i po prostu zgosili sie o doplate do ich minimalnej stawki?
duzo tej doplaty bylo?
czyli nie ma strachu, mozna kupic tanio?
Wersja do druku
Codziennie przynajmniej w moim urzędzie celnym clą auta ze stanów, nowe fury z UE. Nie sądzę, żeby wrażenie na nich zrobiło min. 16 letnie BMW. Wypchną to tylko, żeby nie mieć roboty. Chyba, że ktoś 200 euro wpisze na umowie to się pewnie zainteresują.
Z jednej strony jest narzekanie, że w Polsce nie ma dobrych aut, że tu nie warto szukać a z 2 żal wydać tego tysiaka na to "lepsze" auto z zagranicy :doh:
Nie jest żal, przynajmniej dla mnie, ale dobrze wiedzieć ile mniej więcej wpisać na umowie, aby przeszło to gładko w UC i nie oddawać im za nadto pieniędzy. No chyba, że ktoś za E38 płaci akcyzę od kwoty 8 tys euro i wspiera w ten sposób nasze biedne państwo. :laugh:
No możliwe,ze jest tak jak mówisz.
Ja mam doświadczenie ze swojego województwa,ale na szczęscie mam to juz za sobą.
Ktoś sobie wpisze w ogłoszeniu za e32 100.000 złotych,pinda w okienku sobie otworzy takie ogłoszenie i co?
Mam płacić za jej głupotę i debilizm?
Z tego co wiem to albo eurotax albo coś podobnego (zapomniałem teraz nazwy), wyciąga książeczke i do ok 30% ma widełki - mowa celniku. Jak się zmieścisz to ok. Teraz od czasu jak się robi to przez internet to juz nie wiem jak to wygląda. Pare miesięcy temu osobiście składałem akcu w celnym w Chorzowie i nikt niczego nie korygował, przyjeli i tyle. Kwota była wysoka na auto popularne i może akurat celnik zerknął, nie podpadło mu i olał.
Ja się dowiedziałem to od ludzi,którzy zajmują się zawodowo załatwianiem tych wszystkich formalności.
Bylem ze swoją znajomą,która też to robi i oni podpowiedzili jak to wygląda w województwie Opolskim.
Poprosili dane z mojego auta tj.model,rok,pojemność i szukali na allegro konkretnych fur.Potem liczyli średnią i od takiej kwoty według nich musiałbym zapłacić pieniązki.Ale co województwo jest inaczej.W każdym razie mam już to z głowy,w przypadku fur z defektami rzeczoznawca wybawieniem;-)
To wygląda jak jakaś szopka, mam spore wątpliwości czy wedle przepisów takie coś powinno mieć miejsce. Brat trochę ściąga samochodów, i z tego co mówił to powyżej 13 lat zbytnio się nie zagłębiają, byle nie wpisywać śmiesznych kwot. Tylko, że to jest w UC w województwie Podlaskiem, a jak widać w każdym mogą robić co innego i wszystko zależy jak będzie im się chciało.
Byłem za moją zapłacić i nie znalazł ceny w Eurotaxie dla tego modelu. Zapłaciłem według tego, co miałem w umowie.