-
Eee bez przesady... Tylko dobry gaziarz potrzebny i dobra instalacja (2x droższa niż tania).... Wiem bo mam już 3ci komputer gazowy i 2gi komplet pozostałych gratów. Teraz nawet nie czuje gazu (nie chodzi mi o zapach chociaż to też ;-)) i gaz jest zestrojony idealnie z benzyna (ew sam się dostraja, bo czyta obd), ale za pierwszym razem to rzeczywiście byłotrochę jak piszesz :-P.
-
u mnie obd nie czyta mam staga 300 , wtryski hana czerwone i reduktor magic 3.
dzisiaj zrobilem reset poprzez odlaczenie akumulatora na 10min i jezdze tylko na PB ale dalej telepie, jutro postaram sie podlaczyc kompa i ew skasowac adaptacje silnika/skrzyni i wykasowac wszystko ze sterownika lpg po czym jezdzic ze 100km tylko na pb a nastepnie zebrac mapy gazu. Wczesniej w inpie jeszcze zwroce uwage jak dzialaja sondy lambda podczas jazdy. Po wszystkim jak juz bedzie ok na benzynie to zrobie mapy gazu i autoadaptacje przed zbieraniem map lpg chyba dobrze mysle?
-
Z manualnymi komputerami gazu (miałem kme Diego i landi renzo omegas) nigdy mi się nie zdarzyło żeby sama autoadaptacja starczala. Manualne korekty podczas jazd testowych były konieczne. Kme miało tak uboga mapę że nie dało się tego idealnie zestroic. Omegas miał mapę ok, ustawienia też długo trzymały ale zawsze były statyczne, czyli jak coś w aucie się zmieniało, zużywalo itp. Co miało wpływ na mieszankę to gaz został w miejscu i nie podążał za nowymi korektami benzyny. Teraz jak mam omegas obd (3 ci juz komputer gazowy w tym aucie) to wszystko dostraja się samo, a regulacje gazu / wizyty u gazownika mam raz do roku? albo jak się coś dzieje,wymienia itp. (tez nie zawsze). Autozawsze chodzi idealnie - tak nie miałem nigdy. Teraz uważam że to jedyna słuszna droga z gazem, bo to tak jak bym wozil gazownika z cały czas podpisem laptopem w bagażniku i on by cały czas dbał o moje auto. :-) Na prawdę mega zmiana - warto zrobić taki upgrade, bo żaden gazownik nigdy nie ustawi mapy 100% dobrze, a nawet gdyby to ona i tak się potem o te 5-10% rozjedzie.
Przy starej instalacji reduktorkme Gold rozjezdzal ciśnienie co 3? miesiące powodując rozjazd wszystkiego. Nie znam twojego reduktora, jak jestdwustopniowy to ok, jak ma ciśnienie zmienne w czasie ( np po miesiącu czy trzech czy pół roku masz zmianę np o 0,05-0,1 bara to nie jest ok) . Ja założyłem 2 sztuki ig1 sm z landi i nastał spokój.
Generalnie to gaz stał się praktycznie bezobslugowy, a wcześniej przy pierwszych gratach to co 3 miesiące zmuszał mnie do wizyty w warsztacie lub regulacji.Nie bez wpływu jest generalnie bardzo dobra kondycja mojego auta /silnika.... To też podstawa.
-
U mnie mapy sie nie rozjezdzaja chyba ze cos pogrzebie w ustawieniach. Ale i tak zmienie kompa na takiego co czyta obd tj polecasz bo stag 300 jest troche za stary i prosty.
Ape wracajac do tematu , dzisiaj pojezdzilem z inpa i pierwsza sonda lambda tj na filmiku stoi w miejscu na 45-46 a ta po jej drugiej stronie skacze tj na filmiku, nie ma znaczenia czy auto stoi czy jedzie spokojnie lub dynamicznie. Czy to znaczy ze ta sonda jest padnieta? Mam bledy
13 oxygen sensors heater for cat.
10 lambda probe for cat.
14 oxygen sensor heater rear cat.
12lambda probe rear cat.
Czy to ma jakis wplyw na prace jednostki?
-
Wygląda jakbyś nie miał grzania na sondzie. Problem więc powinien występować głównie na zimnym silniku. Może być spowodowany:
1) przepaleniem grzałki (możesz powierzyć opory i porównać).
2) uszkodzeniem kabla sondy,lub miejsca łączenia przy sondzie uniwersalnej (możesz zamienić miejscami, ew możesz powkuwac się szpilkami w przewody)
3) uszkodzeniem wiązki (Zamień sondy miejscami)
Jeżeli po zamianie sond miejscami problemy nie zamienią się miejscami (bankami) to nie jest winna sama sonda.
Warto też dorwacv jakiś tester obd ( ja używam torque pro na android - super nie jest ale costam pokazuje) co rysuje przebiegi sondy w czasie to zobaczysz jaki kształt ma przebieg (pochylenie itp.) a to powie ci w jakim stanie jest sonda (zużyta,nie). Polecam tu katalog czy inny manual Boscha o sondach lambda.
Generalnie diagnozy wszystkie przeprowadz kasujac adaptacje (lub odłącz aku na 30 min) po przejechaniu 100km i nie włączeniu gazu (innaczej będzie zaburzal wszystko). Problem trzeba rozwiązać na pb, a dopiero potem zająć się lpg.
-
Albo się nie pierdziel i po prostu wymień na nowe i ew. szukaj przyczyny gdzieś indziej- tak pewnie zrobiło by 90% mechaników . :-)
-
Shebi ale czy jak ta sonda stoi w miejscu, sprawdzane jak jezdzilem po kasacji adaptacji silnika/skrzyni bez wlaczania lpg to czy silnik zimny czy cieply to ona stoi w miejscu,czy tak ma byc? Bo po drugiej stronie pierwsza sonda skacze!
Co do sond za katami to olewam ich bledy bo nie mam katalizatorow a one i tak nie maja wplywu na prace silnika. Interesuja mnie tylko pierwsze sondy przed katalizatorami, dlaczego jedna stoi?
EDIT
chyba moja nie pracuje jak powinna a sadze ze te pierwsze sondy reguluja prace silnika a drugie tylko sprawdzaja czy katalizatory dzialaja?
tu filmik z inpa tez m62 jak pracuja sondy i jak widac przednie sie bujaja a tylnie stoją w miejscu czyli na chlopski rozum u mnie akurat ta polowa silnika pracuje zle gdzie sonda stoi bo ona akutar odpowiada za tą strone 4 cylundrow :) dobrze to rozumuje?
https://www.youtube.com/watch?v=_y5CnDR2P3s
-
Wg mnie nie do końca. To że stoi lub armplituda waha się bardzo nieznacznie na dole lub górze mówi tylko ze mieszanka jest za uboga, za bogata a silnik nie jest w stanie jak widać jej skorygowac.
-
Wg mnie nie do końca. To że stoi lub armplituda waha się bardzo nieznacznie na dole lub górze mówi tylko ze mieszanka jest za uboga, za bogata a silnik nie jest w stanie jak widać jej skorygowac.
http://www.bosch-lambdasonde.de/en/downloads.htm
Tu masz krok po kroku jak diagnozowac
Kiedyś były też przykładowe przebiegi i co oznaczają. Co np jak nie jest "sinus " tylko mocno pochylony itp. (wtedy chyba oznaczało zużycie, ale nie pamiętam musiałbyś poszukać).
-
Rozumiem ale caly czas chodzi mi po glowie to iz kasujac adaptacje silnika,ecu i odlaczajac sterownik gazu silnik powinien chodzic przez jakas chwile jak nowy i teoretycznie sonda powinna dzialac a ona ewidentnie po tym zabiegu tak samo stala bo jak rozumiem takie zalewanie silnika nie robi sie od razu tylko po tym jak zdiagnozuje jakies usterki jak np sonda itd?