To możemy się dogadać, bo ja potrzebuję tego drugiego ;) choć u mnie, poza sporadycznym błędem "Engine power reduced" w określonych sytuacjach, problemów z wypadającym zapłonem nie mam.
Wersja do druku
To możemy się dogadać, bo ja potrzebuję tego drugiego ;) choć u mnie, poza sporadycznym błędem "Engine power reduced" w określonych sytuacjach, problemów z wypadającym zapłonem nie mam.
w jaki sposób chcesz się dogadać?
Temat po części rozwiązany. Dodam, że w dwóch serwisach jeden w krakowie drugi w warszawie (auto rawski) i po drodze kilku mechaników i elektryków nie moglo dojść o co chodzi, aż firma w białymstoku BMW AUTOTECHNIKA rozwiązała prawie, że natychmiastowo problem wypadania zapłonu. Powodem były 4 cewki. Po ich wymianie i wymianie kompletu świec wszystko jest jak książka pisze. Dodam iż jeden mechanik wsadzał cewki od swojej bmw 6 i ja osobiście podmieniałem z x5 i nic to nie dawało. Widocznie coś źle było robione skoro nic to nie dawało. Powrócił jednak temat gaśnięcia samochodu po nagrzaniu. W serwisie zmienili czujnik na pompie paliwa, samochód przejechał 200km. i dalej to samo. Zobaczymy co Pan z autotechnika powie jak znajdzie przyczynę bo jak narazie jest trochę zdziwiony bo żadnego błędu nie wyrzuca i nie spotkał się wcześniej z czymś takim. Jak będę coś wiedział to napiszę.
A może się zwyczajnie przegrzewa? Ja wiem, że teoretycznie powinien pokazać komunikat o zbyt wysokiej temperaturze, ale jak auto żyje tak swoim życiem, to warto przejść to trybu "sprawdź wszystko" ;)
Jak sie przegrzewa to moze warto zerknąć czy visco pracuje prawidłowo ?! Chociaż fakt, ze komp powinien to wcześniej pokazać.
Czujnik obrotow walu moze byc powodem gasniecia cirplego silnika.
No mi sie wyświetlał kiedys błąd bank1 czy 2 i własnie jakiś czujnik i auto lubiło zgasnąć czasami, ale zaraz odpalał i jechał dalej. Coś mi tam wymienili i git .
Popieram w 100%. Czujnik położenia wału jak i czujnik położenia wałka rozrządu lubią takie jaja robić bez generowania błedu. Ich słabość objawia się po jego nagrzaniu. Zimny z reguły pracuje poprawnie. Jedynym sposobem jest sprawdzenie oscyloskopem. Wymienić drania i po problemie. :)
Rozmawiałem dzisiaj z mechanikiem i wstępna diagnoza to zapowietrzanie się zbiornika paliwa ponieważ po odkręceniu korka wszystko jest git. W tym tygodniu może odbiorę już samochód to dokładnie napisze co było.
Temat rozwiązany. Powodem gaśnięcia na ciepłym okazał się filtr paliwa z 2002r.