Koszt to 770 PLN w tym dojazd ,nocleg i wyżywienie. Na miejscu wiele się nie wyda bo nie będzie czasu hehe. Są jeszcze miejsca na wrzesień :) Link do strony http://bispol.com/wyjazdy-ekstremalne/czarnobyl-tour
Wersja do druku
Koszt to 770 PLN w tym dojazd ,nocleg i wyżywienie. Na miejscu wiele się nie wyda bo nie będzie czasu hehe. Są jeszcze miejsca na wrzesień :) Link do strony http://bispol.com/wyjazdy-ekstremalne/czarnobyl-tour
Ale tanioszka hihi :) Ile trwa calosc i jak duzo czasu w samej Zonie?
Anatol - Twoj wyjazd tez podobnie kosztowal?
Wyjazd ze "Strefazero" pewnie jest ciekawszy i ukierunkowany głównie na strefę .Kosztuje 2 x tyle tylko ,że wycieczki są organizowane rzadko. Z Bispol-em pewnie będzie gonitwa wg planu z przewodnikiem :) Ja z uwagi na wolny czas we wrześniu wybrałem tą ofertę a jak będzie to zobaczymy . Ogólnie zawsze to coś innego niż nudne siedzenie na plaży gdzieś nad jakimś morzem :)
Zawsze można pojechać teraz do Tunezji. Tam też są ciekawe atrakcje :P
A czy tam jest taka opcja, aby jechać na własną rękę?
Nierealne,ale nie niemożliwe :bounce:
Właśnie wróciłem z wycieczki do Czarnobyla organizowanej przez krakowski Bis-pol. Wyjazd był w czwartek o 18 - autokar klasyczny i ciasny ale w dobrym stanie. Niestety trafiłem na miejsca z tyłu czego nie polecam z uwagi na obecność agregatu klimatyzacji ,któremu towarzyszy parszywy szum no i gdzie zawsze jest gorąco a za chwilę można przeżyć hipotermię :) Podróż długa ale nie jest uciążliwa -są przerwy co 3 godziny i można rozprostować kości.Po przyjeździe jak w większości objazdówek mamy poranną toaletę na stacji benzynowej więc nie każda żona,dziewczyna czy kochanka będzie zachwycona.Przyjazd do Kijowa ok.południa i latanie po mieście w wiele ciekawych miejsc łącznie z muzeum czarnobylskim gdzie ładna i miła przewodniczka opowiada o całej historii.Następnie obiad ,który jak dla mnie był przystawką.Około godziny 17 dobici ,spoceni,lekko głodni i zmęczeni docieramy do miejsca noclegowego w postaci hostelu w centrum Kijowa. Pokoje 4-5-6 osobowe całkiem przyjemne z piętrowymi łóżkami - łazienka i prysznic wspólny na korytarzu na każdym piętrze.
Ja trafiłem na pokój "pod ziemią" z widokiem na beton co podbiło klimat hehe.Po ogarnięciu można posiedzieć godzinkę przy całkiem dobrym piwku w hostelowym barze z bardzo miłą obsługą. W tym barze można również uzupełnić kalorię :)O 19 wypad na dalsze zwiedzanie Kijowa i czas wolny nawet do rana :) Miasto bardzo ładne,spokojne ,żadnych negatywnych wrażeń i tylko spacerujący wojskowi zdradzają nerwową sytuację na Ukrainie.Następnego dnia rano "śniadanie" - dla mnie po sporej dawce lokalnego piwa wieczorem nietrafione z uwagi na słodkie naleśniki z parówką w połączeniu z dżemem a do tego kawa w proszku czyli popularne 3w1.Uzupełnić braki można w barze o dobre espresso.Wyjazd do zony to ukraiński autokar z lokalnym kierowcą i przewodnikiem ,który znakomicie mówi po polsku.Autokar ukraiński znacznie wygodniejszy również w bardzo dobrym stanie.Po 2 godzinach punkty kontrolne i zwiedzanie miasta Czarnobyl następnie miasta Prypeć ,podjazd pod elektrownię -robi wrażenie a na koniec wizyta po radarem :) Zwiedzanie Prypeci jest zgodne z programem ,nie można się urwać z grupy ,która jest pilnowana z każdej strony i liczona przez 3 wojskowych towarzyszy zwiedzania.Miasto jest też pilnowane przez milicję więc lepiej nie próbować samodzielnych wycieczek.Moim zdaniem program jest dobry i można w miarę wszystko zobaczyć a na więcej i tak nie byłoby czasu w jeden dzień. Wyjazd ze strefy to godzina 18 i dojazd na kolację po 20. Czas na szybki prysznic ,piwo i ewentualne wzbogacenie kolacji czy zakupy w monopolowym na drogę.Przyjazd do Krakowa godzina 14. Tak w zarysie to wygląda. Dodam ,że biuro ma bardzo fajnych przewodników i to jest duży +. Ogólnie za wycieczkę należy się 4+ :) Minusem jest cienkie wyżywienie ale z uwagi na cenę nie jest to bardzo istotne gdyż na miejscu jest sporo restauracji a konkretny obiad kosztuje 17PLN. Pozostałe przykładowe ceny : kawa w barze 3PLN,piwo lokalne duże w barze 5PLN,piwo w markecie śrenia cena 2PLN,papierosy 3,5PLN! paliwo PB 2,8PLN! ,wstęp do muzeum czarnobylskiego 1,7;opłata foto 5 a video 8,5. Ceny jak widać bardzo niskie więc ciężko wydać więcej niż 150PLN na całość na miejscu. Wycieczkę organizowaną przez to biuro zdecydowanie polecam - jest to znakomita jakośc usługi w stosunku do ceny, która jest bardzo niska.
Jechałem z bardzo fajną grupą ,która się dobrze zintegrowała zwłaszcza z tyłu autokaru już na etapie wyjazdu :)
P.S. Jak ktoś chce urwać się z domu beż żony wystarczy powiedzieć "Kochanie jedziemy do Czarnobyla" i prawie pewne ,że jedziecie sami.
Własnie o tym pisałem...
Taka trochę wycieczka jak w zoo.Po prawej mamy,po lewej mamy a tam jest brama.Ze strefązero mamy "czas wolny" w strefie,śpimy w mieście Sławutycz jedziemy kolejką z pracownikami do elektrowni (cały czas tam pracują ludzie w ciepłowni oraz w strefie) wszystko jest na luzie bez ciśnienia milicji na plecach.Raz nas kontrolowali (dokumenty) w Prypeci i to wszystko.Zwiedzasz co chcesz i gdzie chcesz.W drodze powrotnej spędzasz noc w Kijowie i do domu.Całość teraz to trzy dni w Zonie plus Kijów.Bispol strasznie okrojone "wycieczki" posiada.
Oczywiście jest to moja subiektywna ocena po wyjazdach do Strefy :)
Wycieczka zorganizowana przez biuro podróży musi być bezpieczna i tego pilnują ludzie ,którzy mają takie zadanie. Widząc niektóre nieodpowiedzialne zachowania (2 osoby potem nie przeszły kontroli dozymetrycznej) sądzę ,że organizacja jest bardzo dobra. Wpuszczenie nieodpowiedzialnej osoby do strefy samopas może się dla niej skończyć tragicznie.