-
-
I przeczytałem. Ale nic się nie stało.
:flypig:
PS
Rozwalają mnie te emotikony
-
Masz tam napisane, że jednak wartość przedmiotu jest istotna. I płacisz podatek powyżej tej kwoty. Miesiąc temu to przerabiałem, więc wiem to na pewno.
-
Ale art. 4a jak joker przebija :bump2: wszystkie stawki!
Rodzicowi, dziecku, bratu, siostrze, ojczymowi, macosze i pasierbom możesz podarować nówkę 7kę i jeśli to zgłoszą w terminie to nic nie zapłacą.
Cóż za niedopatrzenie prawodawcy :topsy_turvy:
-
Musze potwierdzić.Znajomy dostał prawie nowe auto jako darowizna od ojca i nie płacił.
-
Moi rodzice byli pytać w US i powiedzieli im, że powyżej ok. 11 tys. będą musieli płacić. Wychodzi na to, że co urząd, to inny przepis. Polska to jest bardzo fajny kraj :)
-
Tu akurat sprawa jest w miarę prosta, ale nie ma co bazować na informacjach od "Panienek z okienek" w skarbówkach, rzadko się znają dobrze na wszystkim a w razie czego nawet jakby przyznały się, że błędnie pouczyły to nie zwalnia Cię to od kary.
Dużo lepiej na KIP (krajowa informacja podatkowa zadzwonić) choć i tam czasami zdarzają się błędy.
Gratulacje dla obdarowanych :)
-
Dzwoniłem na ten KIP i bardzo sprytna Pani na infolini nie chciała mi powiedzieć jaka jest najdogodniejsza droga do rozwiązania takiej sytuacji, ale jeśli chodzi o darowiznę to od tej czynności podatku nie płacimy po uzupełnieni jakiejś tam deklaracji w US do 6 miesięcy.