Podczas przerejestrowania m3 , w urzędzie komunikacji pytałem babkę czy chce potwierdzenie zapłaty z US , odpowiedź była krótka : NIE , dziękuje. Już nie wiem co jest podstawą do przerejestrowania a co zależy od urzędnika.
Wersja do druku
Podczas przerejestrowania m3 , w urzędzie komunikacji pytałem babkę czy chce potwierdzenie zapłaty z US , odpowiedź była krótka : NIE , dziękuje. Już nie wiem co jest podstawą do przerejestrowania a co zależy od urzędnika.
W naszym pięknym kraju prawo prawem, a urzędnik urzędnikiem, w US często jestem gościem i właśnie pierwsze co po zakupie auta, to opłata 2% w US, wartość auta, wyliczają z "książeczki" dlatego w PCC-3 warto wpisywać jak najwięcej wad auta, wtedy odliczą własnie do 30% wartości rynkowej, czasami zdarzało mi się że np na umowie było 5000zł, wartość rynkowa po odliczeniu 30% wychodziła 5300 i wtedy już liczyli normalnie od tego co na umowie, żeby nie pisać wyjaśnień.
Dodam tylko że jeśli często zmieniasz auta (sprzedaż wcześniej niż po upłynięciu PEŁNYCH 6 miesięcy) i wpisujesz większe kwoty niż zakupu, to powinieneś płacić jeszcze podatek od wzbogacenia.
Ogólnie ludzi olewających US jest masa, ale oni bodajże do 10 Lat mogą wyciągnąć takie sprawy, a tu koszta i odsetki Ciężko spłacić w kilku wypłatach :)
Panowie z tego co mi wiadomo to obecnie "książeczka" w US z cennikiem wg EuroTaxu obejmuje auta powyżej 1996 roku. Jeśli auto jest starsze i kwota na umowie poniżej 1000 zł to US nic do tego nie ma.
Ale jeśłi było produkowane w późniejszych latach, to wyliczają kwote od młodszego auta tyle ze odejmują za każdy rok ileś procent wartości, tak było z moją e38 94r.
akurat safrane mialem normlanie wpisane, ale kupilem kiedys 750il z '89, na umowie bylo 800zl, byłem w US sie pytac czy musze skladac jakąś deklaracje czy chcą to sprawdzić czy cokolwiek, to babka powiedziala, że nic nie musze robic. Auta nie rejestrowalem na siebie, sprzedalem potem z umowa na 750zl :)
Najpierw placicie US a potem dopiero do Wydzialu Komunikacji? U mnie zawsze po przerejestrowaniu mówią, że teraz zapraszają do US opłacić podatek
Wysłane z mikrofalówki przy użyciu Tapatalka
Ostatnio byłem rejestrować auto dla żony i Pani w wydziale komunikacji powiedziała mi, że nie interesuje ich US - to moja sprawa. Tak więc, co urząd, to inne podejście.