728 stoi w porównaniu do 740d
Wersja do druku
728 stoi w porównaniu do 740d
Wrażenia to coś nieobiektywnego.
Fakty są nieubłagane.
http://www.zeperfs.com/duel754-105.htm
Posiadam 730D, 740D jeździłem i czuć różnice przyjemny silnik . Ale jak spodziewasz sie spalania 6-8 litrów to szkoda czasu . Na forum VW fani "Gulfów " i " Pastuchów " pukają sie w głowie i zadają sobie pytanie po co w bmw zwłaszcza 7 er diesel jak on pali wiecej niż 4-6 litrów . Mi 740 D w moich testach spaliło od 9 w górę a maksymalne około 14 litrów na krótki dojazdach
Chyba dopiero jazda próbna przesadzić o tym czy te 4.0D jest warte nabycia no i spalania bo jednak zajść do 10l to udaje mi się moim 2.8i i to lpg choć zazwyczaj wychodzi 15l
Ja miałem E65 740d super auto, spalanie bardzo pozytywnie zaskoczyło bo przy moim ciężkim buciorze średnio 10-11 litrów :)
Nie na możliwości żeby sprawny silnik na 2 turbinach o max. momencie obrotowym 560nm "nie jechał". Chyba ze ktoś wysiadł z ferrari...
No mam trochę mocniejsze tematy do objeżdżania. MI 740d nie pasuje zupełnie. Czy był wyjechany? Podobno nie...
Pan kupił bez marudzenia a się zna podobno.
PS. Mam Chevroleta 8.1L V8 i A7 Tdi 313 PS i jeszcze 530D :-) to tak do porównania osiągów. A 7er uwielbiam i czasami coś tam sobie kupie jak znajde pod domem.
Gdzie ty tam jakieś punkty widzisz?
Jest fajny i czytelny diagram w formie słupków ułatwiający porównanie poszczególnych parametrów i tyle. Prościej chyba się nie da.
Nic takiego nie napisałem. Problem ze słowem "wrażenia" jest taki, że dla każdego znaczy co innego. Inne wrażenia będzie miał właściciel Fabii 1.3 inne ktoś, kto już sporo pojeździł szybkimi autami. Na mnie osobiście 8,6 do setki jakiegoś wrażenia nie robi.
Oczywiście różnica w samej jeździe będzie wyraźna, ponieważ silniki mają zupełnie inne charakterystyki. Diesel jedzie sprawnie z dołu, benzyne trzeba kręcić po obrotach. Nie zmienia to faktu, że wg. mnie pomysł przesiadki jest słaby głównie ze względu na potencjalne koszty jakie niesie ze sobą eksploatacja starego i skomplikowanego diesla. Chyba, że jest jakaś okazja roku ale to też różnie może się skończyć.