3D mam od trzech lat i użyłem ze 3 razy. Jeśli już to chyba lepiej 4K w tym budżecie, bo ma to przynajmniej jakąś przyszłość:)
Wersja do druku
3D mam od trzech lat i użyłem ze 3 razy. Jeśli już to chyba lepiej 4K w tym budżecie, bo ma to przynajmniej jakąś przyszłość:)
Nie mam czasu żeby wgłębiać się w forum, a "z wierzchu" nic interesującego nie znalazłem.
Bezi zaszczepił wczoraj we mnie wątpliwośc co do 4K i że lepiej w tym samym budżecie kupić po prostu większy telewizor FHD niż mniejszy UHD. Dla porównania, mój upatrzony Samsung UE48JU6440 (UHD) ma 48" i kosztuje 3.300. W tej samej cenie mogę dostać 55" FHD, czyli Samsung UE55J5500. Co o tym myślicie oraz na jakie funkcje zwracać uwagę, bo one rzeczywiście przydadzą się w trakcie użytkowania TV?
Tak jak mówiłem
Kup większy FHD.
Do tego OBOWIĄZKOWO profesjonalna kalibrację obrazu i bedzie OK.
Ja swojego TV po kalibracji nie poznaklem. Dałem ok 300zł i serio obraz inny. Mam obecnie LG 55LM960V i on matrycę ma z NanoLed a więc zupełnie inna matryca niz Edge Led itp...
Co do funkcji:
Smart Share (czyli Wi-Fi )
min 3xhdmi
min 3xusb
i tyle :p
oczywiście opcji bedzie więcej ale nie będa wykorzystywane.
Potwierdzam. W 4 k nie ma się co pchać bo po pierwsze trzeba by siedzieć z nosem w ekranie. Po drugie kanałów w 4 k nie ma w polskich platformach i długo jeszcze nie będzie no chyba, że będziesz filmy ściągał z neta ale bierz pod uwagę, że 1 film to ok 100 GB pojemności. Także zalecam kupić normalny LED 55-58 cali w okolicach 3000 PLN i będą to najlepiej wydane pieniądze na tego typu sprzęt. O 3D też się nawet nie pytaj bo to chwilowa atrakcja.
Chociaż sam mam SONY to polecam Samsunga, bardzo ładny obraz i szybko działający procesor
np. ten
http://www.satysfakcja.pl/p/265186-t...xhdmi-usb.html
Ogólnie na dzień dzisiejszy żadna telewizja nie udostępnia nawet FullHD tylko 720p MAX! to oznacza, że jak kupisz taki TV to będziesz go miał już do przodu na z 15 lat :D
Ariel skąd to wziąłeś, że 100 gb film 4k ? ;o
Ja kupiłem kilka miesięcy temu Plazmę LG model z 2014 r. Za nowy telewizor 50" zapłaciłem 1500 zł. Nie zależało mi ani na 3d ani na internecie. Za to obraz jest żyleta. Za podobną jakość w TV led musiałbym dać jakieś 4000 zł, więc dla mnie to wyżucanie pieniędzy w błoto. Plazmy zawsze miały lepszy obraz od lcd i led. Planuję potrztmać go jakieś 5 lat aż stanieją oledy. Widziałem ostatnio w Media LG oled 55" i obraz bajka. Mimo full hd pod każdym względem przebijał nawet TV 4K. ;) Może rozważ taką opcję. Nie ma sensu kupować teraz leda. Trza już myśleć o oled ;)
Obecnie bardzo trudno kupić nową plazmę... Wszyscy się wycofali z tego biznesu.
Plazma żre prąd, a na OLED mnie nie stać ;)