zajęła mnie i koledze cały dzień, ale teraz już chyba będzie dobrze. Chłodnica zalana Prestonem, ponieważ ma bardzo wysoką temperaturę wrzenia (ok 130 st). Teraz pozostaje tylko trzymać kciuki, żeby było dobrze. Domyślam się też, dlaczego poprzednia naprawa skończyła się katastrofą. Po pierwsze użyłem "szarego" silikonu, a ten jest zwyczajnie zbyt miękki, powinienem użyć czarnego o odpowiednich parametrach. Po drugie powinienem nałożyć go idealnie równo i poczekać aż stwardnieje, a nie montować na mokro. Niestety ułożenie silikonu z równą wysokością na całej powierzchni pokrywy jest praktycznie niemożliwe, więc lepiej jednak kupić nową pokrywę. Koszt pokrywy 300 zł.
-
Witam. Mam wyciek płynu chłodniczego dokładnie w tym miejscu oznaczonym na czerwono. Co muszę w takim razie wymienić ?
Czy to osławiona rurka, czy płaszcz wodny a może wystarczy jakieś same uszczelki ? https://1drv.ms/i/s!AgbUBFGQ37_QhB5F3tM8vdCle0QU
-
Jeśli to pokrywa płaszcza wodnego, to będziesz miał mokro tylko wokół niego, no i oczywiście po rozgrzaniu silnika spróbuj nasłuchiwać w tym miejscu. Ja w ten sposób dokładnie określiłem miejsce wycieku. Za pomocą rurki naciskałem na pokrywę tego płaszcza (to taka plastikowa pokrywka przykręcona śrubami) i gdy syk milknął mogłem dokładnie ustalić, skąd był wyciek.